Fotografija: Jake poruke povodom Međunarodnog tjedna dojenja poslane su iz Boho parka/Foto: Martina Čapo
Galerija
Jake poruke povodom Međunarodnog tjedna dojenja poslane su iz Boho parka/Foto: Martina Čapo

Društvo majki i beba iz Boho parka poručilo: "Založite se za dojenje, educirajte i podržite"

Kad se prva kćer rodila bilo je jako teško jer nisam znala ništa o dojenju. Podrška obitelji je potrebna i vrlo važna. Dalje je sve išlo super i nismo odustajali. Dojenje nešto najprirodnije, kaže majka Iva AtlijaU organizaciji Udruge Za zdravo i sretno djetinjstvo i Koordinacijskog odbora projekta „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“ u Bjelovaru je danas započelo obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja. On se ove godine održava pod motom „Založite se za dojenje, educirajte i podržite“.

Veselo društvo u Boho parku/Foto: Martina Čapo
Veselo društvo u Boho parku/Foto: Martina Čapo
Mnoštvo roditelja svojim dolaskom podržalo je obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja/Foto: Martina Čapo
Mnoštvo roditelja svojim dolaskom podržalo je obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja/Foto: Martina Čapo

U veselom društvu majki i očeva te njihove djece, danas su iz bjelovarskog Boho parka poslane jake poruke o važnosti dojenja.

Dobri pokazatelji

Naime, istraživanja su potvrdila kako su dojena djeca rjeđe bolesna, dok majke koje doje rjeđe obolijevaju od raka dojke i jajnika, te osteoporoze. Bjelovarsko-bilogorska županija duže od dva desetljeća radi na promoviranju i naglašavanju važnosti dojenja i primjer je dobre prakse u Republici Hrvatskoj. Prije 25 godina u BBŽ postotak dojene djece u dobi od mjesec dana bio je 60 posto, a danas iznosi 90 posto. Kada je riječ o dojenju djece starosti 3 mjeseca, prije 25 godina postotak je iznosio 40 posto, a sada je 70 posto. Također, porast bilježi i broj djece dojene sa 6 mjeseci, sa 14 posto na 50 posto, kao i broj dojene djece starosti 12 mjeseci, i to sa 1.5 posto na 30 posto.

Maja i Marko Marušić s pedijatricom Čatipović/Foto: Martina Čapo
Maja i Marko Marušić s pedijatricom Čatipović/Foto: Martina Čapo
Župan u pratnji sinova/Foto: Martina Čapo
Župan u pratnji sinova/Foto: Martina Čapo

Sve su ovo podaci koje je iznijela Marija Čatipović, predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo i bjelovarska pedijatrica koja dugi niz godina promovira i zagovara dojenje na različite načine.

Četiri poruke

- Potrebno je što više dojiti i znati da je to najbolja hrana za dijete. Ove godine šaljemo četiri poruke. Prvo je važno sve informirati, svakog pojedinca i cijelu zajednicu o dojenju, zatim učvrstiti dojenje kao osnovnu, prirodnu i najbolju hranu, zatim je važna suradnja sa svima, sa svakim pojedincem i organizacijom i potrebno je podići razinu svih sustava koji mogu sudjelovati na bilo koji način u dojenju da to učine, tvrdi pedijatrica Čatipović koja je posebno naglasila da je mladoj majci koja je odlučila dojiti potrebno pomagati.

Pedijatrica Marija Čatipović/Foto: Martina Čapo
Pedijatrica Marija Čatipović/Foto: Martina Čapo

- Ne treba nikako savjetovati majke. Ali nužno im je pomoći i to u svakoj sitnici. Da joj se nešto skuha, da joj se pomogne, da ona ima koju minutu za sebe, da se može malo odmoriti. Prvih dana to mora biti tako, ne treba očekivati da će dojeno dijete satima spavati pa da će se i majka naspavati. Mlade majke ne treba savjetovati, samo im svesrdno pomagati da bi ona mogla dojiti, podjseća Čatipović.

Podrška obitelji

Da je to istina, potvrdila nam je jedna od majki koja svoju djecu od prvoga dana hrani svojim mlijekom. Ona je Iva Atlija. O svom iskustvu u dojenju pričala nam je dok je u naručju držala svoje treće dijete, 3-mjesečnog Roka koji u majčinom mlijeku uživa u tandemu uz stariju seku od godinu i pol.

Iva i njezin 3-mjesečni Roko/Foto: Martina Čapo
Iva i njezin 3-mjesečni Roko/Foto: Martina Čapo

- Majka sam troje djece pa dojim sveukupno pet godina. Svu svoju djecu sam dojila, a najmlađeg Roka koji ima tri mjeseca dojim u isto vrijeme s njegovom starijom sestrom koja ima godinu i pol. Kad se prva kćer rodila bilo je jako teško jer nisam znala ništa o dojenju. Podrška obitelji je potrebna i vrlo važna, no ja se nisam sramila tražiti pomoć. Dalje je sve išlo super i nismo odustajali. Svim trudnicama i majkama poručujem da je dojenje nešto najprirodnije. Usred noći se ne morate buditi i spremati bočicu već samo legnete kraj svoje bebe i ponudite joj dojku. Za to se isplati potruditi, ističe Iva Atlija.

Povećanje naknada

Podršku dojenju, zajedno sa svojom suprugom Majom i sinovima, pružio je i bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić.

Župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo
Župan Marko Marušić/Foto: Martina Čapo

- Izrazito je bitno podržati ovu akciju i drago mi je što smo mi ogledni primjer ostatku Hrvatske i da se možemo time ponositi. Mi kao BBŽ ćemo i dalje nastaviti podržavati ovakve hvalevrijedne projekte, odnosno akcije. Početkom ove godine smo povećali naknade za novorođenčad s 500 na 1000 kuna. Na tome ne mislimo stati. Činimo sve da bi barem malo roditeljima pomogli jer znamo kakve su cijene i pelena i svega onoga što je potrebno djeci. Iz vlastitog iskustva imam primjer koliko je zdravo dojenje, supruga je to odlično odradila tako da imamo dva stvarno zdrava dečka. Podržavamo ono što struka kaže, zaključio je Marušić.