Fotografija: Vinski podrum/Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Vinski podrum/Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Policija upozorava: "Vrijeme je vrenja mošta. Ne idite sami u podrume i redovito ih prozračujte"

U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti
Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu, stoga iz policije upozoravaju na opasnosti koje prijete u podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

Manjak kisika

Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji s nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan, poručuju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Dodaju i to da u slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Provjera paljenjem svijeće

- Podrume treba prozračivati te se ne preporučuje samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti. Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće. Ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti, savjetuju iz policije.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.