Fotografija: Potres je razotkrio kriminal tijekom obnove u Strašniku/Foto: Humanity First Hrvatska
Potres je razotkrio kriminal tijekom obnove u Strašniku/Foto: Humanity First Hrvatska

Mrežama se širi HTV-ov prilog iz ‘98. o lošoj obnovi na Baniji: "Pa ne radi se tako temelj!"

Već tada je bilo dokaza da je obnova napravljena iznimno loše. Naime, materijal koji je korišten bio je nekvalitetan, a čim je te zime 1996. pao prvi snijeg, srušilo se pet, šest dimnjakaZa selo Strašnik danas zna cijela Hrvatska. Naselje u sastavu Grada Petrinje teško je stradalo u razornom potresu koji je u utorak, 29. prosinca 2020. pogodio Banovinu.

Taj oduvijek siromašan kraj sada se ponovno našao u središtu interesa javnosti jer je potres razotkrio da su kuće obnavljane povratnicima rađene bez poštivanja osnovnih građevinskih standarda. Sada je po društvenim mrežama počeo kružiti prilog koji je još 1998. godine napravio danas pokojni HTV-ov novinar Ivo Lončar. On je s ekipom emisije "Plodovi zemlje" tad je posjetio Strašnik, selo u koje su se prognanici počeli vraćati nakon Domovinskog rata 1996.

Iako je obnova počela u proljeće 1996., dakle niti godinu dana nakon oslobađanja, mještani su odmah primijetili kako se kuće grade najblaže rečeno - loše.

- Na terenu su se događale čudne stvari. Ne može se s pet vreća napraviti temelj za kuću. Preko noći čovjek spava i čuje da se nešto lomi, ruši - mislio je da se kompletna kuća ruši, međutim, kad je izjurio van, gol, bos, onako u gaćama, vidio je da se ruši dimnjak - rekao je još 1998. Stjepan Prašnjak, koji je bio predsjednik mjesnog odbora Strašnik.

Već tada je bilo dokaza da je obnova napravljena katastrofalno. Naime, materijal koji je korišten bio je nekvalitetan, a čim je te zime 1996. pao prvi snijeg, srušilo se pet, šest dimnjaka, žbuka je počela otpadati, stolarija je bila također loša kao i instalacije. 

Pogledajte u videu na što su se sve žalili mještani Strašnika te 1998. godine pogledajte u videu u emisiji "Plodovi zemlje":