Fotografija: Voditeljica Caritasa župe Presvetog Trojstva Daruvar, Svjetluška Kovač, župnik Župe Presvetoga Trojstva Daruvar Zdravko Radoš i župan Damir Bajs/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Voditeljica Caritasa župe Presvetog Trojstva Daruvar, Svjetluška Kovač, župnik Župe Presvetoga Trojstva Daruvar Zdravko Radoš i župan Damir Bajs/Foto: MojPortal.hr

"U poboljšanje školstva na daruvarskom području uložili smo 40 milijuna kuna"

"Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je povezana s karitativnim djelovanjima vjerskih zajednica", rekao je župan Bajs nakon posjeta CaritasuŽupan Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs u utorak je sa suradnicima došao u radni posjet gradu Daruvaru. Ovom prilikom, prisustvovao je završnoj konferenciji europskog projekta energetske obnove Tehničke škole Daruvar - Strojarsko prometnog praktikuma, uručio ključeve novog kamiona koji će služiti za osposobljavanje učenika za zanimanje vozač te posjetio Caritas u sklopu župe Presvetog Trojstva u Daruvaru.

Župan Damir Bajs u Caritasu župe Presvetog Trojstva Daruvar s župnikom Zdravkom Radošem, voditeljicom Caritasa Svjetluškom Kovač i zamjenikom gradonačelnika Daruvara za češku manjinu Vladimirom Bilekom/Foto: MojPortal.hr
Župan Damir Bajs u Caritasu župe Presvetog Trojstva Daruvar s župnikom Zdravkom Radošem, voditeljicom Caritasa Svjetluškom Kovač i zamjenikom gradonačelnika Daruvara za češku manjinu Vladimirom Bilekom/Foto: MojPortal.hr

Župan je prvo posjetio Caritas župe Presvetog Trojstva Daruvar te razgovarao o međusobnoj suradnji u 2021. godini s ciljem daljnjeg unaprjeđenja rada Caritasa. Karitativno djelovanje u služenju je svim siromašnima i potrebitima, a osobito starijim i rizičnim skupinama. Trenutno Caritas surađuje s daruvarskim komunalnim poduzećem Darkomom koji u svojoj kuhinji proizvodi tople obroke svima kojima je potrebno, a sada Caritas župe Presvetog Trojstva Daruvar ima potrebu za vlastitom kuhinjom s obzirom na veliki broj siromašnih na području Daruvara.

Potreba za kuhinjom

- Trenutno dijelimo obroke ponedjeljkom i četvrtkom, a težimo podjeli barem tri puta tjedno, međutim nemamo prostor niti opremu. Ovisimo o kuhinji iz Darkoma koji nam čini uslugu, ali se želimo osamostaliti. Upravo smo sa županom razgovarali o smjeru našeg daljnjeg poslovanja, vezano uz osnivanje vlastite kuhinje i skladišta za svu robu i namirnice, sortiranje tekstila, kemije ili hrane za što trenutno nemamo dovoljno prostora – rekla nam je voditeljica Caritasa župe Presvetog Trojstva Daruvar, Svjetluška Kovač.

Daruvarski Caritas dobio je županovu podršku, a od Grada Daruvara dobili su na korištenje manji prostor od 15 kvadrata, međutim žele veći prostor na rubu grada koji će sačinjavati barem tri ili četiri prostorije čemu se nadaju do ljeta. 

- Bjelovarsko-bilogorska županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je povezana s karitativnim djelovanjima vjerskih zajednica. Za mene kao župana ključ je jednostavan: potpora našim sugrađanima koji trebaju pomoć, a kojih nažalost ima, bilo starijih ili mlađih. Uskoro ćemo objaviti novi natječaj za 2021. godinu na koji će se, nadam se, javiti i daruvarski Caritas - rekao nam je župan Damir Bajs te dodao kako pohvaljuje rad Caritasa te naglašava da mu je drago vidjeti ovakvu inicijativu.

Prema riječima Damira Bajsa, ovo je jedan od najaktivnijih Caritasa na području cijele Županije. Caritasovi donatori su župljani, udruge, privatni OPG-ovci ili ljudi dobre volje iz cijele Hrvatske, a najviše se financiraju samostalno, odnosno svakog mjeseca kroz Caritasove akcije. Od skupljenih sredstava nabavljaju namirnice i ostale potrepštine.

Četiri župe

- Dobivamo pomoć od Grada Daruvara, Županije, Biskupije i vjernika. Caritas skrbi na četiri župe: Daruvar 1, Daruvar 2, Badljevina i Končanica gdje je oko 156 štićenika koji su poluslijepi, slijepi ili sa psihičkim bolestima. Njima su zaista najmanje sitnice potrebne, jer sami ne mogu - istaknuo je župnik Župe Presvetoga Trojstva Daruvar, Zdravko Radoš.

Voditeljicu Caritasa župe Presvetog Trojstva, Svjetlušku Kovač, upitali smo što su zadnje podijelili iz donacija.

- Zadnje smo podijelili 500 kilogram luka, 5000 do 6000 jednodnevnih pilića što je dobilo desetak obitelji te 700 litara mlijeka od Dukata - rekla nam je Svjetluška Kovač.

Potom je župan Damir Bajs sa suradnicima došao u Tehničku školu Daruvar na završnu konferenciju europskog projekta energetske obnove Tehničke škole Daruvar – Strojarsko prometnog praktikuma. 

Tehnička Škola Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Tehnička Škola Daruvar/Foto: MojPortal.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija, rečeno je, uložila je 40 milijuna kuna u školstvo na području Daruvara, a sredstva se ulažu u standard obrazovanja i pretvaraju županijske osnovne i srednje škole u škole 21. stoljeća, budući da su neke zgrade u kojima se obavljaju praktikumi iz kraja 19. stoljeća.

Projekt energetske obnove vrijedan je 1,7 milijuna kuna, no budući da Županija ulaže u dodatne radove koji ne ulaze u energetsku obnovu, a podrazumijevaju opremanje škole, uloženo je još 623.000 kuna što u konačnici daje vrijednost projekta od 2,3 milijuna kuna. S dodatnim sredstvima napravljeno je šest novih učionica u prostoru koji je do nedavno bio u najmu, a time su se stvorili uvjeti za jednosmjenski rad.

Energetska obnova

Naime, dok je ovaj dio zgrade završen, na drugoj su počeli radovi vrijedni 2,6 milijuna kuna. Sveukupno je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala gotovo pet milijuna kuna. Tako da će 478 učenika ove daruvarske škole, kao i njeni zaposlenici, nastavu pohađati i raditi u znatno boljim i kvalitetnijim uvjetima.

Zgrada Tehničke škole Daruvar koja će se u potpunosti energetski obnoviti, a od koje su zasad ostali samo zidovi/Foto: MojPortal.hr
Zgrada Tehničke škole Daruvar koja će se u potpunosti energetski obnoviti, a od koje su zasad ostali samo zidovi/Foto: MojPortal.hr

Unutrašnjost objeekta Tehničke škole koji će se energetski obnoviti/Foto: MojPortal.hr
Unutrašnjost objeekta Tehničke škole koji će se energetski obnoviti/Foto: MojPortal.hr

Razdoblje provedbe projekta je od kolovoza 2015. godine do ožujka ove godine s ciljem energetske obnove i uštede toplinske energije za grijanje od gotovo 70 posto te smanjenje ispusta CO2. Projekt se sastoji od izrade glavnog projekta energetske obnove, povećanja toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida i stropa prema negrijanom prostoru, zamjene vanjske stolarije, stručnog nadzora građenja, energetskog pregleda zgrade i izrade izvješća, upravljanja te promocije projekta. 

Svima prisutnima obratila se Sanja Klubička, ravnateljica Tehničke škole Daruvar te prikazala prezentaciju od začetka projekta pa sve do završne faze.

- Prvim djelom projekta obnovljena je zgrada Petra Zrinskog 19, a u tijeku je obnova zgrade Petra Zrinskog 30. Nadam se da ćemo od jeseni krenuti u nastavu u jednoj smjeni u novih šest učionica. Projektant na projektu je Daing d.o.o. Daruvar, izvođač je obrt Visković, a za nadzor je zadužena Arhitektura d.o.o. Osim njih, također su se i svi nastavnici uključili i svojim radom doprinijeli ovom projektu - istaknula je Sanja Klubička.

Jednosmjenski rad

Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i zamjenik gradonačelnika Daruvara, Vladimir Bilek, ponosan je što može biti na završnoj konferenciji prilikom završetka zgrade jer je, kako kaže, i sam pohađao u njoj nastavu. Dodaje kako je dodatnih šest učionica veliki doprinos cijelom gradu te je čestitao na novouređenom prostoru.

- Škola ovim projektom dobiva jako puno, posebice prostor koji je godinama korišten, a od iduće godine krećemo raditi u prvoj smjeni jer mi zbog manjka prostora radimo već godinama u dvije smjene - kaže predsjednica školskog odbora Tehničke škole Daruvar, Libuška Klubičko-Palatinuš.

Ravnateljica Klubičko i župan Bajs u obilasku prostora Tehničke škole/Foto: MojPortal.hr
Ravnateljica Klubičko i župan Bajs u obilasku prostora Tehničke škole/Foto: MojPortal.hr

Predsjednica školskog odbora Tehničke škole Daruvar Libuška Klubičko-Palatinuš, ravnateljica Tehničke škole Sanja Klubičko, župan Damir Bajs, zamjenik gradonačelnika Daruvara Vladimir Bilek/Foto: MojPortal.hr
Predsjednica školskog odbora Tehničke škole Daruvar Libuška Klubičko-Palatinuš, ravnateljica Tehničke škole Sanja Klubičko, župan Damir Bajs, zamjenik gradonačelnika Daruvara Vladimir Bilek/Foto: MojPortal.hr

Župan Damir Bajs dodao je kako ovime trenutno završava jedan projekt, ali počinje drugi. 

- Tehnička škola Daruvar škola je koja je tradicijom, znanjem i kvalitetom bitna ne samo gradu nego i županiji pa i šire. Nije bilo lako ni jednostavno, nije još ni gotovo, ali idemo pravim putom. Kako se zgrade obnavljaju najbolje je vidljivo na zgradi preko puta gdje su od cijele škole ostali samo zidovi te se iznova obnavlja, potpuno je energetski zaštićena i dignuta na novi nivo – istaknuo je Damir Bajs.

Naposljetku, Bjelovarsko-bilogorski župan, Damir Bajs, uručio je ključeve novog kamiona ravnateljici Sanji Klubičko za osposobljavanje učenika za zanimanje vozača motornog vozila, a ravnateljica je odmah kamion upalila i isprobala.

Damir Bajs, uručio je ključeve novog kamiona ravnateljici Sanji Klubičko za osposobljavanje učenika za zanimanje vozača motornog vozila/Foto: MojPortal.hr
Damir Bajs, uručio je ključeve novog kamiona ravnateljici Sanji Klubičko za osposobljavanje učenika za zanimanje vozača motornog vozila/Foto: MojPortal.hr

Naime, Tehnička škola Daruvar svake godine upisuje 30 učenika u zanimanje vozača motornog vozila te je u trećem razredu jedan od predmeta i Upravljanje motornim vozilom C kategorije. Tako je Bjelovarsko-bilogorska županija na inicijativu ravnateljice Sanje Klubičko nabavila novi kamion u vrijednosti od 667.250 kn budući da je postojeći kamion na kojem se vršilo osposobljavanje učenika već bio dotrajao.

S energetskom obnovom i opremanjem Praktikuma daruvarske Tehničke škole te nabavkom novog kamiona, samo za tu školu u nešto više od godinu dana Županija je uložila je gotovo 5,7 milijuna kuna.

Novi kamion kojeg je nabavila Županija za Tehničku školu vrijedan 667.250 kuna/Foto: MojPortal.hr
Novi kamion kojeg je nabavila Županija za Tehničku školu vrijedan 667.250 kuna/Foto: MojPortal.hr

Župan ispred objekta Tehničke škole koja će se u potpunosti obnoviti/Foto: MojPortal.hr
Župan ispred objekta Tehničke škole koja će se u potpunosti obnoviti/Foto: MojPortal.hr

Prostor Tehničke škole Daruvar/Foto: MojPortal.hr
Prostor Tehničke škole Daruvar/Foto: MojPortal.hr