Fotografija: U pripremu, distribuciju i podjelu hrane uključili su se svi zaposlenici oba vrtića / Foto: Unsplash
U pripremu, distribuciju i podjelu hrane uključili su se svi zaposlenici oba vrtića / Foto: Unsplash

Vrtić V. Nazor kuhao i za češki vrtić jer su im kuharice završile u izolaciji

Nakon što su sve kuharice iz Češkog vrtića Ferde Mravenca završile u izolaciji, u pomoć su im priskočile kolegice iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor koje su im šest dana kuhalePunih šest dana kuharice iz daruvarskog Dječjeg vrtića Vladimir Nazor pripremale su obroke i za djecu iz Češkog vrtića Ferde Mravenca jer su njihove kuharice završile u izolaciji.

Prema rječima Irene Šulentić, ravnateljice Dječjeg vrtića Vladimir Nazor u Daruvaru, ta incijativa zapravo je došla od gradonačelnika Grada Daruvara, Damira Lneničeka, koji ju je nazvao i objasnio u kakvim su se problemima našle njihove kolegice i kolege iz daruvarskg Češkog vrtića.

Zahvalna ravnateljica

- Bilo nam je drago što smo mogli pomoći kolegicama iz Češkog vrtića. Važno je da u ovo vrijeme pandemije budemo empatični jer se svi možemo naći u sličnoj situaciji. Osim što smo pripremali hranu za djecu iz češkog vrtića, istu smo im i distribuirali kako bi se njihove odgajateljice više mogle posvetiti radu s djecom, rekla nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, Irena Šulentić.

Njezina kolegica iz Češkog vrtića Ferde Mravenca, ravnateljica Zdenka Kutil, ima samo riječi hvale za Dječji vrtić Vladimir Nazor koji im je pomogao, ali i za gradonačelnika Damira Lneničeka kojemu je ta ideja pala na pamet.

Gradonačelnik našao rješenje

- Imali smo jednu osobu koja je bila pozitivna na koronavirus i onda su nam svi odjednom, osim domara, morali otići u izolaciju. Epidemiolozi su nam poručili da to nije razlog za zatvaranje vrtića pa smo morali nešto smisliti. Nakon što je gradonačelnik pronašao rješenje, svi smo se u vrtiću organizirali na način da smo zajedno sudjelovali u podjeli hrane koju su nam pripremile sjajne kuharice iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor. Ne samo da su nam pripremali hranu, nego su nam je i dovozili. Vjerujem da im nije bilo lako kuhati za dva vrtića, ali uspjele su. Uvijek se nađe dobrih ljudi, a ako još ima i dobre volje, može se sve, kaže nam ravnateljica Češkog vrtića Ferde Mravenca, Zdenka Kutil dodajući kako su se u ponedjeljak, 21. prosinca, njihove kuharice vratile na posao. 

Ravnateljica Češkog vrtića posebno se zahvalila kavani Queen, odnosno vlasniku Draženu Lešu, koji im je osigurao termo posude za transport hrane od vrtića do vrtića.

Logična reakcija

- Nazvala me ravnateljica Češkog vrtića i pitala me mogu li im iznajmiti te posude. Rekao sam joj da ne dolazi u obzir da mi nešto za to plaćaju i da im ih mogu jedino posuditi. Pa nećemo valjda u ovim teškim vremenima koje nas je zadesilo, zarađivati na tuđoj nevolji, rekao nam je  Dražen Leš, vlasnik daruvarske Kavane Queen.

Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček ne smatra kako je napravio nešto posebno kada je odlučio da jedan vrtić pomogne drugome.

- Grad Daruvar je osnivač jedne i druge ustanove i ovo je zapravo bilo jedino logično rješenje. Drago mi je da je sve prošlo u najboljem redu i da su se kuharice iz Češkog vrtića vratile na posao, rekao je gradonačelnik Lneniček.

Zajednički nastup

Saborski zastupnik iz redova češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek zahvalio se ravnateljici Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, Ireni Šulentić, kuharicama i svim djelatnicima tog vrtića što su priskočili u pomoć Češkom vrtiću Ferde Mravenca i na taj način omogućili da se vrtić privremeno ne zatvori.

- Najvažnije je bilo da djeca dobiju toplu i kuhanu hranu i to se, zahvaljujući Dječjem vrtiću Vladimir Nazor i ostvarilo. Zahvalio bih se i cijelom kolektivu Češkog vrtića Ferde Mravenca koji se odlično snašao u situaciji kada im dio osoblja nije bio u mogućnosti dolaziti na posao. I jedan i drugi vrtić imaju dobre i prekrasne ljude i volio bih kada sve ovo s koronom završi da napravimo jednu zajedničku priredbu na kojoj bi nastupila djeca iz oba vrtića, kazao nam je saborski zastupnik Vladimir Bilek.