Fotografija: Nastup djece iz Končanice na Danima hrvatske kulture u gradu Jevišovka u Češkoj Republici/Foto: Iveta Vranjić
Galerija
Nastup djece iz Končanice na Danima hrvatske kulture u gradu Jevišovka u Češkoj Republici/Foto: Iveta Vranjić

Češka OŠ Josipa Ružičke iz Končanice prezentira projekt: "Moravski Hrvati i hrvatski Česi“

Kroz prezentaciju će biti prikazane dosadašnje aktivnosti i prijašnji susreti, a bit će postavljena i izložba dječjih uradaka od keramike te kolaža s motivima narodne nošnje obje kulture, čime će projekt biti završen
U prostorijama Saveza Čeha u Daruvaru u utorak, 10. kolovoza, s početkom u 10 sati prezentirat će se Erasmus projekt na temu „Susret manjina - moravski Hrvati i hrvatski Česi“.

Kultura kroz povijest

U projekt su uključene dvije škole, točnije Jezična gimnazija iz Břeclavi u Češkoj te Češka osnovna škola Josipa Ružičke iz Končanice. Glavna tematika projekta je promatranje povijesnog razvoja i doseljavanja pojedinih manjina, ali i uspoređivanje njihovog načina života i kulture kroz povijest pa sve do danas.

<p>Zajednička izložba učenika iz Češke i Hrvatske u Břeclavi u Češkoj/Foto: Iveta Vranjić</p>

Zajednička izložba učenika iz Češke i Hrvatske u Břeclavi u Češkoj/Foto: Iveta Vranjić

- Hrvati u Češkoj su imali jako tešku i lošu sudbinu nakon Drugog svjetskog rata kada su u potpunosti rastavljeni i protjerani, a tamo je danas svega tri gradića gdje se još može čuti hrvatski jezik. Za razliku od Čeha u Hrvatskoj koji imaju bogatu kulturu i školstvo - kaže nam Iveta Vranjić, učiteljica Češke osnovne škole Končanica.

Izložba dječjih radova

Tijekom projekta koji traje još od 2018. godine, nastalo je različitih proizvoda, od brošura o Česima, interaktivnih karata, rasporeda čeških naselja u Hrvatskoj i obrnuto te brojnih drugih. Kroz prezentaciju će biti prikazane dosadašnje aktivnosti i prijašnji susreti, a bit će postavljena i izložba dječjih uradaka od keramike te kolaža s motivima narodne nošnje obje kulture.

<p>Radovi učenika Češke osnovne škole Končanica nastali tijekom projekta na izložbi u Končanici/Foto: Iveta Vranjić</p>

Radovi učenika Češke osnovne škole Končanica nastali tijekom projekta na izložbi u Končanici/Foto: Iveta Vranjić

- Do sada smo imali tri mobilnosti, a ova je ujedno i posljednja, kada gosti iz Češke dolaze k nama i kada predstavljamo sve aktivnosti koje smo do sada učinili. Time završavamo projekt koji je trebao završiti još prošle godine, ali se zbog korone morao produljiti. Prva mobilnost bila je u studenom 2018. godine, zatim su oni u lipnju 2019. godine došli k nama te smo mi išli početkom rujna 2019. godine na njihove „Dane hrvatske kulture“ - rekla je Iveta Vranjić.

<p>U posjeti Zagrebu/Foto: Iveta Vranjić</p>

U posjeti Zagrebu/Foto: Iveta Vranjić