Fotografija: Foto: Tomislav Kristo/CROPIX
Foto: Tomislav Kristo/CROPIX

Policija i Rode besplatno pregledavaju autosjedalice u Daruvaru: "Rezervirajte termin"

Pregled autosjedalica se održati u subotu od 10 do 12 sati ispred daruvarske gradske upravePolicijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji s Udrugom Rode ove subote, 5. studenog, organizira besplatan pregled autosjedalica u Daruvaru. 

Pregled autosjedalica se održati od 10 do 12 sati ispred daruvarske gradske uprave na Trgu kralja Tomislava 14.

Rezervacija termina

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezervirate svoj termin na broj 098 323 640 (SMS, Viber, WhatsApp). U slučaju da se ne najave, pregled će moći obaviti tek na kraju završetka pregleda, a najava se radi kako djeca ne bi dugo čekala na red. Pri dolasku upisujemo imena i prezimena svih sudionika te kontakt podatke. Osiguravamo dezinficijense za ruke te je obavezno nošenje zaštitne maske za lice. Molimo da ne dolazite ako imate povišenu tjelesnu temperaturu, simptome respiratornih bolesti ili izrečenu mjeru samoizolacije u svrhu zaštite svih sudionika, poručili su organizatori.

Dodaju i to da pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju.

Sjedalica uvelike pomaže

- Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 do 20 posto i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati, kažu iz policije.

Nadalje, kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, Roda moli vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

- Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima, a pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama, poručili su iz policije.