Fotografija: Ponosni mali genijalci s Aloha diplomama u rukama. Ukoliko želite svoje dijete upisati na Alohu, dođite u utorak na prezentaciju u Daruvaru i doznajte koje su sve dobrobiti/Foto: Aloha
Galerija
Ponosni mali genijalci s Aloha diplomama u rukama. Ukoliko želite svoje dijete upisati na Alohu, dođite u utorak na prezentaciju u Daruvaru i doznajte koje su sve dobrobiti/Foto: Aloha

Ne propustite u utorak u Udruzi "Korak dalje" prezentaciju Alohe - mentalne aritmetike

"Uz simpatičan video, ali i radionicu za djecu, želimo na jednostavan način pojasniti što sve Aloha nudi i olakšati tako roditeljima odluku", kaže nam voditeljica čak pet Centara Alohe, Sonja MaletićDARUVAR – Nakon uspješno završenog zimskog semestra, u Aloha centrima kreće novi krug upisa djece u program koji nudi višestruka znanja, sposobnosti, vještine, ali i zabavu. Osim u Kutini, Čazmi, Daruvaru, Đurđevcu i Bjelovaru, ekipa iz Alohe ponovno dolazi i u Daruvar. Kako nam sami kažu, u Daruvaru se jako lijepo osjećaju, domaćini su vrlo srdačni, a djeca željna znanja.

Prezentacija za roditelje

Za sve one koji nisu upoznati s time što je zapravo Aloha i koje prednosti nudi, organiziraju prezentaciju programa i radionicu za djecu. Ona će se održati 08. veljače s početkom u 17 sati u prostoru Udruge Korak dalje. Svi su dobrodošli.

Sonja Maletić uz Aloha centar Bjelovar vodi još četiri Aloha centra u Hrvatskoj/Foto: Martina Čapo
Sonja Maletić uz Aloha centar Bjelovar vodi još četiri Aloha centra u Hrvatskoj/Foto: Martina Čapo

Defektolog - logoped Sonja Maletić voditeljica čak pet Aloha Centara – Bjelovar, Đurđevac, Čazma, Kutina i Daruvar, odala nam je što to sve očekuje Daruvarčane na prezentaciji programa u utorak, ali i zašto je dobro da svoju djecu usmjere u program koji nudi toliko toga dobroga.

Upisati se mogu djeca od 4 do 13 godina/Foto: Aloha
Upisati se mogu djeca od 4 do 13 godina/Foto: Aloha

-Novost su online upisi, ali svakako prije novoga semestra mi i dalje održavamo prezentaciju programa kako bismo roditeljima olakšali odluku i dali sve informacije koje ih zanimaju. Budući da imamo jedan kratki video koji u skraćenoj verziji pojašnjava što je to Aloha, imamo običaj pustiti ga roditeljima. To ćemo učiniti i u Daruvaru. Sretni smo što surađujemo s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji "Korak dalje“ Daruvar i što program provodimo u njihovom prostoru. Daruvarčani najbolje znaju koliko su članovi njihove Udruge aktivni u svemu, kazala nam je Sonja Maletić dodavši kako upisuju djecu od 4 do 13 godina.

Mališani vizualiziraju abakus

Inače, ALOHA Mental Arithmetic je program intelektualnog i mentalnog razvoja za djecu od 4 do 13 godina, koji na zabavan način stimulira intelektualne i kreativne sposobnosti djece i doprinosi uravnoteženim razvoju obje moždane polutke. Pri tome djeca koriste i vizualiziraju abakus i na taj način velikom brzinom rješavaju mentalne operacije.

Osim što se uči, kroz pohađanje Alohe stječu se i nova prijateljstva/Foto: Aloha
Osim što se uči, kroz pohađanje Alohe stječu se i nova prijateljstva/Foto: Aloha

Aktivno sudjelovanje u radu/Foto: Aloha
Aktivno sudjelovanje u radu/Foto: Aloha

Mentalnu aritmetiku nemoguće je definirati jednoznačno. Osim upoznavanja s abakusom i mentalnim računanjem, djeci je potrebno pružiti vrijeme za opuštanje, igru i odmor kako bi iskustvo učenja učinili što zanimljivijim. Različite igre djeci omogućuju stjecanje novih spoznaja mentalne aritmetike tako da na satovima u Aloha programu uistinu nije dosadno.

-Aloha nam možda svima najprije zvuči kao neki pozdrav, no to je ustvari skraćenica Mental Arithmetic, odnosno -  trening za mozak. Obje moždane poluge su aktivirane. Na mentalnoj aritmetici vi najprije dobijete zadatak koji spremite u lijevu, a onda ga pospremite na desnu stranu da biste ga riješili.

Osim za učenje, uvijek se pronađe vremena za igru i zabavu/Foto: Aloha
Osim za učenje, uvijek se pronađe vremena za igru i zabavu/Foto: Aloha

Ne samo da se razvijaju matematičke vještine već se razvijaju pažnja i koncentracija kod djece, te analitičke i vizualne sposobnosti, fotografsko pamćenje, zapažanje, prostorna orijentacija, vizualizacija, kreativnost, inteligencija. U program se može krenuti već s četiri godine, a kada vidite da tako maleno dijete vlada s abakusom i da ga može zamisliti u glavi, onda je to veliki uspjeh – ističe Maletić i pojašnjava nam kako djeca zapravo spremaju abakus u svoju glavicu i potom pomiču kuglice u glavici.

Suradnja s daruvarskim vrtićem

Valja napomenuti kako je ovakvih centara je u Hrvatskoj ukupno 40-ak, a provode se još i u 40-ak zemalja svijeta.

Ono što je Daruvarčanima bitno naglasiti je da sve informacije o predavanju, odnosno radionici mogu pronaći na novoj Facebook stranici Aloha Daruvar. OVDJE je i pojašnjenje kako upisati svoje dijete u Aloha program, tko će držati predavanja, ali i sve ostale važne informacije koje roditeljima mogu dobro doći.

Polaznici Alohe prije zimske pauze/Foto: Aloha
Polaznici Alohe prije zimske pauze/Foto: Aloha

-Mi smo u Daruvaru već par godina. Aloha je najprije zaživjela u Dječjem vrtiću „Vladimir Nazor“ Daruvar, a mališani su izvrsno prihvatili naš program. Nakon toga smo ostvarili suradnju s Udrugom Korak dalje u čijem prostoru sada održavamo program i zbog čega smo posebno radosni. Nedavno je baš završio jedan semestar i sada slijede novi upisi, kaže Maletić koja se veseli novom susretu s najmlađim Daruvarčanima.

Mozgalice, brojkopisi i mindfulness

-Pozivam roditelje da nam dođu na predavanje i da upišu svoju djecu u Aloha program. Naše grupe su male tako da nema bojazni zbog miješanja. Pazimo na to kako ćemo djecu smjestiti da nisu preblizu jedni drugima, a uostalom, druže se samo dva sata tjedno. Daruvar nam je jako drag i veselimo se novom učenju u toj sredini, istaknula je Maletić dodavši kako je Aloha odličan program za predškolce, ali i školarce.

Mali Daruvarčani nakon završenog semestra/Foto: Aloha
Mali Daruvarčani nakon završenog semestra/Foto: Aloha

Mozgalice na zabavan način razvijaju vještine/Foto: Aloha
Mozgalice na zabavan način razvijaju vještine/Foto: Aloha

Materijali za rad su raznoliki i zabavni/Foto: Aloha
Materijali za rad su raznoliki i zabavni/Foto: Aloha

-Dječica imaju svoje knjige po kojima rade, a u predškolskom periodu, dakle svi oni mališani koji krenu s četiri godine, mogu ići na šest stupnja do polaska u školu. Nije bilo puno takvih mališana, no i to je opcija. Netko se upiše sa pet, netko sa šest godina, imamo i onih koji nakratko pauziraju pa nam se vrate. Knjige po kojima rade sadrže mozgalice, imamo brojkopis kako bi najmlađi sudionici uopće naučili kako pravilno držati olovku u rukama, pa crtaju nešto. Imamo kojekakve igre koncentracije, didaktičke igre kojima razvijamo manualnu spretnost, koncentraciju i pažnju. Naravno, postoji vrijeme za igru i zabavu, mindfulness i razne druge tehnike kojima iz djece izvlačimo ono najbolje, pojašnjava nam Maletić i dodaje kako imaju točno predviđen program kroz koji prolaze.

Mali genijalci

Inače, jedan semestar traje 28 sati, tjedno dva puna sata što u konačnici traje četiri mjeseca. Sljedeći semestar počinje u ožujku i trajat će do kraja lipnja. Možda su najbolji i najvjerniji dokaz uspješnosti programa zadovoljni polaznici i još zadovoljniji roditelji koji znaju da su svojim mališanima od rane dobi ponudili zabavan i koristan način učenja. Sredinom lipnja 2021. godine porazgovarali smo s nekoliko malih polaznika. Mali genijalci okupili su se tada kako jer su neki od njih ostvarili sjajne rezultate na 5. Nacionalnom natjecanju ALOHA mentalne aritmetike. Čak tri polaznika iz Centra Bjelovar osvojili su 1., 2., i 3. mjesto u svojim kategorijama u Hrvatskoj između čak 850 polaznika. To su bili Fran Matijaš - 1. mjesto u kategoriji Kids 2, Tomislav Božac - 2. mjesto u kategoriji Prre Kids, Filip Mihalinec - 3. mjesto u kategoriji  Prre Tyni Tots.

Nova prijateljstva i potpora školi

Fran Matijaš priznao nam je kako je jako zadovoljan Alohom i kako namjerava i dalje biti dio tima. Kazao je kako je malo teže nego u školi, jer se bave profesionalnom matematikom, uče zbrajanje, oduzimanje i množenje. No, posebno ga je obradovalo i što je stekao nove prijatelje. Zadovoljstvo nije krila niti njegova majka Marina Hautman Matijaš koja nam je rekla kako je Fran u Alohu krenuo u prvom razredu, no nakon dva stupnja, zaključio je da mu se više ne da.

Daruvarčani u pauzi od učenja/Foto: Aloha
Daruvarčani u pauzi od učenja/Foto: Aloha

Mališani u radu prate materijale/Foto: Aloha
Mališani u radu prate materijale/Foto: Aloha

No, nakon kraće pauze, odlučio je ponovno krenuti i pronašao se u Alohi. tome. Kao posebne dobrobiti, Marina je nabrojala vježbanje memorije i to na način na koji oni kao roditelji sigurno ne bi radili s njim kod kuće. Na kraju je kazala kako je Aloha svakako odlična potpora redovnom odgojno obrazovnom programu.

Rad i učenje nikome ne pada teško/Foto: Aloha
Rad i učenje nikome ne pada teško/Foto: Aloha