Fotografija: Zbog novog soja koronavirusa postrožuju se mjere za prijelaz državne granice/Foto: Srđan Vrančić/CROPIX


 
Zbog novog soja koronavirusa postrožuju se mjere za prijelaz državne granice/Foto: Srđan Vrančić/CROPIX  

Nove mjere za prijelaz granice, poseban tretman za dvije države

Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 danaDavor Božinović, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da je donesena nova odluka o prelasku granice za neobvezna putovanja, a ta se odluka posebno odnosi na ljude koji dolaze iz država s  iz država s novim sojem virusa. 

"Nova odluka je usklađena s preporukama Europskog vijeća, a popis država, koji je sastavni dio odluke, donosit će HZJZ. Prema tim putnicima primjenjivat će se posebne epidemiološke mjere, što znači da će pri ulasku u Hrvatsku morati pokazati negativan test i ići u karantenu od 14 dana. Karantena im se može skratiti na 7 dana ako PCR test bude negativan.

To zasad vrijedi za Veliku Britaniju i Južnu Afriku, jer su novi sojevi otkriveni tamo i tamo je zabilježen najveći broj slučajeva zaraze. Vode se razgovori na razini EU", poručio je Davor Božinović.

Posebna pravila  uvedena su za osobe koje u Hrvatsku dopremaju pomoć, a koji posljednjih dana dolaze u povećanom broju. Oni će, naime, moći ući u Hrvatsku bez testa, ali im odobrenje za ulazak u državu mora izdati Stožer.

Svi putnici koji ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja imat će slične uvjete kao oni koji putuju iz Europske unije.

"Ali po dolasku iz trećih zemalja zbog neodgodivih razloga - kao što su bolest, pogreb - ulazak će se ograničiti na maksimalno 12 sati. Sve će biti objavljeno tijekom dana. I vrijedit će od 15. siječnja", objasnio je Božinović.