Fotografija: Marko Marušić, Ivanka Fehir Radanović i Miro Totgergeli/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Marko Marušić, Ivanka Fehir Radanović i Miro Totgergeli/ Foto: Deni Marčinković

U novoj bolnici nećemo se liječiti ni 2022? Trošak izgradnje preko noći porastao za 10 milijuna

"Izgradnja bolnice iznosi 282 milijuna kuna, odnosno 10 milijuna više nego što je to prezentirano", kaže saborski zastupnik Miro TotgergeliOko 100 milijuna kuna potrebno je za opremanje nove bjelovarske bolnice, međutim za preseljenje u novu zgradu ne postoji apsolutno nikakav plan, najznačajnije su poruke današnje konferencije za medije, na kojoj su govorili saborski zastupnik Miro Totgergeli, župan Marko Marušić te v.d. ravnateljice bolnice Ivanka Fehir Radanović.

2022. nećemo se liječiti u novoj bolnici

- Novac za opremanje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar nemamo. Zašto nisu osigurana sredstva niti za izgradnju niti za opremanje, pitanje je za mog prethodnika. Otplatu kredita podignutih za izgradnju uspjeli smo osigurati zajedničkim snagama kroz državni proračun, ali nova bolnica i dalje je prazna. Unatoč tomu, nećemo odustati i pobjeći od problema koje smo dobili u nasljedstvo, ali ponavljam, u ovom trenutku sredstva za opremanje nemamo, između ostalog istaknuo je župan Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Hoćemo li se iduće godini liječiti u novoj bolnici, nitko o prisutnih nije mogao potvrditi. Jedno od rješenja stavljanja u funkciju barem dijela nove zgrade je i preseljenje stare opreme. Međutim, prema županovim riječima, niti za taj korak nije napravljena priprema, odnosno ne postoji aktivna oprema, za koju je potrebno izdvojiti dodatnih milijun kuna. 

Saborski zastupnik Totgergeli, zahvaljujući čijem amandmanu je i osigurano 17,6 milijuna kuna za otplatu oba kredita u idućoj godini, a prethodno i dva milijuna za ovogodišnje anuitete, prilikom svog obraćanja osvrnuo se na prozivke Mostove zastupnice Selak Raspudić, koja tvrdi da oporbi, za razliku od vladajućih, amandmani ne mogu biti usvojeni.

Cijena izgradnje porasla za 10 milijuna 

- Rezultat i korist mog amandmana ima Opća bolnica Bjelovar, njeni zaposlenici, svi korisnici, ali i cijeli zdravstveni sustav Bjelovarsko-bilogorske županije. Kad pogledam rezultat oporbe, vidim nula kuna i puno javnog prostora, a s druge strane, moj rezultat je malo javnog prostora i 20 milijuna kuna za ovu i iduću godinu. Njihovi amandmani su nesuvisli, a u konačnici i neprovedivi. To rade jedino i samo zbog vlastite promocije, poručio je prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Miro Totgergeli/ Foto: Deni Marčinković
Miro Totgergeli/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da zahvaljujući usvojenom amandmanu na proračun za iduću godinu, bjelovarskoj bolnici na raspolaganju ostaje oko devet milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava, s kojima se može napraviti plan i što prije preseliti u novu bolnicu.

-Volio bih vidjeti postoji li neki plan preseljenja, napravljen posljednjih pet godina. Neozbiljno je graditi bolnicu bez tog plana. Nadalje, izgradnja bolnice iznosi 282 milijuna kuna, odnosno 10 milijuna više nego što je to prezentirano. Točno je da je ugovor s Radnikom za gradnju težak 272 milijuna, ali da bi se to ostvarilo bila su potrebna dodatna projektiranja, projektantski nadzor, nadzor izvođenja radova, pa čak i konzultantske usluge, što stoji dodatnih 10 milijuna kuna. Te usluge još uvijek nisu u potpunosti plaćene, naglasio je Totgergeli.

Samo za OHBP treba 15 milijuna

Zadovoljstvo olakšanom financijskom situacijom izrazila je i v.d. ravnateljice OB Bjelovar Ivanka Fehir Radanović.

- Zahvaljujem se saborskom zastupniku što nam pomogao u osiguravanju sredstva za plaćanje kredita, kako za ovu, tako i iduću godinu. Naš sljedeći korak je opremanje nove bolnice. Kao što je župan rekao, za kompletno opremanje treba nam oko 100 milijuna kuna, dok bi nam za opremanje samo Objedinjenog hitnog bolničkog prijema trebalo 15 milijuna kuna. Međutim, teško je opremati samo jedan dio, jer svaki za sobom povlači druge službe. Primjerice, ako bi opremali OHBP, moramo imati i laboratorij i još poneku službu, kazala je Fehir Radanović. 

Ivanka Fehir Radanović/ Foto: Deni Marčinković
Ivanka Fehir Radanović/ Foto: Deni Marčinković

U svom izlaganju osvrnula se i na dugovanje bolnice prema veledrogerijama.

Naš dug prema njima je 22 milijuna kuna, ali nastojimo ih rješavati u dogovoru sa svakom tvrtkom posebno. Riječ je također o naslijeđenim dugovima, ali polako ih otplaćujemo u mjesečnim ratama, a naša situacija otprilike je podjednaka kao i kod svih ostalih hrvatskih bolnica, zaključila je v.d. ravnateljice Ivanka Fehir Radanović. 

Nova zgrada OB Bjelovar je gotova, ali još neko vrijeme zjapit će prazna/ Foto: Deni Marčinković
Nova zgrada OB Bjelovar je gotova, ali još neko vrijeme zjapit će prazna/ Foto: Deni Marčinković

Iako je nova zgrada u potpunosti gotova, još neko vrijeme sigurno će ostati prazna. Kako izgleda unutrašnost nove bjelovarske bolnice prvi smo otkrili, a to možete pogledati OVDJE