Fotografija: Djeca jasličke dobi bit će smješteni u novouređenom dijelu vrtića/Foto: Nikica Puhalo
Galerija
Djeca jasličke dobi bit će smješteni u novouređenom dijelu vrtića/Foto: Nikica Puhalo

Dječji vrtić V. Nazor u Daruvaru dobiva novu jasličku skupinu i zapošljava dvoje odgajatelja

Budući da je veći broj djece od godine dana života ostao neupisan, odlučeno je da se formira još jedna jaslička grupa za tu djecu i da se zaposle dva nova odgajatelja
Dječiji vrtić Vladimir Nazor u Daruvaru dobiva novu jasličku grupu za djecu od godine dana i zaposlit će dvoje novih odgajatelja.

To se, između ostalog, moglo jučer čuti na 3. sjednici  daruvarskog gradskog vijeća, čiji su vijećnici jednoglasno digli ruku za ovu odluku.

Proširenje kapaciteta

Kako je na sjednici gradskog vijeća objasnila vijećnica Emina Šimek Kovačić (HDZ), budući da je veći broj djece od godine dana života ostao neupisan, odlučeno je da se formira još jedna jaslička grupa za tu djecu i da se zaposle dva odgajatelja koji će raditi u toj skupini.

Razgovarali smo s ravnateljicom vrtića Irenom Šulentić koja nam je rekla kako je vrtić u svibnju ove godine proveo postupak upisa djece u Dječji vrtić Vladimir Nazor Daruvar te su zaprimljeni zatjevi za pedagošku godinu 2021/2022.

- Tada je uočena velika potreba roditelja za upis djece u vrtić, posebice djece jasličke dobi, znači od navršene godine dana do treće godine djetetova života. Kako bismo značajno smanjili te liste čekanja, u suradnji s Gradom Daruvarom, koji je i naš osnivač, dogovorili smo proširenje kapaciteta za uključivanje djece jasličke dobi. Pokrenuli smo i postupak ostvarivanja prostorno-materijalnih uvjeta za boravak djece, nabavku namještaja, opreme i didaktike i prikupljanje svih potrebnih dozvola za rad u novoj odgojno-obrazovnoj skupini. Ukoliko bude sve prema planu, planirani početak rada nove odgojno-obrazovne skupine je u siječnju 2022. godine. Kao što ste već spomenuli, osim proširenja samog kapaciteta za uključivanje djece, bit će proširenja i u kadrovskom smislu jer će se zaposliti dva nova odgojitelja za rad u novoj skupini - rekla nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, Irena Šulentić, pojašnjavajući kako će nova jaslička skupina biti u novim prostorima, dok će se za djecu vrtićke dobi opremiti multifunkcionalna dvorana. 

<p>Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, saborski zastupnik Miro Totgergeli i ravnateljica vrtića Irena Šulentić na svečanom otvorenju novog vrtića/Foto: Nikica Puhalo</p>

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, saborski zastupnik Miro Totgergeli i ravnateljica vrtića Irena Šulentić na svečanom otvorenju novog vrtića/Foto: Nikica Puhalo

Što se pak tiče raspisivanja natječaja za zapošljavanje dvoje novih odgajatelja, taj će se postupak, kaže ravnateljica Šulentić, provesti kada dobiju suglasnost od osnivača, odnosno Grada Daruvara.

- Tražili smo od ministarstva odobrenje za rad u promijenjenim uvjetima, za otvorenje još jedne odgojno-obrazovne skupine, tako da čekamo i njihovu suglasnost - kazala nam je Irena Šulentić.

Izvršenje proračuna

Osim ove točke Dnevnog reda, na sjednici gradskog vijeća, pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Milena Šimić govorila je o izvršenju propračuna Grada Daruvara za prvih šest mjeseci ove godine. Naime, proračun Grada u prvom polugodištu ostvaren je u iznosu od 25.850.000,00 kuna što je za 2 i pol milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje lani zbog toga što, kaže pročelnica, nije bilo primitaka od zaduženja u 2021. godini kao što je to bio slučaj godinu dana ranije.

- U odnosu na plan za 2021. godinu, ostvareno je 39 posto prihoda. U promatranom razdoblju ostvareni su rashodi u iznosu od 29.700.000,00 kuna, što je opet za 5,2 milijuna kuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u odnosu na plan, rashodi su izvršeni s 44 posto. Na povećanje rashoda u najvećoj mjeri utjecala su dva započeta Interreg projekta. Na taj način Grad Daruvar ostvario je manjak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima u iznosu od 4 milijuna kuna dok su naši proračunski korisnici ostvarili višak od 160.000 kuna. Kad tome dodamo višak iz prošle godine, korisnici imaju ukupno milijun kuna viška. Kad promatramo konsolidirani izvještaj Grada i proračunskih korisnika zajedno, a to je ovaj polugodišnji izvještaj, vidi se da je ukupni manjak na dan 30.lipnja 2021. godine 3.600.000,00 kuna - pojasnila je pročelnica Milena Šimić.

Članovi nadzornog odbora

Gradski su vijećnici jednoglasno podržali prijedlog Odluke o prethodnoj suglasnosti na projekt izgradnje i opremanja društvenog doma u naselju Daruvarski Vinogradi, a jedina točka oko koje se povela rasprava bilo je imenovanje članova Nadzornog odbora TVP-a i Gradske tržnice.

<p>Igor Jareš na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća/Foto: MojPortal.hr</p>

Igor Jareš na jučerašnjoj sjednici gradskog vijeća/Foto: MojPortal.hr

- Smatram da u gradskim poduzećima, gradskim ustanovama, ali i u samoj gradskoj upravi, za pročelnike i ostale funkcije, ravnateljske, direktorske, pa tako i za članove upravnih vijeća, moramo birati ono najbolje što imamo u gradu. Moramo birati najstručnije osobe kako bi sam grad i njegove ustanove funkcionirale što bolje. Moramo se izdići iznad stranačke pripadnosti i stranačkih koalicija u gradskim vijećima i birati ono najbolje - rekao je vijećnik Igor Jareš (SDP) objašnjavajući zašto je na glasanju oko ove točke dnevnog reda ostao suzdržan.