Fotografija: Bjelovarske škole imaju važeće ugovore s Međimurje plinom/ Foto: Deni Marčinković, Damjan Tadić/CROPIX
Galerija
Bjelovarske škole imaju važeće ugovore s Međimurje plinom/ Foto: Deni Marčinković, Damjan Tadić/CROPIX

Hrebak traži rješenje za grijanje škola: "Iznos koji Međimurje plin traži od nas - mi nemamo"

"Imamo potpisane ugovore, što potencijalno znači bankrot škole. Koliko znam, svi drugi opskrbljivači pustili su ustanove da pređu na HEP, osim Međimurje plina", kaže HrebakBjelovarske osnovne škole još uvijek ne znaju po kojoj će cijeni plaćati plin. Naime, prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, sve gradske škole potpisale su ugovor s distributerom Međimurje plin, međutim ugovorene cijene nekoliko su puta veće od onih koje su garantirane odlukom Vlade.

- Naime, prije par mjeseci naše su škole raspisale javnu nabavu na koju se im javio samo jedan distributer, Međimurje plin, što je u to vrijeme bila sreća da se uopće netko i javio. Sklopljeni su ugovori u kojima cijene redom po školama iznose 255, 150, 241 i 150 i 190 eura po megavatsatu. U međuvremenu, Vlada je donijela odluku kojom je ograničila cijene na 41 euro, pojasnio je Hrebak te nastavio.

Ne zanimaju ih odluke Vlade

- Prije nekoliko dana škole dobile su dopis od Međimurje plina u kojima stoji da tu tvrtku ne zanimaju odluke Vlade, jer imaju potpisane ugovore s dogovorenim cijenama, koje su u tom trenutku vrijedile. Također, u dopisu stoji da očekuju od naših škola da i dalje nastave plaćati plin po prvotno dogovorenoj cijeni, po kojoj će oni distribuirati plin, poručio je bjelovarski gradonačelnik na jutrošnjoj konferenciji za medije.

Dario Hrebak pitanje oko plina postavio je na aktualcu u Saboru/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX
Dario Hrebak pitanje oko plina postavio je na aktualcu u Saboru/ Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Tom prilikom Hrebak je kazao i to da je Grad, odnosno škole, dovedene pred gotov čin.

- Imamo potpisane ugovore, što potencijalno znači bankrot škole. Prema informacijama koje imam, svi drugi opskrbljivači pustili su ustanove da pređu na HEP, osim Međimurje plina. Grad definitivno nema taj novac. Mi jesmo osnivači škola, ali sredstva za plin dobivamo od države, koja će u ovom slučaju morati podmetnuti leđa, zaključio je Hrebak te najavio da će pitanje oko ove teme uputiti ministru Filipoviću na današnjem aktualcu u Hrvatskom saboru, što je u kasnije i učinio.

Jedini rade probleme

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odgovarajući na pitanje kazao je da je Međimurje plin jedini od 11 opskrbljivača s kojim Vlada ima problem.

- Vlada je naložila Ini da sav raspoloživi hrvatski plin proda HEP-u po cijeni od 41 euro i taj plin je stavljen na raspolaganje svim javnim institucijama. Nakon toga, pojavilo se 120 tisuća ljudi za koje se smatralo da im nedostaje plin te je Vlada ponovno reagirala. U tom periodu Međimurje plin komunicira da u Hrvatskoj nema plina, na što ih pozivamo u ministarstvo na sastanak sa svim opskrbljivačima, gdje potpisuju zapisnik u kojem pak tvrde da imaju dostatne količine, opisao je tijek situacije ministar Filipović te nastavio.

Ministar Davor Filipović/Foto: Nera Šimić/CROPIX
Ministar Davor Filipović/Foto: Nera Šimić/CROPIX

- Nedugo nakon toga javljaju se preko HERA-e i kažu da ipak nemaju plin. Na to sve kažemo uredu, i vama stavljamo HEP-ov plin na raspolaganje. Zadnjih nekoliko dana govore da ne žele uzimati taj plin za 11. i 12. mjesec, jer žele da im HEP osigura plin na virtualnoj točki trgovanja, a ne u njihovom distributivnom području. Nažalost, o toj točki svi smo čuli kad se dogodila velika afera u Ini, poručio je Filipović.

Apel za raskid ugovora

Ministar je dodao i to da su svi drugi opskrbljivači dobrovoljno raskinuli ugovore sa školama, vrtićima, bolnicama, osim Međimurje plina. 

- Nejasno mi je kako čelnici jedinica lokalne i područne samouprave, u čijem je vlasništvu Međimurje plin, mogu dopustiti da se njihovoj djeci u školama i vrtićima naplaćuje tako visoki iznosi plina. Nevjerojatno je da netko stavlja profit ispred dobrobiti svojih sugrađana, istaknuo je Filipović te pozvao Međimurje plin da dobrovoljno raskinu ugovore.

U zaključnom izlaganju bjelovarski gradonačelnik poručio je kako se nada da će ovaj apel uroditi plodom te da će se pronaći zajednički jezik.