Fotografija: Prijavite se, rezervirajte svoj termin i provjerite vozite li na siguran način svoju djecu/Foto: Tomislav Kristo/CROPIX (Ilustracija)
Prijavite se, rezervirajte svoj termin i provjerite vozite li na siguran način svoju djecu/Foto: Tomislav Kristo/CROPIX (Ilustracija)

Policija i Rode u Bjelovaru besplatno pregledavaju dječje autosjedalice: 'Rezervirajte termin'

"Tijekom 2022. na području PU bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama ozlijeđeno je šestero djece. Voljeli bi da nas roditelji podrže u ovoj akciji", poručuju iz PUBJELOVAR - Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska u suradnji s udrugom Roda u nedjelju, 15. svibnja, od 16 do 18 sati na parkiralištu IV. osnovne škole Bjelovar na adresi Poljana dr. F. Tuđmana 1, organizira besplatan pregled dječjih sigurnosnih sjedalica. Iz policije podsjećaju kako pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili sigurnosnu sjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju.

Rizik za ozbiljne ozljede

Naime, sigurnosne sjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u prometnim nesrećama do 70 posto, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 posto, no samo ako se pravilno koriste, upozoravaju iz policije.

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 271 361 (SMS, WhatsApp, Viber). Bez rezervacije bit će moguće pregledati sigurnosne sjedalice po završetku rezerviranih termina. Ovakav način organizacije je potreban kako roditelji s malom djecom ne bi dugo čekali na red.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi sigurnosna sjedalica bili što učinkovitiji, mole se vozači koji dolaze na pregled da sa sobom donesu upute proizvođača sigurnosne sjedalice, ukoliko ih imaju.Iz policije ističu kako je tijekom četiri mjeseca ove godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u prometnim nesrećama ozlijeđeno čak šestero djece.

Dosad nije bilo inicijative

- Od toga petero kao putnici u vozilima svojih roditelja, što govori o potrebi ovakvih edukacija, odnosno kako bi roditelji pravilno vezali svoje dijete u sigurnosnu sjedalicu i kako djeca ne bi stradavala u vozilima svojih roditelja. Zahvaljujući volonterskoj udruzi Roda, ovakve akcije se uobičajeno provode u drugim gradovima na području RH, no u Bjelovaru do sada nije bilo inicijative te policijska uprava u suradnji s udrugom po prvi put provodi ovakvu akciju iz razloga što su dosadašnjim kontrolama sigurnosnih sjedalica utvrđeni poražavajući rezultati. Voljeli bi da nas roditelji i svi oni koji prevoze djecu podrže u ovoj preventivnoj akciji kako bi naša djeca bila što sigurnija u automobilima, apeliraju iz PU bjelovarsko – bilogorske.

- Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kako bi jedna osoba mogla paziti na dijete dok druga namješta sigurnosnu sjedalicu prema uputama. Rodini savjetnice i savjetnici za sigurnosne sjedalice roditeljima i ostalim vozačima dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju sigurnosna sjedalica, te odgovarati na sva pitanja. Pozvani su i budući roditelji. Iako je novčana kazna za prekršaj nepravilnog smještaja djece u sigurnosne sjedalice 1000 kuna, ništa nije vrjednije od sigurnosti naše djece. Sigurno i odgovorno od prvog dana jedini je prihvatljiv način, poručuju iz policije.