Fotografija: Pripremu obroka na Baniji preuzela je državna tvrtka Pleter/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX
Galerija
Pripremu obroka na Baniji preuzela je državna tvrtka Pleter/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX

Direktor Pletera: Obroci će koštati od 20 do 30 kn. Ugostitelji: Mi takav grah prodajemo za 18 kn

Objed za vojne osobe u MORH-u Pleter servira za 28 kuna s PDV-om, ali u to ulaze juha, glavno jelo, kruh, salata i desert



Gledajte, cijena obroka je između 20 i 30 kuna, ali informacije o tome kako je formirana trebati pitati naručitelja, a ne Pleter jer mi s time nemamo veze. Prava adresa je Krizni stožer. Ja vam mogu reći isključivo to da se cijena sastoji od troška namirnice, troška radne snage i troška prijevoza - rekao nam je u utorak u kratkom telefonskom razgovoru Marijan Mareković, general-pukovnik i predsjednik Uprave državne tvrtke Pleter usluge d.o.o., piše Jutarnji.hr

Ta je tvrtka u ponedjeljak, naime, preuzela pripremu i dostavu obroka za stradalnike na Baniji, a šira javnost ostala je zabezeknuta kada je Mareković medijima otkrio da će se cijena obroka, koje će pripremati ova državna tvrtka, kretati "između 20 i 30 kuna".

Cijena obroka

Za tu je cijenu, naime, u Zagrebu moguće pojesti sasvim pristojan obrok u nekoj od standardnih zalogajnica, da ne spominjemo kako cijena variva u korporativnim kantinama, u kojima uslugu prehrane pružaju komercijalna poduzeća, nerijetko iznosi i znatno manje od 20 kuna.

- Moguće da vi u Zagrebu jedete za taj iznos, ali ove namirnice je potrebno dovesti na Baniju. Pa valjda i to diže cijenu obroka - rekao nam je Mareković.

U tom trenutku postalo je jasno kako je država, čini se, angažirala državnu tvrtku na pripremi nekoliko tisuća obroka dnevno za stradalnike u potresu, a da pritom javnost nije dobila konkretnu informaciju koliko će se točno za taj obrok izdvajati iz proračuna, od čega će se on sastojati i tko će ga platiti.

Je li cijena 20 ili 30 kuna?

Odgovor smo stoga pokušali dobiti od glasnogovornika Kriznog stožera Mladena Pavića, kojeg smo pitali po kojim je uvjetima država dogovorila posao prehrane s Pleterom i koliko će se prosječno izdvajati po obroku, no do zaključenja broja nismo dobili nikakav odgovor.

Cijena kojom se Mareković u ponedjeljak pohvalio u medijima, doznajemo od nekoliko sugovornika, djeluje prilično visoko, posebno ako se u obzir uzmu cijene koje za obroke Pleter trenutačno dobiva od MORH-a, ali i kad ih se usporedi s tržišnima.

Kvaliteta u padu

Kako doznajemo od dobro upućenih sugovornika, cijene koje Ministarstvo obrane trenutno plaća za obroke koje im priprema Pleter doista se kreću u iznosima od 20 do 30 kuna, no riječ je o cjelovitim obrocima.

Prema informacijama naših izvora, cijene obroka koje Pleter priprema za civilne zaposlenike iznosi 22, a za vojne 28 kuna s PDV-om po obroku, ali za taj iznos zaposlenici MORH-a dobivaju juhu, glavno jelo, kruh i salatu, a u nekim slučajevima i desert.

Ipak, čini se kako niti tim obrokom ne vlada veliko zadovoljstvo, a što proizlazi iz izvješća Državne revizije o radu MORH-a, doduše za 2013. godinu.

Porcija iz Pletera/Željko Hajdinjak/CROPIX
Porcija iz Pletera/Željko Hajdinjak/CROPIX

Tamo se, naime, spominje kako je Ministarstvo uočilo da "Društvo Pleter ima zadržanu dobit, a da je kvaliteta usluge koju im pruža u kontinuiranom padu, posebno u smislu ugostiteljskog prostora kao i same ugostiteljske usluge."

Iz izvješća je također vidljivo i kako izgleda struktura troškova samog obroka: od pune cijene 49 posto odlazi na trošak namirnica, 39 posto na trošak radne snage, a 12 posto na druge troškove koji podrazumijevaju inventar, higijenski potrošni materijal, odjeću i ostalo.

Naši nas sugovornici upozoravaju kako je cijena obroka od 20 do 30 kuna definitivno previsoka, posebno kad se u obzir uzme povlašteni položaj koji ima Pleter.

Naime, s obzirom na to da priprema obroke za vojsku, to znači da kuha na veliko, čime ima pristup jeftinijim namirnicama, poznato je i kako ne plaća najam MORH-u za korištenje njihove ugostiteljske infrastrukture, a bitno je za znati da radnici Pletera imaju među nižim plaćama u ugostiteljstvu.

Niske plaće

Prema podacima iz izvješća, prosječna neto plaća u Pleteru iznosu 4100 kuna, što je daleko ispod tržišnog prosjeka pa bi trošak radne snage trebao ići u prilog nižim cijenama obroka, a ne obrnuto.

- Držimo menzu u jednoj korporaciji i tamo prodajemo grah s kobasicom po tržišnoj cijeni od 18 kuna iz koje plaćamo radnike, trošak namirnica, režije i najam te nam još ostaje i dobit. Dakle, cijena između 20 i 30 kuna po obroku, s obzirom na sve prednosti poslovanja ove državne tvrtke, nije opravdana - kaže nam sugovornik.

Upravo je porcija graha obrok koji je Pleter u utorak dostavio stradalnicima na Baniji, a kako doznajemo na mjestu događaja, normativ iznosi 400 mililitara po osobi.

Za područja pogođena potresom Pleter je danas kuhao vojnički grah

Komentiralo se kako u grahu ima premalo kobasice pa su ugostitelji onima koji su zatražili u njega dodali još malo vratine.

Inače, na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji u utorak je vladao blagi kaos.

U tijeku je upravo bila primopredaja između ugostitelja i djelatnika Pletera kojima su kuhari predavali popis ljudi koje treba nahraniti, popis zaliha, čak su dijelili njihove tople obroke po terenu.

Još danas su kuhali i ugostitelji volonteri koji su pripremili paprikaš s tijestom.

Ivica Katić iz Udruge hrvatskih ugostitelja rekao nam je kako je u Petrinju dan nakon potresa stigao iz Splita te da u četvrtak odlazi doma.

Žao mu je otići iz emotivnih razloga, kaže.

Povlačenje chefova

Petrinjcima je žao što odlaze ljudi koji su ih, kako govore, "fino hranili".

- Došli su ljudi ovdje da nam pomognu. Imaju i oni kod kuće svoje obitelji. Hrana je fenomenalna. Svaka im čast. Jako mi je žao što idu i voljela bih da se vrate. Sve su nam dali, nisu štedjeli - kaže Fata Poropatić.

I Dragan Demić žali što odlaze "dečki i cure koji su od prvog dana bili tu".

- Kako će se nastaviti, ne znam. Pročitao sam da porcija naše hrane državu košta 30 kuna. Pa jeftiniji je gablec u Saboru nego tu. Bit će tu svačega kao i devedesetih u obnovi - rezigniran je.

Na kućicama u kojima volonterski kuhaju hrvatski ugostitelji Petrinjci su danas mogli dobiti rižu s vratinom i paprikaš s tjesteninom

Slavko Sobotka kaže da se u svakom jelu ugostitelja osjetilo "da ljudi kuhaju srcem, a ne zato što im je to posao".

Ne biraju, kažu, ali sviđalo im se što je svaki dan u ponudi bilo više jela.

Marin Medak kaže da to što fizički odlaze ne znači da će napustiti Baniju.

- Pokušat ćemo dignuti otkupni centar za kupovinu stoke, organizirat ćemo dobrotvorne večere, prvog toplog dana u Petrinjskoj voljeli bismo odraditi 'večeru u bijelom' za 2000 ljudi - rekao je Medak, piše Jutarnji list.

------------------------------------------------------

"KONAČNA CIJENA PREMA STVARNO UTROŠENIM RESURSIMA"

Nakon što je Jutarnji list cijeli dan pokušavao dobiti informaciju o cijeni obroka koji priprema Pleter, kasno popodne iz te je državne tvrtke stiglo priopćenje u kojem su napisali da konkretna cijena obroka još nije formirana.

"Ona ovisi o normativu obroka, broju lokacija podjele te angažiranom broju djelatnika Društva, kojima i dalje moramo osigurati osobni dohodak.

Napominjemo kako će konačna cijena biti formirana isključivo po stvarno utrošenim resursima", poručili su iz Pletera dan nakon što je njihov predsjednik Uprave Marijan Mareković za televiziju izjavio da će cijena obroka biti "između 20 i 30 kuna".

Iz Pletera su također rekli kako je njihova tvrtka na Baniji angažirana već prvi dan nakon potresa kad je Društvo pripremilo 3600 obroka za institucije i civilne osobe smještene u vojarni u Petrinji te kako se isporuka obroka od tog dana obavlja neprekinuto.

Naglasili su i kako nisu nepogrešivi.

"Uvažit ćemo svaku opravdanu kritiku ili razmotriti prijedlog. Međutim, dezinformacije, laži i obmane javnosti ne služe toj svrsi, niti pomažu ljudima s potresom pogođenog područja, nego još otežavaju životne okolnosti i teške uvjete u kojima su se našli", poručili su, piše Jutarnji list.