Fotografija: Sastanak u Gradu/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Sastanak u Gradu/Foto: Grad Bjelovar

Hrebak za privatnike sprema mjere teške 7 milijuna kuna da im olakša poslovanje u krizi

"Neke od mjera su oslobađanje plaćanja komunalne naknade, sufinanciranje ugradnje sunčanih elektrana, te prelazak na jeftiniji ogrjev poput lož ulja, peleta i drva..."BJELOVAR – Da kriza uistinu stiže, te da najvaljena drastična poskupljenja koja će zasigurno utjecati na kvalitetu života velikog postotka građana, nisu samo prazne riječi, može se isčitati i iz jučerašnjeg radnog sastanka održanog u Gradu Bjelovaru.

Sličan je održan i na samom početku koronakrize... Jer i tada su na udaru bili obrtnici, poduzetnici i male tvrtke.

Naime, čelnici grada Bjelovara, gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić jučer su održali radni sastanak s obrtnicma i poduzetnicima koji rade i zapošljavaju ljude u Bjelovaru. Na sastanku su, isto tako, bili i ravnatelji svih osnovnih škola i gradskog vrtića. Cilj, kako javljaju iz Grada, bio je predstaviti mjere pomoći gospodarstvu kako, uslijed povećanih cijena električne energije koja je skočila četiri puta te plina koji je povećan gotovo osam puta za tvrtke i ustanove, ne bi došlo do zatvaranja i otpuštanja ljudi. 

Prelazak na pelete i drva

Iako je Hrebak u posljednja dva dana imao gotovo pa "viralni okršaj" s ljudima nakon što je najavio da na svakom kutku treba stisnuti remen, nastavio je u istome tonu. Ovoga puta, konkretnijim mjerama koje bi trebale pomoći ljudima u ublažavanju krize koja dolazi.

Na sastanku se tako govorilo o mjerama Grada Bjelovara koje će se provoditi u cilju ublažavanja posljedica energetske krize.

Neke od mjera koje su najavili iz Grada su oslobađanje plaćanja komunalne naknade od siječnja do početka srpnja, oslobađanje plaćanja naknade za postavljanje terasa, sufinanciranje ugradnje sunčanih elektrana i dizalica topline, te prelazak na jeftiniji ogrjev poput lož ulja, peleta i drva.

Isto tako, u planu je i sufinanciranje nabave ugostiteljske opreme koja je vezana za druge energente, primjerice roštilji na drva ili ugljen.

Voda i smeće po istoj cijeni

- Mjere koje smo predstavili neće biti dovoljne za spašavanje nadolazeće teške situacije, no to je najviše što trenutno možemo učiniti, kazao je Hrebak i ujedno obećao da s početkom 2023. godine Bjelovar neće dizati cijenu vode, uslugu odvoza smeća i ostale komunalne usluge, kako za građane, tako i za poduzetnike.

Hrebak je u nastavku pojasnio i kako je prošao jučerašnji sastanak.

- Pitali smo sve okupljene što misle o cijeloj situaciji. Naravno da su zabrinuti jer su cijene počele drastično ići gore. Svjesni smo da im ne možemo u potpunosti osigurati egzistenciju, no moramo im pomoći. Stoga smo osigurali između pet i sedam milijuna kuna za spomenute konkretne mjere koje će trajati sve do početka srpnja 2023. godine. Uz sve to, ranije smo ukinuli porez na potrošnju i prirez, što nije zanemarivo, kaže Hrebak koji izdvojen novac smatra "velikim kolačem" za Grad, no isto tako, moraju biti, naglašava, empatični.

Ulaganje u budućnost

- Smatram da je održavnje gospodarske aktivnosti odlično ulaganje u budućnost. Isto smo napravili u vrijeme koronakrize pa nam se sve to duplo vratilo, tako će biti i sada, uvjeren sam. Ujedno ćemo naše ljude učiniti zadovoljnijima jer će uvidjeti da Grad stoji iza njih, kazao je Hrebak prisjetivši se kako je Grad u koronkrizi u godinu dana izdvojio osam milijuna kuna za obrtnike i gospodrstvenike. 

Dodajmo, ovoga puta ruku spasa d Grada Bjelovara moći će dobiti svi oni koji zadovolje kriterije koji se upravo "peglaju".

Naime, kroz naredna dva tjedna, odaje gradonačelnik, kriteriji će biti poznati pa će se obrtnici i gospodarstvenici moći na vrijeme pripremiti i tražiti pomoć.