Fotografija: Gradonačelnik Bjelovara neugodno je iznenađen komentarima oko nadolazeće energetske krize i mjera koje će se poduzeti/Foto: MojPortal.hr, Ivo Ravlić/CROPIX
Galerija
Gradonačelnik Bjelovara neugodno je iznenađen komentarima oko nadolazeće energetske krize i mjera koje će se poduzeti/Foto: MojPortal.hr, Ivo Ravlić/CROPIX

Hrebak šokiran komentarima: "Radikalna štednja je nužna, a Bjelovar će biti spreman"

"Ja sam prvi guknuo, možda sam trebao šutjeti kao ostali dok voda ne dođe do grla. Znam što radim. Sad je pravi trenutak, poslije će biti prekasno", poručio je Hrebak kritičarimaBJELOVAR – Jučerašnja izjava bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka u kojoj se osvrnuo na energetsku krizu i vladin jesenski paket mjera pomoći koji se iščekuje, nije dobro „sjeo“ jednom dijelu građana.

Naime, Hrebak je, između ostaloga, jasno dao naslutiti kako će se od jeseni itekako štedjeti. Konkretno, pojasnio je da više neće biti grijanja škola u popodnevnim satima da bi spremačice mogle pospremiti školu. Kako je obrazložio, takvih luksuza više neće biti, a upravo je taj dio naljutio njegove sugrađane koji su mu, u moru komentara, poručili neka on sjedi u hladnom uredu i tako radi.

Odgovorio građanima 

Cijeli jučerašnji tekst u kojem se Hrebak osvrće na uštede možete pročitati OVDJE.

Iako je odmah odgovarao na brojna prozivanja građana i argumentima im pokušao pojasniti svoju računicu ušteda, Hrebak se kasno navečer i na svom Facebook profilu osvrnuo na građane koji ne dijele njegovo mišljenje. Njegov Facebook status prenosimo u cijelosti.

Učenike, čini se, ove školske godine čekaju nešto hladnije učionice/Foto: Vedran Višnjić/CROPIX
Učenike, čini se, ove školske godine čekaju nešto hladnije učionice/Foto: Vedran Višnjić/CROPIX

"Vidim da mnogi nisu shvatili moj plan da će Bjelovar krenuti u radikalnu štednju kako bismo održali situaciju pod kontrolom i oslobodili financijski prostor te pomogli poduzetnicima paketom mjera da što lakše prebrode krizu i sačuvaju radna mjesta. Kažu mi uvijek „pokušaj građanima na jednostavnom primjeru objasniti srž problema“. Pokušao sam sa školama, ali nije najbolje prošlo. Ljudi još uvijek plešu na brodu, opijeni suncem godišnjih odmora, a voda polako nadire. Birali ste me da upravljam gradom sa 70 posto podrške građana na izborima. Ajde mi vjerujte još malo da znam što radim i pustite me da radim odgovorno posao za koji me plaćate i da manirom dobrog gospodara, s timom kojem sam na čelu, upravljamo gradom. Vjerujte nam, znamo što radimo. Sad je pravi trenutak, poslije će biti prekasno.

Hrebak šokiran komentarima

Ajmo to pokazati primjerom. I osnovna škola, jedna je od pet osnovnih škola na području grada. Prošle godine je imala troškove plina 180 000 kuna, a za slijedeću godinu dobili su ponudu na 1.4 milijuna kuna. To je gotovo 8 PUTA VIŠE. Bjelovarske Vodne usluge plaćale su struju na godišnjoj razini 2.3 milijuna kuna, a sad će ih struja koštati oko 7 milijuna kuna. Krenut će uskoro i s ostalim ustanovama i tvrtkama. Do sada nije jer su bile zaštićene dobrim ugovorima. To nije samo problem Bjelovara već i ostalih gradova, a najviše će stradati sve županije jer imaju ogroman broj škola na svom proračunu.

Hrebakova izjava o grijanju u školama izazvala je brojne reakcije/Foto: Bruno Konjević/CROPIX
Hrebakova izjava o grijanju u školama izazvala je brojne reakcije/Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Dakle, poskupljenja struje i plina za škole i ostale ustanove nisu 10-15 posto veće već 500-700 posto. Poskupljenja se već sada mjere u milijunima kuna. Godišnje trošimo na javnu rasvjetu 2 milijuna kuna, po novome kad nam isteknu ugovori, trošiti ćemo 10 milijuna kuna. Kad gledam komentare po društvenim mrežama šokiran sam koliko građani ne mogu osjetiti srazmjer ovakvih poskupljenja ne samo u Hrvatskoj već i u Europi jer naravno sve države Europe štite svoje građane koji ne plaćaju tržišnu cijenu već subvencioniranu cijenu električne energije kao i plina. Za građane računi nisu poskupili 5-8 puta, ali za gospodarstvenike, gradove, županije, škole, jesu.

Bjelovar će bit spreman

Svi koji tvrde da se sve može riješiti postavljanjem solara su neozbiljni jer možemo nešto riješiti, ali nitko ne može postaviti ogromnu količinu solara u tako kratkom roku u sve gradove i županije na sve javne ustanove u njima.

Mi smo imali sreće kao grad da nam je većina javnih ustanova energetski obnovljena, da smo dosta dobro zaštićeni i ugovorima, ali razmišljam i o drugim gradovima, pogotovo županijama. Sad je vrijeme da se rade planovi, da radimo strategiju kako da se s ovim problemom ozbiljno uhvatimo u koštac. Ja sam prvi guknuo, možda sam trebao šutjeti kao ostali dok voda ne dođe do grla, dok i oni najneozbiljniji shvate razmjere ovog problema. Bjelovar će biti spreman, za to me plaćate, to mi je posao", poručio je Hrebak.