Fotografija: Premijera Ninabu projekta dolazi u četvrtak u bjelovarski Dom kuture/Foto: Mario Knor
Galerija
Premijera Ninabu projekta dolazi u četvrtak u bjelovarski Dom kuture/Foto: Mario Knor

Premijera predstave za bebe "Ninabu" u četvrtak u bjelovarskom Domu kulture

Predstave za najmlađu publiku rijetkost su na hrvatskoj kazališnoj sceni. Rekli smo svima: „Maknite mobitele, gledajte u svoju bebu, držite ju u krilu i uživajte u tom trenutku“, ističe IrmaBJELOVAR – Ovoga četvrtka, 11. studenog u bjelovarskom Domu kulture s početkom u 11, 16 i 18 sati održat će se premijera predstave za bebe od 3 do 18 mjeseci pod nazivom Ninabu. Projekt je to o kojem smo nedavno detaljno pisali, a više možete pročitati OVDJE.

Naime, predstava je nastala u koprodukciji Umjetničke organizacije SHOOMA i Kazališta Mala scena koji su zajedničkim snagama i hrabrošću postavili ovu predstavu na scenu te će u njoj moći uživati najmlađa publika ikad.

Probe su prošle fantastično, odala nam je Irma/Foto: Mario Knor
Probe su prošle fantastično, odala nam je Irma/Foto: Mario Knor

-Predstave za ovako najmlađu publiku velika su rijetkost na hrvatskoj kazališnoj sceni, no ovom predstavom uvjerit ćemo se koliko ovakvo kazalište funkcionira, iznimno je važno i ostavlja duboki trag, poručuje Irma Unušić, umjetnička voditeljica Shoome – Umjetničke organizacije.

Fantastične otvorene probe

Prisjetimo se, Ninabu je inovativni i potpuno drugačiji projekt namijenjen našim najmlađima i naravno, njihovim pratnjama. Dakle, roditeljima, bakama, djedovima, ostalim članovima obitelji, dadiljama… Projekt je osmislila Bjelovarčanka Irma Unušić, a kako bi u četvrtka sve besprijekorno funkcioniralo, prije mjesec dana održane su i probe koje su fantastično prošle.

Irma nam je tada odala kako se veseli premijeri i kako se projektom želi zapravo postići da roditelji i bebe uživaju u datom trenutku, da roditelji vide svoje dijete u opuštenoj atmosferi i da nisu ničim drugim zaokupljeni već tim svojim djetetom.

Cilj je projektom poduprijeti prirodnu dječju znatiželju/Foto: Mario Knor
Cilj je projektom poduprijeti prirodnu dječju znatiželju/Foto: Mario Knor

"Rekli smo svima na otvorenim probama: „Maknite mobitele, gledajte u svoju bebu, uživajte s njom, držite ju u krilu i uživajte zajedno u tom trenutku“, zaključila je Irma dodavši kako nam to svima u užurbanoj svakodnevici kojoj smo izloženi treba.

"Ninabu" je, odaje nam inicijatorica, zamišljen kao „mala šuma“ koja poziva publiku da uđe i istraži multisenzorni umjetnički prostor koji želi biti intiman kolaž pokreta, plesa, glasa, glazbe, zvuka, mirisa, dodira i vizualnih objekata. Ninabu je zamišljen da postane „događaj i mjesto“ inspirirano šumom, šumom koja ima snagu uvući nas u svoje čarolije, u kojoj se možemo kretati, dirati, mirisati, gledati, uživati i uroniti. U ugodnom okruženju predstave djeca će se moći slobodno kretati u prostoru izvedbe, moći će slobodno istraživati nove ljude, teksture, oblike, boje i zvukove dok su njihovi roditelji blizu (ili zajedno s njima) i dopuštaju im da se igraju, podržavaju ih u tome da istražuju, ali i da se vrate u svoje sigurno utočište kada im je to potrebno. Za dojenje, presvlačenje, maženje…

Poduprijeti dječju znatiželju

Ideja je bila kreirati predstavu u kojoj će se stvoriti izvedbeno-scenski okoliš koji će podupirati dječju prirodnu znatiželju, omogućiti im da slobodno sudjeluju, istražuju ili samo promatraju događanja i prostor oko sebe sukladno njihov potrebama i mogućnostima, a da se pritom doprinosi emocionalnom i socijalnom povezivanju roditelja i njihovih beba. "Ninabu" stvara osjećaj mira, sigurnosti, opuštanja, podupiranja, znatiželje i povezanosti.

Roditeljima je poručena neka puste mobitele i neka se u potpunosti posvete svojoj djeci/Foto: Mario Knor
Roditeljima je poručena neka puste mobitele i neka se u potpunosti posvete svojoj djeci/Foto: Mario Knor

To je nepredvidljiva igra dva suprotna elementa: nina (kao uspavanka "nina nana") i bu (kao peek-a-bo odnosno igre skrivača koju igramo s djecom). Gdje je nina, tamo je i bu, a gdje je bu, tamo je zasigurno i nina! Kao i u životu.

Ako beba spava - dođite!

Ako beba mora jesti - dođite!

Ako ste umorni - dođite!

Ako još nigdje niste bili sa svojom bebom - jedva vas čekamo!

Ako vas je strah - dođite!