Fotografija: ČLanovi Astronomskog društva Kumova Slama i njihovi prijatelji tijekom promatranja Mjeseca s glavnog daruvarskog trga/Foto: Predrag Uskoković
Galerija
ČLanovi Astronomskog društva Kumova Slama i njihovi prijatelji tijekom promatranja Mjeseca s glavnog daruvarskog trga/Foto: Predrag Uskoković

Kako su Daruvarčani spojili mobitel i teleskop pa s turistima snimali Mjesec s Trga

Članovi Radio kluba Jan Hus iz Daruvara okupili su se na Petrovom vrhu gdje su sudjelovali u natjecanju u održavanju što više veza na ultrakratkim valovima...
U Daruvaru je tijekom vikenda započeo Tjedan tehničke kulture kojim se ujedno proslavlja i 75. obljetnica Hrvatske zajednice tehničke kulture. Kroz sedam dana organizirana su događanja na kojima će svaka udruga članica demonstrirati svoj program.

Bogati raspored započeo je u subotu u 20.00 sati na Trgu kralja Tomislava u Daruvaru teleskopskim promatranjem Mjeseca koje je organiziralo Astronomsko društvo Kumova slama. Iako je postojao mali strah da bi zbog oblačnog vremena promatranje Mjeseca moglo biti odgođeno, vrijeme je okupljenom društvu ipak išlo na ruku pa je snimanje zemljinog prirodnog satelita prošlo bez problema. Oko teleskopa se okupila čak i jedna grupa turista koji su bili u posjetu Daruvaru. 

<p>Tajnik Zajednice tehničke kulture Daruvar Saša Selihar snima Mjesec/Foto: Predrag Uskoković</p>

Tajnik Zajednice tehničke kulture Daruvar Saša Selihar snima Mjesec/Foto: Predrag Uskoković

- Drago mi je da se i ove godine održava Tjedan tehničke kulture koji je prošle godine bio otkazan zbog Covida-19 tako da nastavljamo s tradicijom i bogatim programom do kraja tjedna. Zadovoljstvo nam je što naše građane možemo uputiti u rad tehničke kulture, odnosno u STEM područje, a ovim putem bismo ih pozvali da se u što većem broju odazovu jer im možemo pokazati brojne zanimljivosti u ovogodišnjem programu - rekao nam je Saša Selihar, tajnik Zajednice tehničke kulture Daruvar.

Zanimljivo je bilo što su Daruvarčani i njihovi gosti mogli svojim mobitelima snimiti Mjesec kroz teleskop što su mnogi i iskoristili, a kako izgleda takva fotografija možete vidjeti odmah ispod ove rečenice.

<p>Fotografija Mjeseca snimljena mobitelom kroz teleskop/Foto: Saša Selihar</p>

Fotografija Mjeseca snimljena mobitelom kroz teleskop/Foto: Saša Selihar

Inače, Astronomsko društvo Kumova Slama osnovano je 5. prosinca 2008. godine na inicijativu sedam zaljubljenika u astronomiju. Ime društva Kumova slama predložio je poznati daruvarski profesor fizike Josip Prević, a ono je inače lokalni naziv za našu galaksiju, Mliječni put.

Dan kasnije članovi Radio kluba Jan Hus iz Daruvara okupili su se na Petrovom vrhu gdje su sudjelovali u natjecanju u održavanju što više veza na ultrakratkim valovima. Zanimljivo je da u vremenu interneta i društvenih mreža ovaj Radio klub okuplja velik broj mladih, a po broju članova je peti u Hrvatskoj. 

<p>Članovi Radio kluba Jan Hus na Petrovom vrhu pokraj Daruvara/Foto: Predrag Uskoković</p>

Članovi Radio kluba Jan Hus na Petrovom vrhu pokraj Daruvara/Foto: Predrag Uskoković

- Prošle godine pisali samo jedan projekt za Zajednicu tehničke kulture Daruvar i dobili sredstva za projekt 9A Activity Contest radioamatera, odnosno natjecanje radioamatera. S tim projektom željeli smo izaći u prirodu s mladim radioamaterima u sklopu natjecanja hrvatskog radioamaterskog saveza koji se održava svake treće nedjelje u mjesecu. Ovo je peti put kako se natječemo i ujedno posljednji u tom projektu. Cilj je održati što više veza na ultra kratkim valovima s mladim članovima radio kluba. Naravno, generalni cilj bio je odvesti mlade u prirodu, pobuditi im zanimanje za tehničkom kulturom i upoznati zainteresirane građane s onim što radioamateri rade - rekao nam je Karnik.  

<p>Zvonimir Karnik, predsjednik Amaterskog radio kluba Jan Hus/Foto: MojPortal.hr</p>

Zvonimir Karnik, predsjednik Amaterskog radio kluba Jan Hus/Foto: MojPortal.hr

Radioamateri će, također u sklopu Tjedna tehničke kulture, u subotu demonstrirati svoja znanja na glavnom daruvarskom trgu pa ujedno pozivaju građane da se dođu podružiti s njima i upoznaju s onim što rade.

<p>Mladi radio amateri iz kluba Jan Hus na Petrovom vrhu tijekom natjecanja/Foto: MojPortal.hr</p>

Mladi radio amateri iz kluba Jan Hus na Petrovom vrhu tijekom natjecanja/Foto: MojPortal.hr

Među mladim radioamaterima bio je i Jan Ulovec, mladić od 17 godina. Već dugo je radioamater i uživa u njihovim aktivnostima. 

- Još dok sam bio u osnovnoj školi, Radio klub Jan Hus došao je prezentirati svoj rad, a nas nekolicinu privukla je ta priča i tako smo postali radioamateri. Inače sam dosta zainteresiran za elektorniku pa me je priča odmah zaintrigirala tako da nisam puno razmišljao nego sam se odmah uključio u njihov rad. Ovo nam je peto natjecanje po redu, a sada smo drugi put na Petrovom vrhu. Jednom smo bili u Batininjanima, a jednom na Markovcu i mislim da će nam ovo danas biti najbolji "ulov", odnosno rezultat - rekao nam je mladi radio amater Jan Ulovec.  

<p>Mladi Jan Ulovec (desno) kaže kako su ostvarili dosad najbolji rezultat/Foto: MojPortal.hr</p>

Mladi Jan Ulovec (desno) kaže kako su ostvarili dosad najbolji rezultat/Foto: MojPortal.hr