Fotografija: Daruvarski umirovljenici doznat će sve o dvorcu grofa Jankovića /Foto: Impress
Galerija
Daruvarski umirovljenici doznat će sve o dvorcu grofa Jankovića /Foto: Impress

Udruga Impress organizira besplatne turističke šetnje za daruvarske umirovljenike

Prva šetnja održat će se već sutra u 16.30 sati, a obuhvaća posjet dvorcu grofa Jankovića uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča, Vladimira IvićaDaruvarska Udruga Impress organizira niz besplatnih turističkih šetnji za umirovljenike s daruvarskog područja.

Plakat za besplatan posjet dvorcu Janković/Foto: Impress
Plakat za besplatan posjet dvorcu Janković/Foto: Impress

Prva šetnja održat će se već sutra u 16.30 sati, a obuhvaća posjet dvorcu grofa Jankovića uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča, Vladimira Ivića.

Kako kaže predsjednica Udruge Impress, Tanja Herceg, naši umirovljenici možda nemaju priliku biti u ulozi turista, a sada će im vodič ispričati povijest dvorca, provesti ih kroz dvorac, razgovarati s njima te ih potaknuti na daljnje aktivnosti.

Dvorac grofa Jankovića u Daruvaru/Foto: Impress
Dvorac grofa Jankovića u Daruvaru/Foto: Impress

Knjiga života

- Krenut ćemo u izradu „Knjige života“ jer želimo u tu knjigu prenijeti priče i životno iskustvo umirovljenika s područja Daruvara. Svi umirovljenici koji dođu imat će priliku ispričati svoju priču koju ćemo unijeti u knjigu kako bi njihovo iskustvo prenijeli na mlađu populaciju - istaknula je Tanja Herceg.

Volonteri potiču ideje

Udruga Impress trenutno ima brojne mlade osobe koje su došle u Daruvar iz cijele Europe, a tu su na dva mjeseca ili čak godinu dana, a koji su potaknuli stvaranje ove ideje.

- Oni potiču svijest o pravoj ljepoti Daruvara, koje mi koji živimo ovdje ne primjećujemo. Neke od tih ljepota koje su naši volonteri istaknuli su raznovrsna pročelja zgrada i fasade na kućama kojima su oni oduševljeni, a koje mi sada želimo prenijeti na građane da ih počnu primjećivati. Upravo te male ljepote grada želimo prenijeti građanima kroz turističke šetnje - rekla nam je Tanja Herceg.

Aktivnosti kroz projekt

Inače, aktivnost se održava u sklopu projekta „I mi smo tu - Aktivni u zajednici” koji udruga Impress provodi u partnerstvu s Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava te Gradom Daruvarom uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1,6 milijuna kuna.

Osnivačica i predsjednica daruvarske udruge Impress Tanja Herceg/Foto: Impress
Osnivačica i predsjednica daruvarske udruge Impress Tanja Herceg/Foto: Impress

- U sklopu poziva „Pridruži se - Aktivni u mirovini“ svakodnevno omogućujemo umirovljenicima mnogobrojne aktivnosti kao što su informatičke, likovne, kreativne, kulinarske ili frizerske radionice te vježbanje s fizioterapeutom. Sve osobe starije životne dobi mogu nam se priključiti, popiti kavu ili čaj ili pročitati jutarnje novine - dodala je Tanja Herceg.

Poziv na šetnju i pokloni

Udruga Impress poziva sve zainteresirane umirovljenike da se priključe posjeti dvorcu te se do sutra do 15 sati prijave na broj telefona: 091 9152 621, osobnim dolaskom u Udrugu Impress ili na mail: prijave@udruga-impress.hr

Osim zanimljive i poučne šetnje, svaki umirovljenik dobit će prigodne poklone i suvenire Grada Daruvara.