Fotografija: Prijenosom vlasništva ispunjeni su svi preduvjeti da Županija kao osnivač, kada joj financijske mogućnosti dopuste, može krenuti u proširenje smještanih kapaciteta doma/Foto: BBŽ
Galerija
Prijenosom vlasništva ispunjeni su svi preduvjeti da Županija kao osnivač, kada joj financijske mogućnosti dopuste, može krenuti u proširenje smještanih kapaciteta doma/Foto: BBŽ

KONAČNO Bjelovarsko-bilogorska županija postala vlasnik Doma za starije osobe Bjelovar

Prijenosom vlasništva ispunjeni su svi preduvjeti da Županija kao osnivač, kada joj financijske mogućnosti dopuste, može krenuti u proširenje smještanih kapaciteta domaŽupan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivan Serdar potpisali su ugovor o prijenosu prava vlasništva na nekretnini Domu za starije osobe Bjelovar, piše BBŽ.

Prijenos je obavljen bez naknade/Foto: BBŽ
Prijenos je obavljen bez naknade/Foto: BBŽ

Tim činom Bjelovarsko-bilogorska županija kao osnivač ove ustanove, konačno je postala i vlasnik same zgrade i zemljišta na kojem se ona nalazi ukupne vrijednosti 54.340.000 kuna.

Proširenje smještajnih kapaciteta

- Kad neko dođe u županiju i donese poklon od 54.3 milijuna kuna i više je nego dobrodošao i zato zahvaljujem Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kao i Vladi RH na ovom vrijednom daru – kazao je župan Marušić navodeći da su prijenosom vlasništva ispunjeni svi preduvjeti da Županija kao osnivač, kada joj financijske mogućnosti dopuste, može krenuti u proširenje smještanih kapaciteta doma. Ustanova danas ima mogućnost smjestiti 260 korisnika, a trenutno je u njoj boravi njih 257. No kako se na list čekanja nalazi više od dvije tisuće osoba, jasno je da bi povećanje kapaciteta bilo itekako potrebno.

Dom za starije danas ima mogućnost smjestiti 260 korisnika, a trenutno je u njoj boravi njih 257 /Foto: BBŽ
Dom za starije danas ima mogućnost smjestiti 260 korisnika, a trenutno je u njoj boravi njih 257 /Foto: BBŽ

O hodogramu aktivnosti koji je prethodio potpisivanju ugovora i prijenosu vlasništva, govorio je ravnatelj HZMO Ivan Serdar.

Prijenos bez naknade

- Odlukom Vlade RH iz studenoga 2020. godine Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je zadužen da u suradnji s resornim Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike osigura sve preduvjete i uredi zemljišno knjižno stanje kako bi se mogao izvršiti prijenos vlasništva. Nakon toga sve županije koje su udovoljavale uvjetima, a među njima i Bjelovarsko-bilogorska županija zatražile su suglasnosti svojih skupština i tek kada je sve to odrađeno moglo se pristupiti potpisivanju ugovora – kazao je Serdar naglašavajući da se prijenos obavlja bez naknade, ali da Županija ima obvezu da 20 godina ne smije mijenjati djelatnost doma, niti otuđiti vlasništvo nad nekretninom, piše BBŽ.