Fotografija: Mališani iz DV "Vladimir Nazor" od danas ostaju u produženom boravku/Foto: DV Vladimir Nazor Daruvar
Galerija
Mališani iz DV "Vladimir Nazor" od danas ostaju u produženom boravku/Foto: DV Vladimir Nazor Daruvar

Od danas će djeca daruvarskog vrtića "Vladimir Nazor" moći biti u vrtiću do 20 sati

Provodit će se i kraći program učenja engleskog jezika i program kinezioloških aktivnosti, a djeca će sudjelovati i i u nečem potpuno novom - robotici i STEM-uDARUVAR – Od danas čak 25 mališana Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Daruvar u vrtiću će boraviti i u poslijepodnevnoj smjeni. Vijest je ovo koju smo još prošle jeseni potanko najavili, a svega mjesec dana nakon potpisivanja ugovora, krenula je i sama realizacija.

Podsjetimo se, Gradu Daruvaru, odnosno osnivaču vrtića odobrena su sredstva u ukupnom zatraženom iznosu od 1.511.276,94 kuna za projekt "Vrtić koji gradi budućnost djece". Projekt je to čiji nositelj je Grad Daruvar, dok je daruvarski  Dječji vrtić "Vladimir Nazor" partner u projektu. Provedbom projekta koji traje 20 mjeseci unaprijedit će se usluge Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" Daruvar i to prvenstveno kroz produljenje radnog vremena vrtića s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života obitelji koje imaju polaznike programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Početak realizacije veseli i zamjenicu ravnateljice vrtića, Branu Šeba koja nam je otrila kako je puno rada iza njih, no sve se, tvrdi nam, itekako isplatilo.

Jasni kriteriji

- U produženi boravak uključeno je 25 mališana. Uvjet je bio da su oba roditelja zaposleni, da rade u smjenama ili da je riječ o samohranom roditelju tako da je ta selekcija iskristalizirala situaciju. Imamo dvije skupine. U prvoj su djeca do tri godine života i njih je 10, a u drugoj skupini su djeca od tri pa do sedam godina i njih je 15. Rad će biti fleksibilan, odnosno roditelji će djecu u produženi boravak voditi po potrebi, a to će nam najavljivati na kraju radnog tjedna, pojašnjava Šeba i dodaje kako su se fokusirali na potrebe roditelja kojima će se u potpunosti prilagoditi.

Poslijepodne će moći ostajati u vrtiću samo oni mališani čiji roditelji rade u smjenama/Foto: Irena Šulentić
Poslijepodne će moći ostajati u vrtiću samo oni mališani čiji roditelji rade u smjenama/Foto: Irena Šulentić

Inače, projekt traje 20 mjeseci. Budući da je projekt potpisan 23. prosinca 2021. godine, on će trajati do kolovoza 2023. godine. Svi se nadaju kako istekom ovog datuma, ova nadasve korisna priča neće završiti.

Tim više što osim produženog rada korisnika donosi i brojne druge pogodnosti za djelatnike vrtića koji će sudjelovati u brojnim edukacijama, ostale građane koji će ovim projektom pronaći novo zaposlenje, te djecu i roditelje za koje su osmišljene brojne dodatne aktivnosti.

Dodatne aktivnosti

U okviru trajanja projekta provodit će se i kraći program učenja engleskog jezika i program kinezioloških aktivnosti. Osim toga, vrtićanci će sudjelovati i u nečem potpuno novom, a radi se o robotici i STEM-u. za tu provedbu bit će angažiran tim iz Zagreba koji će jednom tjedno dolaziti u Daruvar i s djecom provoditi radionice u vrtiću. Sve to kreće vrlo skoro, a kako odaje Šeba, odaziv za dodatnim aktivnostima vrtićanaca je odličan.

Valja napomenuti i kako je ovaj program produljenog rada potpuno besplatan za roditelje jer je sve sufinancirano kroz projekt Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.