Fotografija: Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Miro Totgergeli/Foto: MojPortal.hr

Totgergeli: "Samo Vlada može spriječiti kolaps županijskog zdravstvenog sustava"

Potrošeno je ogromnih 270 milijuna na bolnicu i sada imamo novu zgradu za čiju ćemo otplatu godišnje izdvajati 17 milijuna kuna, a zgrada će nam zjapiti prazna.Od tridesetak predloženih amandmana saborskih zastupnika vezanih za rebalans državnog proračuna, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je samo jedan i to onaj Mire Totgergelija. Zahvaljujući zahtjevu čelnika bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a, do kraja godine na račun Opće bolnice Bjelovar stići će dodatnih 2,05 milijuna kuna. 

Nakon objave ove vijesti, u javnosti se pojavilo nekoliko varijanti na što će novac biti utrošen, a što je od toga uistinu točno, objasnio je sam Totgergeli. 

Dio medija tvrdi da će ovih nešto više od dva milijuna kuna biti utrošena za otplatu kredita, dok drugi dio smatra da je riječ o novcu za opremanje nove bolnice. Možete li nam reći na što će točno biti potrošen novac osiguran amandmanom?

- Prema saznanjima koje imam bjelovarska bolnica je u nezavidnoj financijskoj situaciji. Opterećena je mnogim dospjelim obvezama i velikim dugovanjima i zato sam kao saborski zastupnik i reagirao na način na koji sam u ovom trenutku jedino mogao. Dakle podnio sam amandman na iznos od dva milijuna i 55 tisuća kuna, a taj iznos odgovara visini ovogodišnje zadnje rate kredita podignutog za izgradnju nove bolnice. Riječ je o prvom krediti u iznosu od 90 milijuna kuna čija otplata je započela u ovoj godini, a novac osiguran amandmanom trebao bi se utrošiti na plaćanje zadnje ovogodišnje rate tog kredita. 

Ukoliko se tim novcem riješi otplata kredita za ovu godinu, što će biti s otplatom idućih godina, tim više što od 2022. godine na naplatu dolazi i drugi, veći kredit, težak 107 milijuna kuna?

- Vjerujem da je i vama i javnosti poznato da sam upravo ja bio taj koji je govorio da model financiranja gradnje nove bolnice iz kredita nije dobar. Bivši župan Bajs i njegove pristaše su me zbog toga optuživali da sam protiv bolnice, što naravno nije odgovaralo istini, ali tu laž su uporno ponavljali, a sada svi vide da sam bio u pravu. Iduće godine za otplatu kredita bolnici će trebati više od 17 milijuna kuna i posve je jasno da bolnica to neće moći financirati čak i da joj se ustupe sva decentralizirana sredstva koja država daje za funkcioniranje pet županijskih zdravstvenih ustanova. Ne želim stvarati paniku, ali posve je jasno da će otplata tih kredita ugroziti ionako otežano funkcioniranje naših zdravstvenih ustanova. Jedino rješenje je pomoć države, u protivnom prijeti  nam urušavanje županijskog zdravstva i zato vjerujem da će državna vlast, dakle naša Vlada na čelu s premijerom pomoći da županijski zdravstveni sustav ne doživi kolaps.   

Bez pomoći Vlade, prijeti nam urušavanje županijskog zdravstva/ Foto: Deni Marčinković
Bez pomoći Vlade, prijeti nam urušavanje županijskog zdravstva/ Foto: Deni Marčinković

Ostvare li se ove želje te se iduće godine i pronađe novac za otplatu kredita, građani Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje imaju problem. Naime, nova bolnica je gotova, ali je zgrada potpuno prazna. S kojim novcem se planira opremiti nova zgrada Opće bolince Bjelovar i o kojem iznosu je riječ?

- To je tek potpuni apsurd. Potrošeno je ogromnih 270 milijuna kuna i sada imamo novu zgradu za čiju ćemo otplatu godišnje izdvajati 17 milijuna kuna, a zgrada će nam zjapiti prazna. To je uistinu poražavajuće u kakvu su nas „avanturu“ gurnuli bivši župan i njegovi partneri. Gori primjer od ovog je jedino onaj nikad dovršene bolnice na zapadnom ulazu u Zagreb. Kako sada stvari stoje naše nade su usmjerene na Vladin Razvojni plan „Sjever“ iz kojeg ćemo tražiti potreban novac za opremanje nove zgrade, no hoćemo li u tome uspjeti i kojom dinamikom će to ići u ovom trenutku nitko ne može dati siguran odgovor.