Fotografija: Izložba je u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena do 10. srpnja/Foto: Martina Čapo
Galerija
Izložba je u Gradskom muzeju Bjelovar otvorena do 10. srpnja/Foto: Martina Čapo

Otvorena tradicionalna izložba Šuma okom šumara: "Ove godine fotografije iznimne kvalitete"

Izložba za cilj ima razbiti predrasude da šumar hoda šumom samo s pilom i sjekirom i uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda, kažu iz Hrvatskih šumaBJELOVAR – Jučer je, u povodu Dana hrvatskog šumarstva, u bjelovarskom Gradskom muzeju otvorena tradicionalna izložba “Šuma okom šumara”. Riječ je o 17. bjelovarskom salonu fotografije s međunarodnim karakterom.

U ime Hrvatskog šumarskog društva, Ogranak Bjelovar sve goste koji su došli na otvorenje izložbe pozdravila je Martina Pavičić i odmah u uvodu istaknula kako je punih 24 godine prošlo otkako je Hrvatsko šumarsko društvo, Ogranak Bjelovar u atriju Muzeja postavilo prvu izložbu pod nazivom “Šuma okom i rukom šumara”. 

Začetnik Željko Gubijan

-Postanak ove izložbe koju svake godine organiziramo povodom Dana hrvatskoga šumarstva - 20. lipnja, prije svega treba zahvaliti našem kolegi Željku Gubijanu, koji je kao veliki zaljubljenik u fotografiju bio idejni začetnik održavanja ove izložbe. Njegovu ideju sversrdno su podržali svi dosadašnji predsjednici bjelovarskog Ogranka HŠD-a. Nadamo se da će nastaviti s radom i nakon umirovljenja koje je najavio za ovu godinu, kazala je Pavičić dodavši kako je u početku svog postojanja, izložba djelovala samo na lokalnoj razini kao amaterska izložba fotografija u kojoj su sudjelovali samo članovi bjelovarskog Ogranka HŠD-a i zaposlenici s područja Uprave šuma Bjelovar.

Uzvanici i gosti na otvorenju izložbe/Foto: Martina Čapo
Uzvanici i gosti na otvorenju izložbe/Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Ravnatelj Gradskog muzeja Milan Pavlović pozdravio je sve prisutne/Foto: Martina Čapo
Ravnatelj Gradskog muzeja Milan Pavlović pozdravio je sve prisutne/Foto: Martina Čapo

-2004. godine, uvodi se stručni ocjenjivački sud, a izložbi se dodjeljuje novi naziv - Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“. Pravo sudjelovanja na izložbi dobili su i ostali članovi HŠD-a iz cijele Hrvatske, te svi zaposlenici i umirovljeni djelatnici Hrvatskih šuma, kao i šumari iz ostalih tvrtki, institucija i udruga. Utvrđena su Pravila natječaja i Ocjenjivački sud u sastavu tri člana koji od prijavljenih fotografija odabire najbolje koje se izlažu u okviru salona, te proglašava nagrađene i pohvaljene fotografije. 2006. godine na 3. salonu pojavljuju kao autori i šumari iz zemalja iz okruženja, a izložba dobiva međunarodni karakter i prerasta u priznatu izložbu pod nazivom Bjelovarski salon fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem.  Na dosadašnjim salonima, sudjelovalo je oko 200 autora iz svih krajeva Hrvatske, te autori iz Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Češke, Slovačke i Canade.

Izložba u new Yorku

Svaki salon popraćen je vrijednim i bogatim katalogom i plakatom.

Tijekom proteklih godina salon je gostovao u brojnim gradovima širom Hrvatske, a dio fotografija redovito ukrašava izložbene prostore Hrvatskih šuma.  2009. godine izložba je prvi puta prešla granice Hrvatske, kada je 110 fotografija s prvih pet bjelovarskih salona izloženo u Helsinkiju (Finska) pod nazivom „Šuma okom hrvatskih šumara“.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Ove godine pristiglo je manje fotografija, no iznimne su kvalitete/Foto: Martina Čapo
Ove godine pristiglo je manje fotografija, no iznimne su kvalitete/Foto: Martina Čapo

-Veliki uspjeh polučili smo 2011. godine kada je u organizaciji tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva RH i Hrvatskog šumarskog društva, izložba postavljena  u New Yorku u zgradi Ujedinjenih naroda. Naime, upravo na inicijativu Republike Hrvatske, Glavna skupština UN-a donijela je rezoluciju kojom je 2011. godina proglašena  Međunarodnom godinom šuma, te je tim povodom izloženo 50 odabranih fotografija hrvatskih autora iz kolekcije svih dotadašnjih salona. Izložba je ostala u SAD-u i obišla još nekoliko američkih gradova, nakon čega je završila u Svjetskom šumarskom centru u Oregonu kao njihov stalni postav.

6.veljače 2020. u zgradi Europa Building u Briselu, povodom hrvatskog predsjedanja Europskom Unijom otvorena je retrospektivna izložba „Šuma okom šumara“ od 18 fotografija svih dosadašnjih salona. Predstavljanje fotografija, a u konačnici i hrvatskoga šumarstva realizirano je na inicijativu i veliko zalaganje predsjednice Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Silvije Zec, koja je sudjelovala u radu radne skupine za šumarstvo Vijeća Europske Unije. Replika iste izložbe izložena je u nekoliko gradova, prisjetila se Pavičić povijesti ove važne izložbe i vratila se na sadašnjost.

Ove godine stigla 271 fotografija

-Na ovogodišnji 17. salon prijavilo se 26 autora - tri iz Mađarske, jedan iz Slovenije i 22 domaćih autora sa 271 fotografijom od čega su 194 pojedinačnih fotografija i 16 serija sa 77 fotografija. Ocjenjivački odbor u sastavu Berislav Rubčić, Dubravko Adamović i Štefan Brajković, je u lugarnici Prgomelje kraj Bjelovara pregledao pristigle fotografije, predložio za nagrađivanje i odabrao za izlaganje 215 fotografije i to 15 serija od 63 fotografije i 152 pojedinačne fotografije od svih 26 autora. Ove je godine pristiglo manje fotografija nego je uobičajeno, ali fotografije su iznad prosječne kvalitete i stoga je veći dio pristiglih fotografija odabran za izlaganje, ističe Pavičić.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Otvorena je 17. izložba Šuma okom šumara/Foto: Martina Čapo
Otvorena je 17. izložba Šuma okom šumara/Foto: Martina Čapo

-Nedugo nakon odabira fotografija iznenada nas je napustio u 73. godini života cijenjeni član žirija Berislav Rubčić, koji je sudjelovao u odabiru gotovo od samih početaka. Izlagao je na više od 200 izložbi, a odlikovan je s više od 30 nagrada i priznanja. Posebno se istaknuo pri organiziranju međunarodnih izložbi u Bjelovaru u sklopu uglednog Zagreb salona. To je veliki gubitak za bjelovarsku fotografiju i za salon Šuma okom šumara, kazala je Pavičić.

Razbijanje predrasuda

Dodajmo, bjelovarski salon fotografije “Šuma okom šumara” danas predstavlja važnu i zahtjevnu aktivnost HŠD Ogranka Bjelovar na čijoj su opstojnosti svesrdno radili i podržavali je, zajedno s članovima svojih upravnih i nadzornih odbora, svi dosadašnji predsjednici bjelovarskog Ogranka na čelu s Željkom Gubijanom kao idejnim začetnikom ove priče, želeći time razbiti predrasude da šumar hoda šumom samo s pilom i sjekirom, te uvjeriti javnost da je šuma najveće prirodno obnovljivo bogatstvo hrvatskog naroda koje kao složeni ekosustav ima za život na zemlji posebnu važnost.

Dodajmo i to kako je ocjenjivački odbor ove godine dodijelio sljedeće nagrade i pohvale:

Grande Prix:  László Géza, Greguss za fotografiju  –  Stop - Hände Hoch!

-nagrada za pojedinačnu fotografiju: Oliver Vlainić  –  Ljepljiva jesen

-nagrada za pojedinačnu fotografiju: László Géza, Greguss  -  Spiegelung

-nagrada za pojedinačnu fotografiju: Marko Kumić  -  Mali svijet

-pohvale za pojedinačnu fotografiju: Ratko Popović  - Tko to mene gleda?, Jakabházy Miklós  -  Gold jacket, Željko Gubijan   -  Budući rogonja

-nagrada za seriju fotografija: Tarjáni Antal  - Tells about the forest

-nagrada za seriju fotografija: Zdenko Turniški  - Lijeno jutro jedne gatalinke

-nagrada za seriju fotografija: Goran Dorić  -  Ledeni umjetnik

-pohvale za seriju fotografija: Miran Orožim   - Koridor, Jakabházy Miklós  -  Autumn in forest.

Posebna nagrada Goran Cajzek za c/b fotografiju:  Mandica Dasović  - serija Tragovi prošlosti iz koje je jedna fotografija predložena i za plakat salona.

Svi koji se žele uvjeriti na koji način djelatnici šuma vide šume, mogu to učiniti sve do 10. srpnja, do kada je izložba otvorena.