Fotografija: Gradonačelnici Dinko Pirak i Josip Bilandžija sretni su što će napokon moći upravljati osnovnim školama/Foto: Tom Dubravec/CROPIX, MojPortal.hr
Galerija
Gradonačelnici Dinko Pirak i Josip Bilandžija sretni su što će napokon moći upravljati osnovnim školama/Foto: Tom Dubravec/CROPIX, MojPortal.hr

Pirak i Bilandžija: "Hvala Županiji, napokon ćemo lakše i bolje moći ulagati u osnovne škole"

Dinko Pirak i Josip Bilandžija tvrde da će im promjena vlasništva otvoriti dodatne mogućnosti za brojne projekte, od kojih će najveću korist imati učenici i njihovi roditeljiOdluku Županijske skupštine o prijenosu osnivačkih prava za osnovne škole sa županije na gradove Čazmu, Garešnicu i Grubišno Polje, s oduševljenjem su dočekali gradonačelnici spomenutih gradova. 

Posebno zadovoljstvo iskazao je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak, koji zajedno s brojim roditeljima preuzimanje škole priželjkuje dugi niz godina.

- Od sada možemo biti puno brži, odnosno puno brže možemo djelovati. Za vrijeme bivše županijske vlasti u školu se godinama nije ništa ulagalo. Spominje se energetska obnova, ali i za nju je škola podignula kredit, odnosno koristila je famozni cashpool, koji je u najmanju ruku dvojben. Ravnatelji su od strane bivšeg župana natjerani da potpišu ta zaduženja. Po zakonu, svaki proračunski korisnik prije zaduženja mora imati osigurana sredstva, a škole to nisu imale. Takvim načinom rada Bajs je izbjegao suglasnost Vlade za zaduživanje županije, jer je županija prezadužena. Zato sam pozvao službe, odnosno Državno odvjetništvo, jer smatram da se radi o zloupotrebi položaja, naglasio je Pirak.

Nekoliko novih projekta već je u planu

Što se tiče budućih planova vezanih za škola, Pirak najavljuje brojne projekte.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: Dijana Puhalo
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: Dijana Puhalo

- Uspostava jednosmjenskog rada, izgradnja parkirališta pokraj škole, poligona za autoškolu, parkirališta kod sportske dvorane, ulaz u školu s druge strane, izgradnja glazbene škole u sklopu osnovne škole. Pred nama su fondovi na koje planiramo kandidirati spomenute projekte. Također, treba reći da na ovaj način pomažemo županiji, jer im ostavljamo prostor da se brinu o školama u manjim općinama koje nemaju takve kapacitete kao Grad Čazma, nastavio je Pirak.

Dodao je i to da će Grad preuzeti otplatu školskih dugova, a riječ je o iznosu većem od dva milijuna kuna.

Izrada nove projektne dokumentacije

- Paralelnom s vraćanjem dugova prionut ćemo izradi projektnih dokumentacija. Neke od njih županija je već izradila, ali su oni neodrživi, nepotpuni i neće riješiti niti jednosmjenski rad, niti glazbenu školu. Njihova ideja bila je raditi područnu školu tik do matične škole, što je meni skroz nerazumljivo. Da stvar bude gora, koliko mi je poznato, riječ je o već trećem projektu koji je izrađen i plaćen, a nije dobar, odnosno još uvijek nismo ništa od toga dobili. Ne znamo što će biti s tim projektima, ali znam da koje ćemo mi raditi, zaključio je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak. 

Garešnica dobila čak dvije škole

Sve navedeno za cilj ima podizanje standarda učenicima, ali i njihovim roditeljima, a na istom tragu bio je i gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija. Naime, Garešnica je dobila osnivačka prava za čak dvije škole, u Garešnici i Trnovitičkom Popovcu.

Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice/Foto: MojPortal.hr
Josip Bilandžija, gradonačelnik Garešnice/Foto: MojPortal.hr
 

- Prije svega zahvaljujem se županu i njegovom timu, kao i svim vijećnicima koji su prepoznali da Garešnica može voditi osnovnu školu. Želja nam je uspostaviti sinergiju između lokalne vlast i naših trgovačkih društava i ustanova. Zajednički ćemo raditi na novim projektima koji će biti na korist našim vrtićancima i učenicima. Riječ je o procesu decentralizacije kojom škola postaje u još bližem kontaktu s građanima i ostalim ustanovama, istaknuo je Bilandžija

.Prvi čovjek Garešnice dodao je i to da će zahvaljujući ovom potezu postati još operativniji kada je u pitanju rješavanje potencijalnih problema.

- Grad ima svoj Komunalac te u slučaju bilo kakvih kvarova, odnosno potrebe za intervencijom, sada to možemo učiniti puno brže i efikasnije. Također, nudi nam se mogućnost dodatnog razvoja Grada, upravo zahvaljujući spomenutoj sinergiji. Što se tiče školskih projekata, moram istaknuti Garešnica infinity Festival, u kojem sudjeluje vrtić, osnovna škola, turistička zajednica, Udruga Sferija. Trenutno nemamo potrebe za proširenje škole, ali nam je zato ostao još jedan manji dio škole u kojemu trebamo uspostaviti jednosmjensku nastavu te ćemo u tom smjeru sada krenuti, zaključio je Josip Bilandžija.