Fotografija: Pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma/Foto:Unsplash
Pušenje uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma/Foto:Unsplash

Udruga Impress tijekom ožujka organizira školu nepušenja

Radionice će voditi psihologice Nina Čubrilo i Nataša Mikić iz Zagreba koje zajedno sa članovima Udruge Impress rade na ovom projektu, a ukoliko interes bude veći, škola nepušenja nastavit će se i narednih mjeseciDaruvarska Udruga Impress provodit će Školu nepušenja svakog ponedjeljka tijekom ovog mjeseca.

Radionice će voditi psihologice Nina Čubrilo i Nataša Mikić iz Zagreba koje zajedno sa članovima Udruge Impress rade na ovom velikom projektu. Na radionice se mogu uključiti svi zainteresirani, a organizirat će se tijekom ožujka sukladno epidemiološkim mjerama, svaki ponedjeljak od 17 do 18 sati. Po potrebi i interesu sa Školom nepušenja nastavit će se i tijekom narednih mjeseci.

Štetni za zdravlje

Naime, partneri na ovom projektu su Centar za razvoj osobnih kompetencija i zaštite ljudskih prava te Grad Daruvar u sklopu projekta Kuća Mogućnosti koji se provodi uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.986.166,00 kn.

Kuća Mogućnosti prostor je koji nudi priliku ojačati vještine i kapacitete te pojačati suradnju svih generacija. Tim se projektom nude različite besplatne aktivnosti korisnicima i široj zajednici, a provodi se i Program promicanja zdravlja i prevencije bolesti.

- U Hrvatskoj se svake godine obilježava Dan nepušenja te smo zbog toga odlučili kroz ožujak organizirati Školu nepušenja u obliku grupnih informativno-edukativnih radionica. Kroz edukativne radionice želja nam je naglasiti kako su svi duhanski proizvodi štetni za zdravlje te Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ističe čvrst stav kako je nužno spriječiti uporabu svih, posebice novih duhanskih proizvoda, kako bi zaštitili ljude od izlaganja emisijama koje nastaju prilikom njihova zagrijavanja - rekla nam je predsjednica Udruge Impress, Tanja Herceg.

Novi duhanski proizvodi

Naime, pušenje među svim generacijama predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem zbog učestalosti i štetnog utjecaja sastava duhanskog dima na zdravlje. U razdoblju odrastanja mladi su skloni eksperimentiranju te često izloženi vršnjačkom pritisku, ali i praćenju starijih uzora. Uspoređujući rezultate istraživanja provedenih 2010., 2014. i 2018. godine, srećom, uočen je pad u učestalosti konzumacije duhanskih proizvoda među mladima. Hrvatska je 2014. godine bila visoko između 45 zemalja uključenih u spomenutom istraživanju po pušenju mladih, posebno u dobi od 15 godina.

Nažalost, pušenje je još uvijek društveno prihvatljiva pojava pa se ovisnost o cigaretama ne smatra teškom ovisnošću, kao ona o drogama ili alkoholu. Uz klasične duhanske proizvode posljednjih godina su na tržištu dostupni brojni novi duhanski proizvodi, poput električnih cigareta ili grijača cigareta. Pušenje duhana uzrokuje mnoge bolesti, od krvožilnog i respiratornog sustava do različitih karcinoma.

Rizična skupina

- Upravo je zbog pandemije važno još više staviti naglasak na prestanak pušenja. Pušače se smatra rizičnom skupinom za obolijevanje od ove respiratorne bolesti koja napada pluća, a koja su kod pušaća već ionako oštećena. Osim toga, i država pokušava svojim mjerama povećanja cijene cigareta smanjiti njihovo učestalo korištenje - ističe Tanja Herceg.

Procjenjuje se da u svijetu puši tri milijarde i tri stotine milijuna ljudi. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu umire oko 6 milijuna ljudi svake godine. Uslijed posljedica štetnog djelovanja duhana svakih 8 sekundi u svijetu umire jedan čovjek. U Hrvatskoj je svaka treća odrasla osoba pušač, a procjenjuje se da od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umire čak 12.000 do 14.000 ljudi.