Fotografija: Helena Beus, Luka Bogdan, Saša Selihar, Nicol Polenus, Dragan Jelić, Marko Pavić / Foto: Privatni album
Galerija
Helena Beus, Luka Bogdan, Saša Selihar, Nicol Polenus, Dragan Jelić, Marko Pavić / Foto: Privatni album

Potpisano je! U Daruvar stiže 2,5 milijuna kuna za edukaciju mladih u STEM području

"Projektom će biti omogućeno 265 radionica za mlade, a Daruvar će dobiti i lokalni Centar tehničke kulture opremljen najmodernijom tehničkom opremom", kaže SeliharČak 2,5 milijuna kuna vrijedan je projekt „STEMiziraj se i educiraj“, kojim će Daruvar, pored ostalog, dobiti lokalni Centar tehničke kulture u Strossmayerovoj ulici, prvenstveno namijenjen za djecu i mlade. 

Projekt je u potpunosti financiram sredstvima Europskog socijalnog fonda, a ugovor jučer potpisao viši referent za informatičke poslove u Gradu Daruvaru Saša Selihar, koji nam je pobliže opisao o kakvom projektu je zapravo riječ.

Brojni talentirani mladi ljudi

- Zahvaljujući „STEMiziraj se i educiraj“ projektu bit će održavanje radionica za djecu i mlade korištenjem inovativnog i interaktivnog postava u Zajednici tehničke kulture, a ujedno će se projektom omogućiti popularizacija STEM područja i tako mlade poticati za daljnje razvijanje u istom. Grad Daruvar i okolne općine Dežanovac, Končanica i Sirač, imaju mnogo mladih talentiranih ljudi koji uz pravilno usmjeravanje i kvalitetnu edukaciju mogu postići nevjerojatno puno, a vjerujemo da će im uspostava našeg lokalnog Centra tehničke kulture to i omogućiti - objasnio je Selihar. 

Saša Selihar, tajnik Zajednice tehničke kulture Daruvar, potpisuje ugovor/Foto: Nicolol Polenus
Saša Selihar, tajnik Zajednice tehničke kulture Daruvar, potpisuje ugovor/Foto: Nicolol Polenus

Nositelj projekta je Zajednica tehničke kulture Daruvar uz partnerstvo Veleučilišta u Virovitici, Foto-film kluba Daruvar, Radio kluba ''Jan Hus'' Daruvar, Aero kluba „Ždral“ Daruvar, Razvojne agencije Daruvar i Grada Daruvara.

Nabavka moderne tehnologije

- Od odobrenog iznosa nešto više od pola milijuna kuna namijenjeno je za adaptaciju prostora koji će se zatim opremiti s modernim tehnologijama, za što će se izdvojiti dodatnih nešto više od milijun kuna. Opremanje prostora će uključiti stvari kao što su interaktivni stol i interaktivna ploča za koju će korisnici osim postojećih moći kreirati i vlastiti sadržaj. Nadalje, bit će nabavljene i CNC glodalice i tokarilice, laserski rezači 3D printeri i 3D skeneri te setovi robota i ostale opreme potrebne za provođenje radionica - istaknuo je Selihar. 

265 radionica u dvije godine

Projekt će se provoditi dvije godine, u kojima će biti održano čak 265 radionica iz područja STEM-a. Točnije, riječ je o radionicama robotike, elektrotehnike, informatike, strojarstva, modelarstva, foto i filmske produkcije, dizajniranja web stranica i nastupanja i predstavljanja u digitalnom svijetu.

- Radionice će provoditi članovi ZTK Daruvar koji su stručni u STEM području i radu s djecom, a da bi svoj posao mogli odraditi što kvalitetnije proći će i razne edukacije s ciljem daljnjeg jačanja kapaciteta i vještina članova organizacija civilnog društva - kazao je Saša Selihar. 

Foto: Nicolol Polenus
Foto: Nicolol Polenus

Dodao je i to da je krajnji cilj projekta  mlade nade znanosti, uz zabavu i igru savladaju nove tehnologije koje će im itekako biti potrebne za budućnost te da kasnije kao odrasle osobe nastave pridonositi našoj zajednici. 

- Svi mi znamo da na mladima svijet ostaje, a na svima nama je da ih pripremimo da taj teret mogu ponijeti - poručio je Selihar.

Za kraj potpisnim ugovora zahvalio se svima koji su od prvog dana sudjelovali u nastajanju ovog projekta.

Zahvala Marku Čoliću

- Prije svega tu mislim na Marka Čolića koji na žalost svih nas više nije među nama. Marko je nakon jednog sastanka upravnog odbora odlučio preuzeti stvari u svoje ruke i otići u Razvojnu agenciju Daruvar da vidi što se može napraviti. Ono što se tog dana pokrenulo je nadamo se jedna lijepa priča koja će mladima našeg Daruvara otvoriti mnogo novih mogućnosti, stoga imamo dodatnu obvezu ovu priču nastaviti razvijati i dalje. Od nas iz Zajednice tehničke kulture Daruvar posebno bi izdvojio Alenku Njegovac koja je sama osmislila veći dio radionica i pripremila podlogu za nabavku opreme, vjerujem da posao nije bio lak. Također, veliko hvala djelatnicama Razvojne agencije Daruvar, na čelu s dosadašnjom ravnateljicom Danicom Cetin Pajer. Tu su i Nicol Polenus te Ivana Horvat, Filip Medak, djelatnici ZTK-a te u konačnici gradonačelnik Damir Lneniček koji je stao iza cijelog projekta, zaključio je Saša Selihar.