Fotografija: Božica Belančić i njezina dvogodišnja unučica Eva Jurić uživale su u igri na novouređenom igralištu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Božica Belančić i njezina dvogodišnja unučica Eva Jurić uživale su u igri na novouređenom igralištu/Foto: Martina Čapo

Otvoreno dječje igralište u naselju Sjever - najuređenije od 42 igrališta u Bjelovaru

Ono što uz moderne sprave za igru i vježbanje posebno plijeni pažnju su klupe za dojenje, solarne lampe i info ploče s javno zdravstvenim porukama motivirajućeg sadržaja
Prekrasne vijesti dočekale su Bjelovarčane koje stanuju u naselju Sjever. Naime, to najveće bjelovarsko naselje koje naseljavaju mahom mlade obitelji s djecom dobilo je kompletno obnovljeno, bolje rečeno gotovo novo dječje igralište.

Grad Bjelovar je u sklopu projekta „Živjeti zdravo“, čiji je nositelj Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dobio opremu za uređenje hodačke staze i natpisne ploče s javnozdravstvenim porukama za obilježavanje te staze, a sve s ciljem poticanja građana na tjelesnu aktivnost.

<p>Dječje igralište u Ulici Jakova Gotovca sada je trenutno najljepše igralište na području Bjelovara/Foto: Martina Čapo</p>

Dječje igralište u Ulici Jakova Gotovca sada je trenutno najljepše igralište na području Bjelovara/Foto: Martina Čapo

Set opreme, koja je postavljena na obnovljenom dječjem igralištu u Ulici Jakova Gotovca, sadrži različite sprave za vježbanje i rekreaciju, dječje sprave te urbanu opremu uz hodačku stazu.

Zajednički projekt Grada i HZJZ

Radovi na obnovi igrališta su gotovi, a njima su više nego zadovoljni i čelnici Grada koji su jutros obišli hvalevrijedan projekt.

<p>Gradonačelnik i njegovi suradnici obišli su netom završeno dječje igralište koje se dugo uređivalo/Foto: Martina Čapo</p>

Gradonačelnik i njegovi suradnici obišli su netom završeno dječje igralište koje se dugo uređivalo/Foto: Martina Čapo

- Ovo je igralište dosad bilo puno manjih dimenzija, s puno manje sadržaja. Riječ je o najvećem naselju u gradu i velikom broju djece, ovdje se nalazi i velik broj dječjih vrtića, a još će se jedan u budućnosti izgraditi, stoga smo odlučili najprije renovirati dječje igralište smješteno u ovom dijelu grada. Mlade obitelji traže dodatne sadržaje pa smo zato i nekoliko puta povećali obuhvat igrališta, odradili smo sve to zajedno s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u sklopu njihovog projekta. Oni su osigurali određen dio sprava za vježbanje, a cilj je bio obilježavati hodačke staze kako bi se sve uzraste građana potaknulo na fizičku aktivnost – kazao je prilikom otvorenja novouređenog dječjeg igrališta gradonačelnik Dario Hrebak.

<p>Jedan od odmah uočenih nedostataka je nepostojanje običnih ljuljački što je gradonačelnik Dario Hrebak obećao popraviti/Foto: Martina Čapo</p>

Jedan od odmah uočenih nedostataka je nepostojanje običnih ljuljački što je gradonačelnik Dario Hrebak obećao popraviti/Foto: Martina Čapo

Inače, set opreme sadrži različite sprave za vježbanje i rekreaciju te svu urbanu opremu. Između ostaloga, ono što posebno plijeni pažnju svakako su klupe za dojenje, solarne lampe te info ploče s javno zdravstvenim porukama motivirajućeg sadržaja što je omogućeno kroz projekt.

Ulaganja u 2022. godini

- Unatoč tome, Grad Bjelovar, uvažavajući činjenicu da ovdje živi velik broj mladih obitelji, dodatno je uložio 360 tisuća kuna u ovaj projekt kako bi ovo igralište moglo izgledati kao što sada izgleda. Kupili smo dodatne sprave, dugo se sve radilo jer je trebalo ovaj veliki prostor osmisliti, no, evo, taman uoči Dana Grada prigodno smo ga otvorili – pohvalio se Hrebak dodavši kako će kratko ovo igralište biti najuređenije u gradu.

Naime, već sljedeće godine, najavio je gradonačelnik, kreće obnova dječjeg igrališta na Trgu Stjepana Radića oko kojeg je i u kampanji bilo puno rasprave.

<p>Dario Hrebak poslušao je i primjedbe majki dojilja koje su upozorile kako na igralištu nedostaje i jača rasvjeta/Foto: Martina Čapo</p>

Dario Hrebak poslušao je i primjedbe majki dojilja koje su upozorile kako na igralištu nedostaje i jača rasvjeta/Foto: Martina Čapo

- Cilj nam je urediti ga za što smo spremni uložiti oko 500 tisuća kuna kako bismo to igralište pretvorili u najljepše u gradu budući da se tamo skuplja najviše djece – kazao je Hrebak dodavši kako Grad brine o ukupno 42 igrališta na području Bjelovara. Priznao je prvi čovjek grada kako nisu sva igrališta na istoj razini, kao što nisu sva niti licencirana te je najavio kako im je dužnost u sljedećim godinama ulagati znatnija sredstva u obnovu, kao i u gradnju novih.

Ono na što je upozoreno još tokom press konferencije jest rasvjeta na igralištu, ali i nepostojanje običnih ljuljački, na što se osvrnuo i gradonačelnik.

Nedostatak ljuljački i rasvjete

- Ljuljačke su sastavni dio jednog dječjeg igrališta, a projektant je očito smatrao da ih ne treba. Ja smatram da trebaju postojati pa ćemo taj dio dodatno ispraviti, a isto vrijedi i za rasvjetu, vidjet ćemo može li se postaviti barem jedna jača solarna lampa uz klupu za dojenje. Pretpostavljam da ove manje lampe ne daju dovoljno svjetla za boravak na igralištu – zaključio je Hrebak kojemu se igralište sviđa. Odao je kako se u nekom narednom razdoblju u istom dijelu grada planira i uređenje novog parka čime bi priča za igru i odmor bila kompletirana i zaokružena.

<p>Oko svih sprava postavljenje su sigurnosne ploče/Foto: Martina Čapo</p>

Oko svih sprava postavljenje su sigurnosne ploče/Foto: Martina Čapo

Novouređeno igralište koje je opremljeno s čak dvije klupe za dojenje posebno je razveselilo i pedijatricu Mariju Čatipović.

- Majkama to puno znači, kontaktirala sam ih. Kažu da bi voljele na svakom dječjem igralištu, ali i u centralnom gradskom parku jednu ovakvu klupu za dojenje. Mi koji se bavimo promocijom dojenja i Ministarstvo zdravstva smatramo kako je svaka klupa ujedno klupa za dojenje, no ovakvim klupama ipak dajemo veći značaj dojenju.

Gorući problem demografije

Osim toga, majke kažu da im puno znači jer u sklopu tih klupa mogu i premotati svoje dijete – istaknula je pedijatrica Čatipović dodavši kako je lijepo što se sada starija djeca bez straha mogu igrati na uređenom igralištu dok majke doje svoju mlađu djecu.

<p>Pedijatrica Marija Čatipović veoma je zadovoljna postavljanjem klupi za dojenje koje bi voljela vidjeti i na svim ostalim dječjim igralištima i parkovima u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo</p>

Pedijatrica Marija Čatipović veoma je zadovoljna postavljanjem klupi za dojenje koje bi voljela vidjeti i na svim ostalim dječjim igralištima i parkovima u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo

Ovakav projekt, smatra pedijatrica, korak je i ka poboljšanju demografije. Naime, u 2021. godini rodilo se najmanje djece u posljednjih 140 godina.

- To je tema koja nas čeka i s kojom se moramo uhvatiti u koštac. Sve ovo je dakle, vezano uz taj veliki projekt jer se naprosto moramo početi baviti tim putem poboljšanja demografije i rađanja djece – zaključila je Čatipović.

Razgovarali smo s jednom bakom, Božicom Balenović koja se u trenutku svečanog otvorenja našla na igralištu zajedno s unučicom Evom Jurić.

- Predivno je sada. Najviše mi se sviđaju ove zaštitne kocke oko svih sprava jer se sada djeca ne mogu ozljediti. A ograda i vrata koja sprječavaju istrčanje na ulicu sve nas starije su umirili jer se ne bojimo kao nekada za djecu. Sada možemo mirno sjediti dok se mališani igraju - kazala je baka Božica koja svaki trenutak korisi kako bi s unukom došla na novouređeno igralište.