Fotografija: Punih 25 godina organizirano se promiče dojenje, a kruna svega su izvrsni rezultati/Foto: Martina Čapo
Galerija
Punih 25 godina organizirano se promiče dojenje, a kruna svega su izvrsni rezultati/Foto: Martina Čapo

Pedijatrica Čatipović: "Ako je dijete na majčinom mlijeku, ništa mu ne treba, u tome jest čarolija"

"Moramo se pobrinuti da uvijek ima novca za najmlađe. Badava sve što radimo ako njima ne osiguramo dobar temelj za razvoj", kazao je župan Marušić i najavio potpore za mlade.
Boho park danas (četvrtak) prijepodne bio je ispunjen majkama i njihovom djecom. Tek rođene bebe i njihova nešto starija braća i sestre bili su glavni sudionici jedne prekrasne priče koja traje već 25 godina.

Zajednička odgovornost

Naime, u organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo pod vodstvom pedijatrice Marije Čatipović i Koordinacijskog odbora za „Bjelovarsko-bilogorska županija prijatelj dojenja“ krenulo je obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja. Ove godine ono se obilježava pod sloganom „Zaštita dojenja zajednička odgovornost“. Velikom događanju čija je začetnica doktorica Čatipović danas pustila i suzu radosnicu, pridružio se i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

<p>Majke u razmjeni iskustava u Boho parku/Foto: Martina Čapo</p>

Majke u razmjeni iskustava u Boho parku/Foto: Martina Čapo

Osim okupljanja i druženja mama s bebama, bila je to prilika za promociju dojenja koje je za dijete važno kako iz zdravstvenih tako i iz emotivnih razloga.  Inače, djeca majki dojilja rjeđe su bolesna, a potvrđeno je da dojilje rjeđe obolijevaju od raka dojke i maternice te osteoporoze. Valja napomenuti kako Bjelovarsko-bilogorska županija već 20 godina radi na promoviranju i naglašavanju važnosti dojenja i primjer je dobre prakse u Republici Hrvatskoj.

<p>U obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja uključile su se učenice i studentice/Foto: Martina Čapo</p>

U obilježavanje Međunarodnog tjedna dojenja uključile su se učenice i studentice/Foto: Martina Čapo

Tome u prilog idu i činjenice. Naime, prije 20 godina u našoj županiji postotak dojenja beba starih mjesec dana bio je 60 posto,  a danas iznosi 90 posto. Kada je riječ o dojenju djece starosti tri mjeseca, prije 20 godina postotak je iznosio 40 posto, a sada je 70 posto.

Potpora BBŽ

Također, porast bilježi i broj djece dojene sa šest mjeseci, sa 14 posto na 50 posto, kao i broj dojene djece starosti 12 mjeseci, i to sa 1.5 posto na 30 posto. Treba istaknuti kako se u BBŽ provode mnoge aktivnosti putem kojih se promiče dojenje poput edukacija, izdavanja promidžbenih materijala, osnivanja grupa za potporu dojenja te tečajeva za trudnice.

<p>Doktorica Čatipović predstavila je izvrsne rezultate i pohvalila se porastom postotka dojenja/Foto: Martina Čapo</p>

Doktorica Čatipović predstavila je izvrsne rezultate i pohvalila se porastom postotka dojenja/Foto: Martina Čapo

-Mi se stvarno trudimo i drago nam je što smo uspjeli i u godini pandemije održati okupljanja, druženja, potporne grupe…, sve radimo on line i tako to sve uspješno održavamo – pohvalila se pedijatrica Čatipović koja je iznimno zadovoljna što punih 25 godina uspješno potiču dojenje, u čemu punu podršku kroz cijelo to vrijeme imaju i od Bjelovarsko – bilogorske županije.

Značajni porast

-Nitko od čelništa nije nam rekao „ne možemo sada o dojenju, pogledajte ekonomiju, gospodarstvo, sve druge naše probleme“, ja sam im na tome uistinu zahvalna – kazala je doktorica Čatipović koja uz svoj redovni posao pedijatrice i mnoštvo mališana kojima je svakodnevno posvećena redovito pronalazi vremena i empatije za sve majke dojilje. Uz sve to, ona je za svoje male pacijente i njihove roditelje dostupna doslovno 24 sata dnevno, što je jasni pokazatelj koliko ona svoj posao uistinu živi i uspješno radi.

<p>Druženje u parku i velik odaziv majki, kao i potpora BBŽ posebno je raznježilo začetnicu ovog projekta, doktoricu Čatipović/Foto: Martina Čapo</p>

Druženje u parku i velik odaziv majki, kao i potpora BBŽ posebno je raznježilo začetnicu ovog projekta, doktoricu Čatipović/Foto: Martina Čapo

-Odmah po završetku Domovinskog rata napravili smo analizu na velikom broju djece i vidjeli da je dojenje već izlaskom iz rodilišta na 70 posto, s tri mjeseca već padne na 40 posto, a s godinom je dojilo jedan do 1,5 posto djece. Sada je ta brojka impozantna. Kada izađu iz rodilišta, 95 posto majki doji svoju djecu, nakon tri mjeseca doji oko 75 posto, nakon šest mjeseci oko 50 posto njih. Govorimo o isključivo dojenju, bez dodataka čaja ili nečeg trećeg – zadovoljna je statističkim podacima Čatipović. Kazala je kako s godinu dana doji oko 30 posto žena.

Inače, mnogo žena pitat će se i bit će nesigurne kako se ponašati prilikom velikih ljetnih vrućina kojima smo trenutno izloženi. Bit će u strahu jesu li njihova djeca žena. Doktorica Čatipović ima spreman odgovor.

Aktivna jesen

-Ako je dijete na majčinom mlijeku, ništa mu nije potrebno. Nećete vjerovati, ali niti po najvećim vrućinama nije potrebno ništa. U tome i jest čarolija majčina mlijeka, ono će se prilagoditi bilo vani 17 ili 37 stupnjeva, u toku 24 sata majčino mlijeko s mijenja i to ne može niti jedna suvremena industrija postići, istaknula je Čatipović koja je iskoristila priliku da najavi i tiskanu publikaciju naziva Demografski aspekti zdravlja djece, Županija kao model društveno – ishodišni model brige o demografiji.

<p>Pedijatrica Čatipović predstavila je tiskanu publikaciju s temom porast demografije/Foto: Martina Čapo</p>

Pedijatrica Čatipović predstavila je tiskanu publikaciju s temom porast demografije/Foto: Martina Čapo

-Uspjeli smo otisnuti podatke s konferencije održane u studenom prošle godine, a posebno smo ponosni što će naša županija biti društveno – ishodišni model brige o demografiji, mi se nadamo za cijelu RH. U listopadu ćemo održati on line konferenciju za područje cijele Hrvatske, odnosno za sve županije pa će tada biti više riječi o svemu, ovo je tek početak – nagovijestila je doktorica Čatipović aktivnu jesen.

<p>Župan Marko Marušić namjerava pronaći dovoljno sredstava kako bi BBŽ i dalje podupirala dojenje, ali i pomagala mladim obiteljima/Foto: Martina Čapo</p>

Župan Marko Marušić namjerava pronaći dovoljno sredstava kako bi BBŽ i dalje podupirala dojenje, ali i pomagala mladim obiteljima/Foto: Martina Čapo

Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić rado se odazvao obilježavanju Međunarodnog tjedna dojenja i kazao kako BBŽ podupire sva nastojanja doktorice Čatipović da unaprijedi dojenje.

Potpora mladim obiteljima

-Unatoč teškoj financijskoj situaciji, mi se moramo pobrinuti da uvijek ima dovoljno novca za poduprijeti ovakve akcije. Badava sve što radimo ako ne osiguramo našoj mladosti dobar temelj za budući razvoj – kazao je Marušić koji je potvrdio kako BBŽ radi na programu potpora za mlade roditelje.

<p>Katarina i malena Mia Marković pohvalile su se 9-mjesečnim stažom dojenja. Katarina je dojila svu svoju djecu, njih četvero/Foto: Martina Čapo</p>

Katarina i malena Mia Marković pohvalile su se 9-mjesečnim stažom dojenja. Katarina je dojila svu svoju djecu, njih četvero/Foto: Martina Čapo

Kako je to dojiti, koliko je proces težak i koje su njegove dobrobiti, iz prve ruke kazala nam je Katarina Marković, majka četvero djece. Najmlađa beba Mia koja ima devet mjeseci pritom se čvrsto stisnula uz majku i zadovoljno gugutala prilikom prvog druženja s mikrofonima i kamerama.

Trud se isplati

-Puno znači podrška doktorice Čatipović prilikom dojenja. Nekada majke ne znaju same sve što treba učiniti i tada im potpora puno znači. Ja sam svoju djecu dojila do godine i pol dana tako da mogu reći kako imam puno iskustva u dojenju – kazala nam je Katarina čija djeca uopće nisu bolesna, što također zahvaljuje isključivom dojenju. Potvrdila nam je kako je bilo ponekad teških trenutaka, naročito na početku, no uz trud i volju, sve se izdrži. Hrabra Katarina poručila je svima majkama da ustraju u dojenju jer je to uistinu najbolje što mogu pružiti svojoj djeci.

<p>Župan Marušić u razgovoru s majkama u bjelovarskom parku/Foto: Martina Čapo</p>

Župan Marušić u razgovoru s majkama u bjelovarskom parku/Foto: Martina Čapo