Fotografija: Hrvatske šume označila su tri stabla bukve kod Renkovog zdenca za rušenje, ali su na kraju od rušenja odustale/Foto: Željko Filipec
Galerija
Hrvatske šume označila su tri stabla bukve kod Renkovog zdenca za rušenje, ali su na kraju od rušenja odustale/Foto: Željko Filipec

Hrvatske šume ipak se predomislile: "Odustajemo od sječe bukvi uz Renkov zdenac"

Nakon našeg upita hoće li doista rušiti tri bukve uz Renkov zdenac, Hrvatske šume poslale su ekipu da još jednom provjere stanje i utvrdile da označena stabla ipak ne predstavljaju opasnostLjubitelje Moslavačke gore prošloga su tjedna zabrinule nove markacije na stablima bukvi u neposrednoj blizini Renkova zdenca, novouređenog odmorišta na planinarskom i cestovnom putu od srednjovjekovnoga Garić-grada do Humke, vrha Moslavačke gore.   

Mislio da je greška

Sve je započelo 4. svibnja Facebook objavom Željka Filipca, koji je objavio fotografije obilježenih stabala i zapitao se što se to događa. Ovaj zaljubljenik u moslavačke puteve, one planinarske i biciklističke, osoba koja zna Moslavačku goru kao svoj džep, obratio se i našoj redakciji. Vijest o novim oznakama brzo se proširila među planinarima i turističkim djelatnicima te se javila bojazan da bi se rušenjem stabala mogao narušiti izgled popularne staze i hvalevrijednog odmorišta s pitkom vodom. 

Odmorište kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec
Odmorište kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec

- Išao sam malo počistiti odmorište i ugledao označena stabla za rušenje oko samog izvorišta. Samo se nadam da je to nekakva greška i da dva-tri stabla oko Renkovog zdenca Hrvatskoj šumi ništa ne znače i da neće devastirati izvor na koji svraćaju svi koji hode po Moslavačkoj gori. I sam Renko je nekoć bio nadlugar i šumarski djelatnik pa vjerujem da će i to uzeti u obzir. Rušenjem stabala u blizini mogao bi se urušiti i sam zdenac. Tamo nema dosadnih obada ni muha, samo cvrkut ptica i šum vode, a svježe je i usred vrućih ljetnih dana, pravi raj – kazao nam je Željko.

Oznake za rušenje na bukvi kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec
Oznake za rušenje na bukvi kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec

Potaknuti upitima građana i željom da točno informiramo javnost, kontaktirali smo  Hrvatske šume i zamolili ih da nam objasne jesu li obilježja njihova i koje im je značenje. Jesu li tri bukve kraj Renkovog zdenca obilježene radi skorog rušenja i ako jesu koji je razlog rušenja. Poslana im je zamolba građana da uzmu u obzir važnost i vrijednost lokacije za posjetitelje.

Izašli na teren

U telefonskom razgovoru u petak 6. svibnja s gospođom Željkom Bakran iz Odjela za ekologiju Hrvatskih šuma, Podružnica Bjelovar, dobili smo odgovor da će već narednog radnog dana izaći na teren i još jednom provjeriti stanje stabala. Točno kako nam je rečeno, u ponedjeljak 9. svibnja izvršena je kontrola prilikom koje je utvrđeno da označena stabla za sječu ne predstavljaju značajnu opasnost za okolinu izvora i posjetitelje te je navedena doznaka stabala poništena i te se tri bukve neće posjeći.

Renkov zdenac/Foto: Željko Filipec
Renkov zdenac/Foto: Željko Filipec

Bio je to odgovor kojem su se građani nadali i koji ih je u konačnici jako razveselio. Zadovoljni su što se mjerodavni iz Hrvatskih šuma nisu oglušili na upite i zahtjeve, nego su odmah poslali ekipu na teren da utvrdi stanje i sagleda još jednom slučaj, imajući u vidu povijesnu i turističku važnost izvora i odmorišta. Zahvaljujući naporu pojedinaca i ljubavi prema Moslavačkoj gori, sačuvana su tri stabla na izrazito važnoj lokaciji.  

Iako je to povijesno gledano važna lokacija, Renkov zdenac jedno je vrijeme pao u zaborav. Zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, Željka Filipca i Vlade Glogovskog, u proljeće 2020. godine zdenac dobio je novi obnovljeni izgled nakon nekoliko dana predanog volonterskog rada.

Hvalevrijedno odmorište

- Prvo smo ga očistili od krupnoga otpada, a potom smo otkopali sam prilaz zdencu koji je bio zatrpan uslijed erozije te ga odmuljili i zaštitili otvor da ne bi padalo lišće u sam izvor. Obnovili smo 38 strmih stepenica i stari prilaz – rekao nam je Željko.

Odmorište kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec
Odmorište kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec

Time je ruta od Motela Garić preko Garić-grada do Humke i Visa dobila jedno hvalevrijedno odmorište s očišćenim izvorom, novim stepenicama, stolom, klupama i ognjištem. A cilj je da taj istinski biser ostane netaknut kako bi domaći planinari i gosti iz svih krajeva Hrvatske mogli i dalje uživati u prirodi.

- Meni kao vodičici je Renkov zdenac mjesto odmora i okrijepe na stazi. Moji gosti tamo redovito napune svoje bočice izvorskom vodom odlične kvalitete, što im je poseban doživljaj – rekla nam je Vesna Milanović, turistički vodič za BBŽ, i lokalni vodič za Moslavinu, Bilogoru i Papuk, koja je tim stazama provela na stotine planinara iz cijele Hrvatske.

Foto: Željko Filipec
Foto: Željko Filipec

Podsjećamo da je Renkov zdenac bio i jedna od lokacija prilikom snimanja promotivnog turističkog spota „Doživi domaće – Moslavina“ Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice, a u kojem se pojavljuje Doris Pinčić. 

Promotivni turistički spot

- Renkov zdenac nam je bio zgodan za snimanje promotivnog turističkog spota „Doživi domaće – Moslavina“ jer je sunce bajkovito prodiralo kroz krošnje što se posebno svidjelo snimateljima. Budući da je Moslavačka gora bogata izvorima, ekipa je htjela snimiti izvor u neposrednoj blizini Garić-grada pa je Renkov izvor bio logičan izbor kao najbliža i vrlo atraktivna lokacija tog tipa – rekla nam je Vesna.

Odmorište kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec
Odmorište kod Renkovog zdenca/Foto: Željko Filipec

Planinari i turistički djelatnici voljeli bi da se proširi zona zaštitnih šuma, odnosno da se drveće ne ruši u blizini lokaliteta poput ovog, ali i ostalih lokaliteta na Moslavačkoj gori poput Humke i Visa. Riječ je o turistički sve zanimljivijoj destinaciji za planinare, bicikliste i ljubitelje povijesne baštine i prirodnih ljepota, koje je potrebno čuvati i zaštititi za buduća pokoljenja racionalnim gospodarenjem. A upravo je to moguće zajedničkim naporima i dijalogom građana, mjerodavnih institucija i medija.

Odgovor mjerodavnih

Odgovor Hrvatske šume našoj redakciji donosimo u cijelosti:

"Poštovana,  

dostavljamo Vam sljedeći odgovor na Vaš upit vezan za obilježena stabla za sječu u blizini Renkovog zdenca.

Renkov zdenac nalazi se unutar 151 a odsjeka Gospodarske jedinice „Garjevica – Garešnica“. Razdoblje gospodarenja gospodarskom jedinicom prema odobrenom programu gospodarenja  je  od 1. 1. 2019. godine do 31. 12. 2028. godine.

Predmetni odsjek 151 a je starija bukova šuma s hrastom kitnjakom starosti 86 godina u kojoj je programom gospodarenja predviđen jednom u deset godina uzgojni rad prorjeda u korist vrjednijih vrsta i kvalitetnijih stabala. Slijedom propisa iz programa gospodarenja ovlašteni inženjer šumarstva izvršio je redovnu doznaku stabala, obilježavanjem stabala crvenom točkom koja se planiraju posijeći sljedeće 2023. godine.

Bukva s oznakom za rušenje/Foto: Željko Filipec
Bukva s oznakom za rušenje/Foto: Željko Filipec

Propisani rad gospodarenja šumamama na nivou gospodarske jedinice je i održavanje izvora pa tako i izvora u odsjeku 151a. Propisanim radom djelatnici šumarije vrše sve radove potrebne za uređenje i očuvanje izvora pa tako i uklanjanje suhih ili oštećenih stabala koja mogu ugroziti sigurnost u okolini izvora. Obzirom da doznačene bukve u blizini izvora još uvijek ne predstavljaju značajnu opasnost za okolinu izvora i posjetitelje, doznaka navedenih stabala je poništena i ta se stabla neće posjeći", stoji u odgovoru Hrvatskih šuma.

Promotivni video Doživi domaće – Moslavina