Fotografija: Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak nakon sastanka sa Švicarcima: "To je spalionica otpada. Ne želimo je"

Očito je da se radi o pogrešnoj komunikaciji s njihove strane. Na početku priče dobili smo sasvim druge informacije, a to se ispostavilo i danas, tvrdi Hrebak
"Ne mogu potpisati nešto što nije zakonski utemeljeno. Razni stručnjaci i danas su nam rekli da se ipak radi o sustavu pirolize, međutim po našem zakonima i sustavima takav način prerade otpada trenira kao spalionica otpada, a ona ne može biti u Bjelovaru i ja to neću potpisati", riječi su bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka nakon gotovo trosatnog sastanka na temu potencijalne izgradnje novog pogona za preradu otpada na bjelovarskom Lepircu.

<p>Potencijalni investitori/ Foto: Deni Marčinković</p>

Potencijalni investitori/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, na prošlotjednoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća odbijena je odluka o produljenju roka za ishođenje građevinske dozvole trgovačkog društvu PRODUZIONE ECO, o čemu više možete pročitati ovdje

Spalionica otpasnog otpada ili piroliza

Međutim, pravi problem nije produljenje roka, već dokument koji, kako je i sam kazao, Hrebak ne želi potpisati. Naime, pored ostale dokumentacije, potencijalni investitor da bi ishodio dozvolu, treba priložiti i odluku gradonačelnika kojom on tvrdi da se navedena djelatnost ne kosi s Prostorni planom Grada Bjelovara, a taj Plan, kao što smo rekli, ne dozvoljava izgradnju spalionice otpada na području grada.

<p>Na sastanku je sudjelovao i dio gradskih vijećnika/ Foto: Deni Marčinković</p>

Na sastanku je sudjelovao i dio gradskih vijećnika/ Foto: Deni Marčinković

Gdje je zapravo problem nastao niti nakon današnjeg sastanka nije u potpunosti jasno. Jedini zaključak je da hrvatski zakoni nisu jednaki kao talijanski, austrijski ili zakoni nekih drugih zemalja članica Europske unije.

U svom izlaganju Luca Mattace Raso, direktor i investitor PRODUZIONE ECO, ujedno i pravnik po struci, kazao je da su ga zasmetali natpisi u kojima se spomenutu tvrtku predstavlja kao sumnjivo poduzeće.

Dodatna vrijednost društvu

- Baš suprotno, mi smo potpuno transparentni, a za naš projekt čak tri ministarstva dali su pozitivno mišljenje. Mi ne radimo spalionicu, već specifično postrojenje koje se bavi automobilskim ostatcima, koje bismo u Bjelovaru mljeli, uništavali, vadili metale, plastiku, staklo i ostale komponente. Industrija koju želimo izgraditi može ovom društvu donijeti samo dodatnu vrijednost, jer se svi ti materijali kasnije ponovno mogu upotrebljavati, a paralelno se i proizvodi električna energija, između ostalog kazao je Mattace Raso.

<p>Luca Mattace Raso/ Foto: Deni Marčinković</p>

Luca Mattace Raso/ Foto: Deni Marčinković

Također, dodao je i to su u protekle dvije godine na ovom projektu uložili oko šest milijuna eura, uključujući i nabavku strojeva,a jednako tako da je cilj zaposliti preko 50 osoba i to ne samo za najniže poslove, već i ljude s visokom stručnom spremom. 

Njegov kolega, inženjer Roberto Castro opisao je proceduru kojom bi prerađivali automobilski otpad.

- Proces koji radimo se katalizirano tretira kao otpad i imaju svoju šifru. To je ujedno i jamstvo jer je normativa otpada u EU stroga. Također, unutar postrojena nalazit će se i laboratorij u kojemu bi se vršile dodatne provjere i to od strane resornog ministarstva, a ne nas, pored ostalog istaknuo je Castro.

U svom izlaganju poručio je da se svaki otpad kontrolira prilikom slanja iz neke zemlje, kao i prilikom ulaska u Hrvatsku, a prema njegovim riječima, sve što bi bilo trenirano kao opasni otpad, vraćalo bi se nazad te ne bi niti došlo do Bjelovara. 

Najava novih mogućnosti

Unatoč njihovim tvrdnjama da nije riječ o spalionici otpada, Svjetlan Hudec, inače građevinski inženjer koji je i radio elaborat za PRODUZIONE ECO, potvrdio je činjenicu da se u hrvatskim zakonima pirolizu tretirao kao spalionicu otpada, što u drugim zemljama EU nije slučaj.

<p>Roberto Castro/ Foto: Deni Marčinković</p>

Roberto Castro/ Foto: Deni Marčinković

Kako će cijela priča na kraju odviti još uvijek nije poznato. Investitori su najavili dodatne mogućnosti koje će uputiti Gradu u roku nekoliko dana, a gradska vlast, baš kao i investitori, nadaju se pronalasku najboljeg mogućeg rješenja i to mirnim putem.

- Očito je da se radi o pogrešnoj komunikaciji s njihove strane. Na početku priče dobili smo sasvim druge informacije, a to se ispostavilo i u današnjoj raspravi. Po svemu sudeći ovdje je ipak riječ o spalionici otpada, a kao što sam već rekao, smatram da je to nezakonito. Mislim da sada trebamo spustiti loptu na zemlju i pronaći neko zajedničko rješenje. Ukoliko se želim držati hrvatskih zakona, nemam previše izbora. Smatram da su namjere investitora dobre, uostalom kao i naše. Naprosto će nam morati dati neke nove prijedloge, jer u ovakvim okolnostima ne možemo drugačije postupiti i ne smatramo se krivima za nastalu situaciju, zaključio je Hrebak.