Fotografija: Žetvene svečanosti ili dožinke (dožinky) najveća su kulturna manifestacija češke manjine u Hrvatskoj/Foto: Vladimir Bilek
Žetvene svečanosti ili dožinke (dožinky) najveća su kulturna manifestacija češke manjine u Hrvatskoj/Foto: Vladimir Bilek

Savezu Čeha i Jednoti odobrena sredstva za više od 160 projekata

Ukupno je na razini cijele Hrvatske nacionalnim manjinama dodijeljeno 46.194.500,00 kuna, a češka nacionalna manjina putem Saveza Čeha Daruvar dobila je ukupno 4.240.200,00 kunaNa 94. sjednici Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, koja je održana elektronskim putem, jednoglasno je donesena Odluka o rasporedu sredstava koja se u proračunu Republike Hrvatske osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina u 2021. godini.

Ukupno je na razini cijele Hrvatske nacionalnim manjinama dodijeljeno 46.194.500,00 kuna, a češka nacionalna manjina dobila je ukupno 4.240.200,00 kuna. 

Prijavili više od 230 programa

Tako su sredstva za ovu godinu odobrena i Savezu Čeha, Savezu Slovaka, NIU. Jednota, te Češkim besedama, Maticama slovačkim i SKC-u za kulturni amaterizam, izdavaštvo i informiranje koji su u 2021. godini prijavili više od 230 programa, projekata, sekcija i manifestacija. Od toga su Savez Čeha i Jednota dobili potporu za više od 160 programa i projekata po sekcijama koje su napisale NUI Jednota, Savez Čeha i Češke besede u Republici Hrvatskoj.

Očuvanje jezika, tradicije i kulture

- Temeljem kvalitetno pripremljenih prijava, ali i dobrim izvještavanjem te namjenski utrošenim sredstvima u prošloj godini, za 2021. godinu u prosjeku je osigurano 10 posto više sredstava za navedene projekte i programe. Čestitam svima koji su sudjelovali u pripremi sve dokumentacije, a posebna zahvala stručnim službama Saveza i institucija. Iskreno se nadam da će u mjesecima koji dolaze situacija s pandemijom koronavirusa biti povoljnija, da će popustiti epidemiološke mjere i da ćemo ipak moći organizirati sve te kulturne manifestacije i provesti sve programe koji su planirani i rađeni za ljude i za očuvanje češkog jezika, tradicije i kulture. Želim da nas pandemija što manje koči i da sve planirane projekte i programe koje imamo za ovu godinu, uspijemo i realizirati - rekao nam je saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu, Vladimir Bilek.