Fotografija: Do kraja listopada pacijenti ulaze u novu bolnicu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Do kraja listopada pacijenti ulaze u novu bolnicu/Foto: Martina Čapo

Do kraja listopada pacijenti ulaze u novu bolnicu: "EU je dala novac i odredila rok useljenja"

Preselili smo OHBP, dnevnu bolnicu, jednodnevnu kirurgiju i dio kirurške poliklinike, odnosno ambulante. To je cijelo prizemlje, dio prvog i dio drugog kata, kaže ravnateljica BratkovićBJELOVAR – „Nastavit ćemo s potporom Vlade u plaćanju kreditnih obveza i opremanja bolnice u Bjelovaru, za koju znam koliko puno znači i koliko je važna kvalitetna zdravstvena zaštita“, poruka je to koju je premijer Andrej Plenković uputio s bjelovarskog paviljona obraćajući se javnosti povodom proslave Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

Budući da smo se i sami prije devet mjeseci uvjerili kako nova bjelovarska bolnica izgleda uistinu lijepo, a o čemu više možete pogledati OVDJE, provjerili smo kada će se tom praznom prostoru zaista udahnuti život, odnosno kada će prvi pacijenti ući u zgradu vrijednu više od 282 milijuna kuna. I to ne računajući trošak opremanja bolnice, koji prema riječima mjerodavnih osoba, odnosno ravnateljstva bolnice i Županije iz prosinca 2021. godine, iznosi više od 100 milijuna kuna.

Opremanje trebalo biti gotovo

Podsjetimo i kako je u travnju ove godine započeo proces opremanja nove bolnice, o čemu više možete pročitati OVDJE. Tada je javnosti potvrđeno da će do preseljenja prvih odjela u moderan novi prostor doći do ljeta.

Budući da je ljeto iza nas, provjerili smo gdje je s opremanjem zapelo.

Odgovor na pitanje kako teku pripreme za puštanje u rad nove bolnice, te koliko odjela je dosad opremljeno, dala nam je ravnateljica OB Bjelovar Sanela Grbaš Bratković.

- Do kraja listopada moramo preseliti objedinjeni hitni bolnički prijem, odnosno OHBP, dnevnu bolnicu, jednodnevnu kirurgiju i uz to dio kirurške poliklinike, odnosno ambulante. To je cijelo prizemlje, dio prvog i dio drugog kata. Sve će to započeti s radom do kraja listopada jer nam to nalaže obveza. Naime, dio bespovratnih sredstava stigao je iz EU i mi smo dužni ispoštivati njihove rokove koji su navedeni u ugovoru. Moram istaknuti kako opremanje lijepo napreduje, ima dosta nove opreme, a dio ćemo preseliti. Valja spomenuti i kako je naš stari OHBP znatno manji nego ovaj sada novi u novoj bolnici, a to zahtijeva i više opreme, pojašnjava Grbaš Bratković.

Komisija i rješenje Ministarstva

- Zadovoljna sam, nova bolnica svakim danom sve više poprima nove obrise. Puno toga je već postavljeno, a sada nam još preostaje dotjerivanje nekih detalja potrebnih za rad. Kada sve to zgotovimo, po pravilniku na teren izlazi inspekcija iz Ministarstva. Ta komisija sve pregledava i potom čekamo rješenje. Rečeno nam je da ga nećemo predugo čekati, svega nekoliko dana - ističe ravnateljica i dodaje kako nakon što dobiju taj papir u ruke, prvi pacijenti ulaze u novu zgradu bolnice.

Podsjetimo, Opća bolnica Bjelovar dobila je ukupno 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poboljšavanje pristupa Dnevnoj i Jednodnevnoj bolnici plus OHBP.

Zanimalo nas je kako će teći vrijeme prilagodbe, odnosno hoće li biti problema tih posljednjih dana kada će još uvijek primjerice raditi stari OHBP, a novi će morati biti potpuno spreman za rad.

Novi prolaz 

- Dio opreme mora ostati u našem starom OHBP-u, a jedan dio je neiskoristiv za novi OHBP. U novoj bolnici je većinom postavljena nova oprema tako da nikakvih problema neće biti - uvjerava nas ravnateljica i dodaje kako je nemoguće ugasiti stari pogon sve dok u rad ne puste novi.

Dodajmo i kako će novi prolaz kroz bolnicu koji se probijao i uređivao prije točno godinu dana, također pustiti u rad s prvim danima rada nove zgrade bolnice.

- Da, taj će prolaz također biti u funkciji čim s radom krene OHBP. To je prolaz za hitnu pomoć i ljude koji će se dovoditi u OHBP. To nije prava cesta, već prolaz kroz bolničko dvorište - pojasnila je Grbaš Bratković.