Fotografija: Ministrica poljoprivrede Marija Vučković snimljena tijekom nedavne berbe mandarina/Denis Jerković/CROPIX
Galerija
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković snimljena tijekom nedavne berbe mandarina/Denis Jerković/CROPIX

Ministrica nakon teksta na MojPortal.hr: Brinjaka sam pozvala u Zagreb

"Možda gospodina Brinjaka zanima i druga vrsta potpore, ne samo investicijska. On ima ideju, mi ga želimo saslušati, želimo mu pružiti podršku", rekla je za MojPortal.hr ministrica VučkovićNakon što je u ponedjeljak MojPortal.hr objavio članak o Matiji Brinjaku, uzgajivaču jagoda iz Velikog Banovca kod Pakraca pod naslovom "Uspio sam s jagodama zbog savjeta iz Srbije, hrvatski proizvođači nisu mi pomogli", Matija nam se javio sa zanimljivom informacijom - dobio je poziv iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz ureda ministrice poljoprivrede Marije Vučković poručili su mu: "Ministrica bi se htjela naći s vama". 

Dogovorili su se sastati u Zagrebu sljedećeg ponedjeljka u 9:30.

Preslika članka objavljenog u ponedjeljak na Mojportal.hr
Preslika članka objavljenog u ponedjeljak na Mojportal.hr

Matija Brinjak je 30-godišnji vlasnik OPG "Brinjak“. Po struci je medicinski tehničar koji je stalno zaposlen u pakračkoj Udruzi za promicanje inkluzije koja skrbi o osobama s intelektualnim poteškoćama. No, korijenje ipak pušta u jagodarstvu u kojem je iznimno uspješan.  

Nazvali smo ministricu poljoprivrede Mariju Vučković kako bi nam otkrila zbog čega je zvala Matiju Brinjaka u Zagreb na sastanak.  

Želi čuti njegovu priču

- Mislim da je priča Matije Brinjaka vrijedna pozornosti i kao ministrica želim osobno čuti njegovu priču. Moja je želja da kao ministrica poljoprivrede što više komuniciram s ljudima koji se bave poljoprivredom, ali na žalost, na ovoj poziciji se dosta vremena potroši na papire tako da mi zapravo malo vremena ostane za razgovore s ljudima, ali trudim se da ih bude što više - rekla je ministrica za MojPortal.hr. 

Zanimalo nas je hoće li Matiji Brinjaku ponuditi pomoć ili njegovo iskustvo uzgoja jagoda želi učiniti masovnijim u Hrvatskoj. 

- Prvo što želim jest razgovarati s gospodinom Brinjakom i saslušati njegovu priču, upoznati se s njegovim planovima. Ne bih unaprijed ništa govorila jer prvo moram čuti njegova razmišljanja. Ali nema sumnje da su nam potrebni takvi ljudi koji ostvare uspjehe unatoč poteškoćama. Naša je dužnost čuti priče takvih ljudi, a poslije razgovora možemo vidjeti kako uzgoj jagoda, a riječ je o dobroj kulturi, možemo unaprijediti u Hrvatskoj. 

Razne vrste podrške

Ministrica Vučković nam je rekla kako je zanimaju sve takve priče poput Brinjakove jer poljoprivredu u Hrvatskoj želi unaprijediti. Stoga, kaže, radi sve što može i na zakonima o potporama i na povećanju produktivnosti. 

- Možda gospodina Brinjaka zanima i druga vrsta potpore, ne samo investicijska. On ima ideju, mi ga želimo saslušati, želimo pružiti podršku, ali tek nakon razgovora s njim ćemo moći reći nešto konkretnije - rekla je za MojPortal.hr ministrica poljoprivrede Marija Vučković.