Fotografija: Policija području Bjelovarsko-bilogorske županije redovno provodi akcije kontrole vozača/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Policija području Bjelovarsko-bilogorske županije redovno provodi akcije kontrole vozača/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

S 2,07 promila alkohola skrivio prometnu nesreću u Bjelovaru

Čak 104 vozača vozilo je brže od dopuštenog, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Garešnici. Iznosila je 131 kilometara na sat, a na toj dionici kolnika ograničenje je 60 kilometara na satPolicajci Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske su i tijekom ovog vikenda nastavili s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu te su tom prilikom utvrdili ukupno 224 prometna prekršaja.

Osam vozača uhvaćeno je kako voze pod utjecajem alkohola, a najveća izmjerena koncentracija alkohola od 2,07 g/kg utvrđena kod 48-godišnjeg vozača osobnog automobila u Bjelovaru koji je ujedno i prouzročio prometnu nesreću.

Devet prometnih nesreća

Čak 104 vozača vozilo je brže od dopuštenog, a najveća prekoračena brzina izmjerena je u Garešnici. Iznosila je 131 km/h, a na toj dionici kolnika ograničenje je 60 km/h.

54 vozača nije koristilo sigurnosni pojas, a njih 12 koristilo je mobitel tijekom vožnje. Ostalih prekršaja bilo je 44.

"U navedenom razdoblju, na prometnicama naše policijske uprave dogodilo se devet prometnih nesreća od kojih su sedam bile samo s materijalnom štetom, dok su u dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama dvije osobe lakše ozlijeđene. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja", poručuju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Pojas i autosjedalice

Isto tako, policija je u petak, 12. ožujka od 6 do 14 sati provela pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa koji je većim dijelom bio usmjeren na korištenja sigurnosnih pojaseva i pravilno korištenje dječjih autosjedalica.

42 vozača nisu se vezala pojasom, a šest osoba nepropisno je prevozilo djece.

Sigurnosni pojas na prednjem sjedištu vozačima i suvozačima nisu koristile 37 osobe, dok je na stražnjim sjedištima utvrđeno pet takvih prekršaja.

Za ove prekršaje zakonom je propisana novčana kazna od 1000 kuna. Za 40 prekršaja su izdana upozorenja, za njih 23 izvješća o počinjenom prekršaju dok su za 12 prekršaja naplaćene novčane kazne.  

Ciljane akcije

"Obzirom na lošije prošlogodišnje rezultate što smo istaknuli u najavi ove akcije nužno je i opravdano provoditi ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno cilj edukacija roditelja i svih onih koji prevoze djecu o pravilnom korištenju sigurnosne sjedalice i pravilnom smještaju djece u njima, a samim tim i smanjenje mogućih posljedica stradavanja djece u prometnim nesrećama. Ono na što želimo skrenuti pažnju je važnost pravilnog prijevoza djece u sigurnosnim sjedalicama. Neki od razloga nepravilnog vezanja djece u autosjedalicama su da su djeca vezana preko zimskih jakni, savijeni sigurnosni pojas autosjedalica i automobila, autosjedalica nije dovoljno čvrsto fiksirana pojasom automobila, dijete je premalo za sigurnosno postolje (booster) ili je preraslo autosjedalicu u kojoj se prevozi i brojni drugi razlozi, a što sve utječe na sigurnost", kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska će i nadalje provoditi ovakve ciljane akcije kako bi pridonijeli manjem broju stradavanja djece u prometnim nesrećama ali i svih ostalih sudionika, te ukazali na važnost pravilnog korištenja sigurnosne sjedalice (autosjedalice) i pravilnog smještaja djece u njima kao i sigurnosnog pojasa bez obzira u kojem svojstvu se u vozilu nalazili.