Fotografija: Dario Hrebak najavio je nove stope poreza na dohodak koje bi na snagu trebale stupiti s prvim danom 2024. godine/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak najavio je nove stope poreza na dohodak koje bi na snagu trebale stupiti s prvim danom 2024. godine/ Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak: "Bjelovar će biti najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak"

"Građanima i poduzetnicima godišnje će ostati oko tri milijuna eura više zahvaljujući novim stopama poreza", poručio je Hrebak- Bjelovar će biti najveći hrvatski grad s najmanjim porezom na dohodak, riječi su s kojima je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak započeo svoje obraćanje na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je pojasnio, sukladno poreznim izmjenama Vlade u cijeloj Hrvatskoj ukinut je prirez te su uvedene nove stope poreza na dohodak, a gradovima je omogućeno da sami odluče kolika će ta stopa iznositi.

Rekordan proračun

- Za prvu skupini raspon je od 15 do 23 posto, a Bjelovar će imati 18 posto. U drugom razredu, gdje raspon iznosi od 25 do 34 posto imat ćemo 28 posto. Koliko mi je poznato niti jedan grad još uvijek nije išao s tako niskim stopama. Nadalje, kad uvedemo ovaj model, a to će biti s prvim danom iduće godine, s projekcijama iz 2022. godine gradski proračun za iduću godinu bit će u minusu šest milijuna kuna. Međutim, bilježimo veliki gospodarski raste te ovim potezom šaljemo jasnu poruku da dodatno smanjujemo presiju na građane, a podsjetit ću da smo 2020. godine u potpunosti ukinuli prirez, pojasnio je prvi čovjek Bjelovara.

Dodao je i to da je ovo najbolja godina u povijesti Grada Bjelovara, odnosno da će proračun biti rekordan.

Nove stope poreza gradonačelnik je predstavio u društvu suradnika za financije/ Foto: Deni Marčinković
Nove stope poreza gradonačelnik je predstavio u društvu suradnika za financije/ Foto: Deni Marčinković

- Uskoro ćemo predstaviti rebalans proračuna, koji je umjereno rezan, ali će i takav iznositi oko 60 milijuna eura, odnosno gotovo pola milijarde kuna, a usporedbe radi kad smo preuzeli vodstvo gradom proračun je iznosio 130 milijuna kuna, naglasio je Hrebak.

Kako kaže, nove stope poreza rezultirat će većim plaćama građana, a pored toga, dodaje, šalje se i snažna poruka poduzetnicima.

Rastu plaće

- U Bjelovaru njihov euro vrijedi više nego u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj. Konkretno, građanima i poduzetnicima ostat će oko tri milijuna eura više zahvaljujući novom stopom poreza. Procjenjujemo da ćemo se u budućnosti i dalje snažno razvijati. Naime, izvorni proračun ove godine iznosit će 128 milijuna kuna, a kad smo došli na vlast to je bilo nešto manje od 70 milijuna, a tada je bio i prirez, kazao je bjelovarski gradonačelnik.

Gradska pročelnica za financije Mirela Bašić kazala je da je ove godine do današnjeg dana od poreza na dohodak Grad uprihodio 2,3 milijuna eura više nego cijelu prošlu godinu.

- S tim viškom planiramo nadoknaditi manjak u idućoj godini, iako planiramo daljnji rast poreza na dohodak u idućim godinama. Konkretno, građani koji imaju bruto plaću od 1400 eura na godišnjoj razini imat će neto 150 eura veću plaću, zaključila je Mirela Bašić.

Recimo i to da je ovaj prijedlog trenutno na e-savjetovanju, a konačna odluku o novim poreznim stopama trebaju donijeti gradski vijećnici do kraja studenog. No sudeći po omjeru snaga u predstavničkom tijelu, ova odluka ne bi trebala doći u pitanje.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku