Fotografija: Od 1. studenog morate voziti s upaljenim svjetlima, a od 15. studenog i sa zimskom opremom/Foto: Nikola Vilić/CROPIX (ilustracija)
Od 1. studenog morate voziti s upaljenim svjetlima, a od 15. studenog i sa zimskom opremom/Foto: Nikola Vilić/CROPIX (ilustracija)

Od sutra vozimo s upaljenim svjetlima, pogledajte pravila za zimsku opremu i izbjegnite kaznu

Dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obavezna su danju od 1. studenog do 31. ožujka, dok je korištenje zimske opreme obvezno od 15. studenog do 15. travnjaDnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima obvezna su danju u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka, podsjećaju iz policije.

- Nadalje, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300,00 kuna, dodali su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Kazne i za bicikliste

Podsjetimo i da vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Kako kažu iz policije, u slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500,00 kuna.

- Stoga, vozače motornih vozila, pozivamo na oprez uvijek i svugdje. Pridržavajte se prometnih propisa i pripazite da vam svjetla uvijek budu upaljena radi bolje vidljivosti, a posebice od 1. studenog do 31. ožujka, ističu iz bjelovarske policije.

Obvezna zimska oprema

Dva tjedna kasnije, odnosno od 15. studenog, započinje i period obveznog korištenja zimske opreme, koji traje sve do 15. travnja.

- U narednom periodu mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća. Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom, istaknuli su iz PU bjelovarsko-bilogorske. 

Dodaju i to da je vozač motornog vozila dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Odluka za sva motorna vozila

Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 kilometra autocesta, 1863,3 kilometra državnih i županijskih cesta te 68,1 kilometar državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

- Novčanom kaznom u iznosu od pet do 15 tisuća kuna kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik, ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do pet tisuća kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od tisuću kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka, objašnjavaju iz policije. 

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.  

Što se smatra zimskom opremom

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti propisano je sljedeće:

- pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače;

- zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima;

- na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima;

- pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila;

- pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd.) i marki/tipu.