Fotografija: Sjednica bjelovarskog gradskog vijeća/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Sjednica bjelovarskog gradskog vijeća/Foto: Deni Marčinković

Bajs prozvao Hrebaka da nije postupao pažnjom dobrog gospodara, on mu oštro uzvratio

Sve točke današnjeg dnevnog reda Gradskog vijeća Grada Bjelovara su usvojene, uključujući i drugi ovogodišnji rebalans ProračunaRasprava po pitanju polugodišnjeg izvršenja i drugom rebalansu gradskog Proračuna ujedno su bile i jedine rasprave današnje sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara. 

Najglasniji oporbeni vijećnik bio je saborski zastupnik Damir Bajs, koji je gradonačelniku zamjerio 28 posto manje izvršenje od prvotno planiranog, kao brojne druge stavke.

Tko je dobar gospodar?

- Prihodi od imovine također su puno manji, nego što se to planiralo, a najveći dio podbačaja vidljiv je na prihodima iz EU sredstava. Od planiranih 60 milijuna, ostvareno je svega 12 milijuna, a dodamo li i druge stavke dolazimo do činjenice da Grad nije postupao pažnjom dobrog gospodara, poručio je Bajs.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Za govornicu je potom stao gradonačelnik, koji je pored ostalog kazao da je Bajs zadnji koji je pozvan da govori o pažnji dobrog gospodara.

- Za dva tjedna ćemo otvoriti novu bolnicu, a baš me zanima kako će to izgledati kad vidimo kablove i žarulje, jer je to jedino što ćemo tamo zateći. Slična situacija je i s novom Glazbenom školom, za koju nisu planirani čak niti klima uređaji i radijatori. Što se tiče našeg podbačaja, moramo znati da novac za izvršene projekte od države čekamo i po osam mjeseci, a ta sredstva moramo planirati u proračunu. Primjerice, u Domu kulture ljudi uvelike pjevaju i plešu, a još uvijek nismo dobili sva sredstva za taj projekt. Bjelovar je među 10 posto najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju sredstava iz EU fondova kazao je Hrebak te dodao da nije tajna da Grad ima problema s likvidnošću, jer je usporen prihod iz EU fondova.

Odobreni projekti moraju bit u Proračunu

U svom izlaganju Hrebak je istaknuo da su u Proračunu navedeni brojni projekti za koje su i potpisani ugovori, iako novac za njih vjerojatno neće ni stići u ovoj godini. Kako kaže, nitko sa sigurnošću ne može znati kada će biti koja uplata, ali se ona u Proračunu mora planirati, jer je taj dokument živo tijelo.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Pročelnica za financije Mirela Bašić također je obrazložila manjak prihoda, govoreći da je njihova naplata uvijek manja u prvih šest mjeseci tekuće godine.

- Svi izvorni prihodi proračuna su na razini polugodišnjeg izvršenja, poput poreza i prireza, porez na promet nekretnina, komunalnoj naknadi i ostalim. Dignuli smo kratkoročni kredit za međufinanciranje u iznosu od 12 milijuna kuna, od kojeg nam je za vratiti ostalo još svega 3,5 milijuna, poručila je Bašić.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju u konačnici je usvojen s 15 glasova za, 3 protiv te jednim suzdržanim. 

Nerealan Proračun

Pod točkom vezanom za druge izmjene i dopune Proračuna Bajs se također javio za raspravu, kazavši da je novi Proračun nerealan te kao takav neće biti izvršen. 

Potpuno izvršenje Proračuna ne očekuje niti Hrebak, ali je ponovio tezu da u njemu moraju biti planirana sredstva za sve odobrene projekte. Nadalje, naglasak kako u samom Proračun, tako i tijekom rasprave, stavljen je na kažnjavanje komunalno i prometno kažnjavanje građane, koji se prema Hrebakovim riječima svakodnevno parkiraju na nedozvoljenim gradskim površinama. Drugi rebalans Proračuna usvojen većinom glasova i to u omjeru jednakom kao i polugodišnje izvješće.

Po drugim točkama nije bilo rasprave, osim što je vijećnicu Jasnu Višnjević zanimao razlog povećanja sredstava za nogometni klub Mladost Ždralovi, na što je gradonačelnik kazao da je to pomoć Grada, budući da taj klub gradi novi stadion. 

Za kraj recimo i to da su sve točke današnjeg dnevnog reda usvojene većinom glasova ili jednoglasno.