Fotografija: Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme i Ivan Beljan, bivši direktor Komunalija Čazma/Foto: Davor Kirin
Galerija
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme i Ivan Beljan, bivši direktor Komunalija Čazma/Foto: Davor Kirin

DORH češlja čazmanske Komunalije: "Pronevjereno najmanje pola milijuna kuna"

Prema trenutnim informacijama, djelatnica je pronevjeru radila protekle dvije godine. Dio odgovornosti snosi i bivši direktor Ivan Beljan, kaže gradonačelnik Čazme Dinko PirakPronevjera više stotina tisuća kuna u čazmanskom gradskom poduzeću Komunalije d.o.o. ponovno je aktualizirana na posljednjoj sjednici tamošnjeg Gradskog vijeća.

Naime, prema riječima čazmanskog gradonačelnika Dinka Piraka, prvotna informacija bila je da načinjena šteta iznosi oko 300 tisuća kuna, međutim, taj iznos ipak je nešto veći.

Šteta oko pola milijuna kuna

- Nova uprava češlja knjige i došlo se do novih spoznaja tako da nastala šteta, barem za sada, iznosi oko pola milijuna kuna. Nadalje, Grad je angažirao ovlaštenu tvrtku za financijsku forenziku, a konkretnije informacije trebali bi imati u sljedećem čitanju. Na taj korak odlučili smo se da vidimo gdje smo i što smo, jer je ta osoba vodila knjigovodstvo za sve tri gradske tvrtke iz komunalnog sektora. Prema trenutnim informacijama, spomenuta djelatnica pronevjeru je radila protekle dvije godine, a je li sličnih događaja bilo i ranije, otkrit će istraga. Pored toga, cijeli slučaj preuzelo je Državno odvjetništvo RH, a istragu provodi policijska uprava, poručio je gradonačelnik Pirak.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: Dijana Puhalo
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: Dijana Puhalo

Dodao je i to dio odgovornosti svakako snosi i sad već bivši direktor tvrtke Ivan Beljan, koji je u to vrijeme bio odgovorna osoba, koja je trebala to primijetiti. 

Beljan snosi dio odgovornosti

- Puno je tu pitanja koja se nameću sama po sebi. Njegov potpis je na svakom virmanu. Uredu, ta djelatnica je zloupotrijebila povjerenje, ali direktor od odgovornosti ne može pobjeći, dodao je Pirak.

Podsjetimo, Grad Čazma i Komunalnije Čazma d.o.o. prije mjesec dana izašli su s priopćenjem u kojem tvrde da nakon provedene analize financijskih izvoda postoji sumnja da je šefica računovodstva krivotvorila poslovne isprave i time tvrtku oštetila za popriličan iznos. 

Radnica s najdužim stažom

Nadalje, u istom priopćenju poručili su da je zbog moralne odgovornosti tadašnji direktor Ivan Beljan podnio ostavku te da će nastaviti obnašati dużnost čelnika Komunalija - vodovod d.o.o. Čazma, koju je do tada obavljao volonterski. Recimo i to da je već tada za v.d. direktora Komunalija Čazma imenovan Želimir Curiš, a više o svemu navedenom možete pročitati OVDJE.

Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme i Ivan Beljan, bivši direktor Komunalija Čazma/Foto: Davor Kirin
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme i Ivan Beljan, bivši direktor Komunalija Čazma/Foto: Davor Kirin

Cijelu situaciju komentirao je i bivši direktor čazmanskih Komunalija Ivan Beljan.

- Gospođa koja je ovo učinila 37 godina radi u poduzeću, odnosno najviše od svih nas. Dapače, 22 godine je šefica računovodstva, dakle puno prije mog dolaska, a na tom mjestu sam je i ja zadržao. Moram poručiti svojim kolegama da dodatno pripaze na suradnike, koliko god povjerenje u njih imali.  Moralnu odgovornost imam i maknuo sam se s funkcije direktora, iako moj premijer nakon 20 smijenjenih ministara to nije učinio. Nije bilo jednostavno to napraviti, ipak sam 16 godina bio direktor i to je veliki šok, ali život ide dalje, kazao je Beljan.

Sporni potpisi

Također, bivši čelnik Komunalija komentirao je i svoje potpise na virmanima.

- Moj potpis se tamo definitivno nalazi, ali jesam li ja to i potpisivao ili nisam, to ne mogu znati. U to vrijeme potpisao sam preko 10 tisuća dokumenata, a sporno je njih 40-ak. Međutim, to će forenzika i daljnji postupci utvrditi, ali svakako je zanimljivo da je žig svaki put bio preko mog potpisa. Nadalje, krađa je trajala zadnjih dvije godine, a u međuvremenu je došlo i do određenog povrata od 98 tisuća kuna. Ukupan minus, koliko znam, prelazi 400 tisuća kuna. Taj događaj srećom nije narušio poslovanje, ali je definitivno učinio sramotu poduzeću, istaknuo je Beljan.

Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Beljan/ Foto: Deni Marčinković

Već smo spomenuli da je zaposlenica koju se sumnjiči za pronevjeru bila šefica računovodstva sve tri tvrtke, a prema trenutno dostupnim informacijama, oštećene su samo Komunalije d.o.o. Ustanovi li se da su malverzacije rađene i na računima Komunalija - vodovod d.o.o., Beljan je poručio da je spreman podnijeti ostavku i na toj čelnoj poziciji.

- Krivo mi je što to nisam primijetio, a po zapovjednoj odgovornosti ja sam odgovoran, zaključio je Ivan Beljan dodavši da godišnji promet Komunalija iznosi oko 30 milijuna kuna, a nestalo je u prosjeku 200-tinjak tisuća na godišnjoj razini. 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!