Fotografija: Dario Hrebak najavio je najveći proračun grada u povijesti/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak najavio je najveći proračun grada u povijesti/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Proračun za 2024. najveći je u povijesti. Planiramo 20 kapitalnih projekata"

"U proračunu će se naći i najmanji porez na dohodak u državi, čime će Bjelovar 1. siječnja postati najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak", kaže Hrebak- Proračun Grada Bjelovara za 2024. godinu bit će najveći u povijesti te će iznositi 89 milijuna eura, poručio je na današnjoj konferenciji za medije bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Kako kaže, s koalicijskim partnerima nikada se brže nisu dogovorili oko najvažnije gradskog dokumenta, koji je, dodaje, vrlo realan i ostvariv.

- U proračunu će se naći i najmanji porez na dohodak u državi, čime će Bjelovar 1. siječnja postati najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak. Kada tome dodamo cijenu vrtića, koja je jedna od najnižih u Hrvatskoj, kao i komunalni doprinosi i naknada, jasno šaljemo poruku da želimo biti poželjan grad za mlade i investitore, poručio je Hrebak.

20 kapitalnih projekata

Dodaje i to da će nova stopa poreza na dohodak gradski proračun na godišnjoj razini osiromašiti za oko milijun eura, no zbog predviđenog rasta od tri posto, koji se očekuje na razini države, i ta stavka bit će bitno manja.

- Usporedbe radi, na današnji dan imamo 25 posto prihoda više na godišnjoj razini, u odnosu na prošlu godinu, tako da za gradske financije nema straha. Nadalje, u idućoj godini planiramo realizirati 20 kapitalnih projekta, koji su odobreni te čekaju svoju realizaciju. Riječ je od osam energetskih obnova, šest cjelovitih obnova, tri vrtića, osnovna škola, bušotina i poslovna zona u Velikom Korenovu, istaknuo je Hrebak.

Koalicijski partneri podržat će najavljeni proračun/ Foto: Deni Marčinković
Koalicijski partneri podržat će najavljeni proračun/ Foto: Deni Marčinković

Proračun za 2024. godinu podržali su i koalicijski partneri, točnije HDZ (predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski ispričao se zbog poslovnog puta, kaže Hrebak), HSS-ov Borislav Kozić te nezavisni vijećnici Zdenka Henc i Dražen Medved.

Nadalje, proračun se našao i na e-savjetovanju sa zainteresiranom javnošću, a prema riječima pročelnice za financije Mirele Bašić, u sedam dana nije stigao niti jedan prijedlog ili mišljenje.

U najavi novi krediti

- Projekcije za 2025. i 2026. bit će znatno niže, odnosno 59 i 46 milijuna eura. Nadalje, prihodi na iduću godinu planirani su na razini ove godine, uz povećanje poreza od osam posto, što je povezano s povećanjem gospodarskog rasta na razini države. Što se tiče kreditnih zaduženja, u planu je podizanje kredita za izgradnju vrtića, učešće u projektima obnove te za korištenje geotermalne energije u Velikom Korenovu, poručila je Bašić.

Spomenuti koalicijski partneri iskazali su zadovoljstvo planiranim proračunom, ponajviše zbog velike količine EU projekata te su najavili podržavanje na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Na novinarsko pitanje zašto se ne spominju bjelovarske toplice te hoće li se grad moći zadužiti za njihovo izgradnju, budući da su najavljeni novi krediti, Hrebak je poručio da je Grad kreditno sposoban.

- Projekt Termi Bjelovar vodi istoimena tvrtka i zato ga nema u proračunu, a što se kredita tiče, sve dosadašnje kredite dizali smo na tri do pet godina, a toplice će ići na 18 godina. Naime, sada godišnjoj razini otplaćujemo osam milijuna kuna kredita, a možemo mjesećno otplaćivati oko 20 milijuna kuna, zaključio je Hrebak. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!