Fotografija: Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI Od 52 djece u automobilima, samo njih 8 bilo je pravilno vezano

Dijete se prerano premješta u veću kategoriju sjedalice ili postolje ili se vozi vezano samo pojasom koji mu "reže" vrat. Zbog toga dijete provlači ruku iznad pojasa, kažu u policijiPolicija je prošli tjedan u suradnji s udrugom Roda provela dvije akcije kontrole vožnje djece u autosjedalicama u Garešnici. Rezultati su poražavajući. Naime, od ukupno 52 djece koje su zatekli u autosjedalicama, samo je njih osmero bilo pravilno vezano. 

Prva akcija bila je u utorak ispred gradskog vrtića na Trgu Kralja Tomislava.

Jedan vozač sankcioniran

- Kontrola je provedena u vrijeme dolaska djece u vrtić, gdje su policijski službenici i članica Udruge Roda provjeravali da li sigurnosna sjedalica odgovara djetetovom razvoju, da li je pravilno postavljena u automobil i da li je dijete pravilno vezano. U sklopu akcije kontrolirano je 19 automobila, odnosno 23 djece, pri čemu je utvrđeno da je troje djece bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici, dok su drugim roditeljima dani savjeti kako pravilno vezati dijete i pričvrstiti sjedalicu - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Dva dana kasnije ispred vrtića u Ulici Petra Svačića u Garešnici organizirana je i druga akcija.

- U sklopu akcije kontroliran je 21 automobil, odnosno 29 djece, pri čemu je utvrđeno da je petoro djece bilo pravilno vezano u sigurnosnoj sjedalici. Ostalim roditeljima dani su savjeti kako pravilno vezati dijete i pričvrstiti sjedalicu. Roditelj koji je djecu dovezao bez odgovarajuće sigurnosne sjedalice je sankcioniran, odnosno izdano je jedno upozorenje. Također je izdano 1 upozorenje roditelju koji nije vezao dijete sigurnosnim pojasom u sjedalici na pravilan način - dodaju u policiji.

Sebe pravilno vežu

Iz policije podsjećaju da kada pojas automobila/sjedalice nije dovoljno zategnut, dijete provlači ruku iznad pojasa, pojas zatim djetetu prelazi preko trbuha što prilikom prometne nesreće dovodi do ozljede unutarnjih organa.

- Ova pogreška očituje se i u tome što se dijete prerano premješta u veću kategoriju sjedalice ili postolje ili se vozi vezano samo sigurnosnim pojasom te mu pojas „reže“ vrat te zbog nelagode i što nije čvrsto zategnuto dijete provlači ruku iznad pojasa. Činjenica koja je uočena prilikom kontrola je da roditelji sebe pravilno vežu, dok djeca nisu pravilno vezana - napominju u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Nakon provedene akcije u suradnji s članicom Udruge Roda u prostorijama Policijske postaje Garešnica održano je predavanje za policijske službenike o pravilnom vezanju djece u sigurnosnim sjedalicama.

Pogrešno postavljanje

- Sjedalice sa sustavom isofix smanjuju mogućnost pogrešnog postavljanja sjedalice, no isofix osim što se pričvršćuje na kuke u stražnjim sjedalima, učvršćuje se još potpornom nogom ili sidrenom kukom koja se nalazi u prtljažniku automobila, a koje služe protiv rotacije sjedalice u prometnoj nesreći. Prilikom postavljanja potporne noge, bitno je da roditelji uklone gumeni ili drugi tepih koji se nalazi na podu automobila te da automobil nema pretinac u podu automobila. Također prije kupnje, ako kupuju sjedalicu koja se dodatno učvršćuje sidrenom kukom, potrebno je prethodno provjeriti da li je ista ugrađena u prtljažniku automobila. U kontrolama se greška očituje u tome da roditelji kupuju sjedalice sa isofix sustavom koja se dodatno učvršćuje sidrenom kukom, no ista nije ugrađena u prtljažnik automobila te zatim traku samostalno vežu oko naslona za glavu. Takav način postavljanja sjedalica nije u skladu s uputama proizvođača sjedalice te prilikom prometne nesreće dolazi do rotacije sjedalice i isofix sustav ne ispunjava svoju svrhu, odnosno ne zaštićuje dijete - poručili su iz policije.