Fotografija: Zbog epidemioloških uvjeta sjednica je održana u KMC-u/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Zbog epidemioloških uvjeta sjednica je održana u KMC-u/ Foto: Grad Bjelovar

Gradski vijećnici jednoglasno podržali izradu glavnog projekta budućih bjelovarskih toplica

Projekt je zelen, bez CO2, odnosno bazira se na svemu onom u što se svjetski čelnici kunu, naglasio je bjelovarski gradonačelnik Dario HrebakOstvare li se planovi aktualne gradske vlasti, bjelovarske toplice mogle bi biti izgrađene 2024. godine, kazao je na današnjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća gradonačelnik Dario Hrebak.

Naime, prihvaćanje Izvješća o izrađenom Glavnom projektu gradnje bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu – Terme Bjelovar, bila je najvažnija točka današnje sjednice. U svom izlaganju Hrebak je istaknuo da su upravo Terme Bjelovar projekt generacije. 

250 milijuna kuna

- Napraviti ovakav projekt popriličan je izazov, ali smatram da su najteži koraci iza nas. Glavni projekt, kojeg smo u tišini brusili posljednjih sedam mjeseci je gotov. Na njemu je radilo 60-tak ljudi, mahom projektanti, konzultanti, inženjeri. Unatoč brojnim problemima, uspjeli smo cjelokupan projekt zadržati u početnom financijskom gabaritu, odnosno u predviđenih 250 milijuna kuna. Projekt je zelen, bez CO2, odnosno bazira se na svemu onom u što se svjetski čelnici kunu, naglasio je bjelovarski gradonačelnik.

U Kulturnom i multimedijskom centru, u kojemu je zbog epidemioloških uvjeta i održana današnja sjednica, projekt su po fazama predstavili Mladen Škrlec, predstavnik konzultanata za energetski dio, Siniša Topalović, izrađivač predinvesticijske studije, Ivica Vizinger, projektant glavnog projekta te Tomislav Kušan, glavni projektant Termi Bjelovar. 

 

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na sjednici gradskog vijeća/Foto: Deni Marčinković
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na sjednici gradskog vijeća/Foto: Deni Marčinković

Kako se moglo čuti, prva istraživanja krenula su 2017. godine. Prema riječima Mladena Škrleca, danas se u Velikom Korenovu nalazi izgrađena bušotina na 505 metara dubine, koja je spremna za funkciju. 

- Temperatura vode koja iz nje izlazi na površinu iznosi oko 32 stupnja, a je protok između osam i deset litara po sekundi. Na temelju tih izlaznih parametara moglo se priči planiranju bazenskog kompleksa, istaknuo je Škrelec.

Predstavnik tvrtke Horwath HTL Siniša Topalović naglasio je da Terme Bjelovar, kao termalna rivijera itekako imaju potencijala.

Fokus na obitelji

- Optimizam temeljimo na nekoliko segmenata. Prije svega jako povoljna lokacija, odnosno blizina Zagreba, posebice po dolasku brze ceste. Nadalje, visoka kvaliteta proizvoda, jer je naglasak stavljen na zabavnu termalnu rivijeru, a ne zdravstvene toplice, iako ni ta mogućnost u budućnosti nije isključena. U konačnici, prednost bjelovarskih toplica trebao bi biti fokus koji je stavljen na obitelji i upravo u tom smjeru treba ići s arhitektonskim rješenjima, poručio je Topalović.

Što se sadržaja tiče, projektanti su predstavili glavni projekt, koji će se između ostalog, sastojati od unutarnjeg olimpijskog bazena, bazena za rasplivavanje, zatvorenih bazena za relaksaciju te otvorene rivijere s vanjskim bazenima. Također, predstavljeni su i brojni vodeni i zabavni sadržaji, a tu su i fitnes dvorene te konferencijske sale, kao i neizostavni unutarnji i vanjski ugostiteljski sadržaji. 

Sve točke današnjeg dnevnog reda su usvojene/ Foto: Grad Bjelovar
Sve točke današnjeg dnevnog reda su usvojene/ Foto: Grad Bjelovar

Recimo i to da su punu podršku Termama Bjelovar, posebice zbog zatvorenog olimpijskog bazena, iskazali su i predstavnici Hrvatskog plivačkog saveza i Hrvatskog vaterpolo saveza.

"Želimo samo biti konkuretni"

Kada je o financiranju ovog projekta riječ, najveći dio trebao bi biti osiguran putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Predanost bjelovarskih toplica trebala bi biti visoka razina gotovosti, a prema Hrebakovim riječima, građevinska dozvola trebala bi se ishoditi kroz otprilike mjesec dana.

- Još uvijek ne znamo kriterije koje će ministarstvo postaviti u natječaju. Međutim, ono što znamo je da bi nam i 60 postotno sufinanciranje bilo dovoljno da uđemo u ovu priču. Koliko mi je poznato nema puno ovakvih projekata, a na raspolaganju nam je 930 milijuna kuna samo za stavku izgradnja javne i turističke infrastrukture. Jedino se bojim da država po dobrom starom običaju ne odluči podijeliti novac na 50 lokacija. Stoga, je naš jedini zahtjev je da ovaj projekt bude konkurentan te da se možemo prijaviti na natječaj, a ne da se dogode minimalni i maksimalni iznosi od primjerice 20 i 30 milijuna, jer u tom slučaju nemamo nikakve šanse, zaključio je Hrebak.

Gradski vijećnici izradu glavnog projekta jednoglasno su prihvatili, a usvojene su i sve ostale točke današnje sjednice.