Fotografija: Bjelovar bi se za 10 godina mogao grijati na toplu vodu, kaže Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovar bi se za 10 godina mogao grijati na toplu vodu, kaže Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Počela izgradnja bušotine u V. Korenovu: "Za 10 godina cijeli Bjelovar grijat će se na toplu vodu"

"Prema našim procjenama Bjelovar bi trebao postati prvi hrvatski u potpunosti održiv grad", kaže Dario Hrebak- Neki kažu da će Osijek i Velika Gorica biti prvi gradovi u Hrvatskoj koji će koristiti geotermalnu energiju za sustav "district heatinga", međutim to je krivo. Bjelovar je prvi i ti radovi su već počeli, odnosno u poodmakloj su fazi. Trenutno se izvode građevinski radovi, a za mjesec dana trebali bi krenuti i bušenja, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom današnjeg obilaska buduće geotermalne bušotine u Velikom Korenovo.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Kako je rekao, bušotina će biti duboka 1500 metara, a prema procjenama temperatura vode trebala bi iznosi oko 80 stupnjeva.

4,4 milijuna eura vrijedan projekt

- Ovaj projekt radimo u partnerstvu s Kraljevinom Norveško, Islandom i Lihtenštajnom, koji sam nam osigurali 1,3 milijuna eura. Nadalje, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodatnih milijun eura, dok će ostatak do ukupnih 4,4 milijuna eura osigurati Grad Bjelovar, istaknuo je Hrebak.

Inače, nova bušotina nalazi se u srcu buduće poslovne zone Veliko Korenovo, koja bi se trebala prostirati na 80 ha, u neposrednoj blizi trebala bi proći i buduća brza cesta.

Bušotina bi trebala niknuti u srce buduće zone/ Foto: Deni Marčinković
Bušotina bi trebala niknuti u srce buduće zone/ Foto: Deni Marčinković

- Bjelovar je izuzetno bogat toplom vodu, koju želimo koristiti za grijanje grada, ali i poduzetničkih hala, sušara, staklenika. Ovo je gospodarska budućnost Bjelovara. Kruna svega je brza cesta koja bi trebala doći do 1. siječnja 2026. godine. Zahvaljujući svemu tome na ovim će livadama u budućnosti raditi nekoliko tisuća ljudi, poručio je bjelovarski gradonačelnik.

"Grijat će se cijeli Bjelovar"

Što se tijeka radova tiče, dodao je da bi krajem veljače trebali biti poznati rezultati bušenja, a potom slijedi izrada elaborata o vodnim rezervama.

- To je uvjet za projektiranje korištenja te vode. Inače, Bjelovar ima potencijal za 5, 6 takvih bušotina, a rezultati bi trebali biti približno jednaki. Kada dobijemo rezultate ove bušotine, krenut ćemo s pripremama za preostale dijelove grada, a prema našim procjenama Bjelovar bi za 10 godina trebao postati prvi hrvatski u potpunosti održiv grad, naglasio je Hrebak dodavši da je primarni cilj omogućiti da se javne institucije, odnosno veliki potrošači, griju na toplu vodu, kazao je prvi čovjek Bjelovara.

Radovi su vrijedni 4,4 milijuna eura/ Foto: Deni Marčinković
Radovi su vrijedni 4,4 milijuna eura/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak je dodao i to da se u proračunu za iduću godinu nalazi 1,5 milijuna eura za gradnju zone Korenovo.

Još uvijek se čekaju rezultati natječaja za toplice

- Očekujemo da do kraja ove ili početkom iduće godine dobijemo građevinsku dozvolu, jer smo u završnoj fazi tog projekta te bi u lipnju mogli pokrenuti gradnju te zone. Inače, imamo već nekoliko upita zainteresiranih investitora za zonu, zaključio je Hrebak.

Ravnatelj Termi Bjelovar Zvonimir Žarec kazao je da se na ovom projektu radi već dvije godine.

- Možda se čudi da je to vremenski puno, međutim to su rokovi koji su standardni za Europsku uniju, kazao je Žarec te se osvrnuo na projekt bjelovarskih toplica.

Dario Hrebak i Zvonimir Žarec/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak i Zvonimir Žarec/ Foto: Deni Marčinković

- U lipnju smo imali informaciju da smo prošli administrativnu provjeru. Vjerujem da ćemo najkasnije do siječnja dobiti rezultate. Prema neslužbenim informacijama, naš projekt ocjenjuju kao jednu od najkvalitetnijih prijava po tom natječaju. Maksimalni iznos koji možemo dobiti je 17, 3 milijuna eura, odnosno oko 45 posto ukupnog iznosa projekta, zaključio je Žarec.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!