Fotografija: Lena uz svoj plakat zahvaljujući kojem je osvojila treće mjesto na državnom natjecanju u Pirmoštenu/Foto: OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru
Galerija
Lena uz svoj plakat zahvaljujući kojem je osvojila treće mjesto na državnom natjecanju u Pirmoštenu/Foto: OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru

Daruvarčanka Lena treća u državi na natjecanju u fotografiji: "Moj pogled na kamene kuće"

Prvi dio natjecanja bila je pisana provjera iz tehničke kulture, drugi dio fotografiranje u Šibeniku i zadnji korak bio je izdvojiti četiri do osam fotografija od načinjenih 40 i izraditi plakat, pojašnjava Lenina mentoricaDARUVAR – Osnovnu školu Vladimira Nazora Daruvar na državnom natjecanju iz tehničke kulture u Primoštenu, koje je održano od 2. do 4. svibnja 2022. godine, predstavljalo je čak troje učenika.

Naime, Gregor Trbojević iz 8.c razreda natjecao se u kategoriji Robotsko spašavanje žrtve, Hana Kos iz 6.d razreda u Automatici i Lena Brletić iz 8.d razreda u Fotografiji. Gregora je za natjecanje pripremao mentor Davor Horvatin, a Hanu i Lenu mentorica Alenka Njegovac.

Često na natjecanjima

Lena Brletić u svojoj kategoriji osvojila je odlično 3. mjesto pa smo iskoristili priliku i porazgovarali s 14-godišnjom Lenom i njezinom mentoricom Alenkom Njegovac kako bismo doznali kako je to sve izgledalo.

Lena i njezina mentorica Alenka Njegovac/Foto: OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru
Lena i njezina mentorica Alenka Njegovac/Foto: OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru

- Učenici su se natjecali u dvanaest područja tehničke kulture unutar dviju kategorija:

-   H-kategorija (redoviti osnovnoškolski program tehničke kulture i programu nastave kroz klubove mladih tehničara, izvannastavni program u školi te izvanškolski program tehničke kulture)

-   P-kategorija (natjecanje po programu za posebna područja tehničke kulture).

Fotografija u kojoj se Lena natjecala spada u P kategoriju. Kako sam ja u Foto klubu Daruvar, Lena je jedno vrijeme dolazila u klub pa smo se i tamo pripremale za natjecanja. Inače je Lena od 6. razreda uključena u natjecanja mladih tehničara i uvijek je osvajala visoka mjesta, kazala nam je nastavnica Alenka Njegovac pojasnivši kako se natjecanje u Primoštenu sastojalo od tri djela.

- Tema ovogodišnjeg državnog natjecanja bila je Različitost starog i novog. Prvi dio odnosio se na pisanu provjeru iz tehničke kulture, tu je gradivo iz elektronike i elektrotehnike. Drugi dio je praktičan rad na zadanu temu. Konkretno, iz Primoštena se išlo u Šibenik i tamo su učenici fotografirali. Napravili su 40 fotografija na zadanu temu, a dok djeca to rade, mentori nemaju pristup. Zadnji korak je izdvojiti od četiri do osam fotografija i izraditi plakat te obrazložiti svoju ideju snimanja, pojašnjava Njegovac dodavši kako je sve to u Primoštenu trajalo tri dana i kako su imali poprilično posla.

Pripreme i zgusnuti raspored

Zanimalo nas je i kako se Lena kod kuće pripremala za natjecanje.

- Za vježbu i dobru pripremu prije odlaska na natjecanje fotografirali smo na različite teme i to uvijek pravim fotoaparatom, ne mobitelom. Lena je pravi potencijal, iskazala se i na prijašnjim natjecanjima. Sudjelovala je na međunarodnom natjecanju DABAR - računalno razmišljanje i programiranje i bila među 10 posto najboljih. Isto tako, bila je na državnom natjecanju iz fizike koje je bilo odmah nakon proljetnih praznika u Podgori pored Makarske. Unatoč zgusnutom rasporedu, Lena je vrhunski odradila sve svoje zadatke i  dokazala kako je uistinu nadarena. Što je najzanimljivije, svoj uspjeh doživljava kao nešto potpuno normalno.

Gregor Trbojević natjecao se u kategoriji Robotsko spašavanje žrtve, Hana Kos u Automatici i Lena Brletić u Fotografiji/Foto: OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru
Gregor Trbojević natjecao se u kategoriji Robotsko spašavanje žrtve, Hana Kos u Automatici i Lena Brletić u Fotografiji/Foto: OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru

- Ponosna sam, no nisam se niti nadala da ću doći do državnog natjecanja. Uvijek mislim da mogu bolje, skromno nam je rekla Lena koju smo upitali kakav točno zadatak je imala na državnom natjecanju, odnosno, što je fotografirala.

Fotografija kao hobi

- Imali smo zadatak fotografirati stare kamene kuće koje su preuređene i sada izgledaju kao nove. Svi smo imali istu temu. Bilo je zabavno, no iskreno, više volim fotografirati prirodu i životinje, ali snašla sam se i ovako, kaže Lena i odaje nam kako u budućnosti svoj dar i oko za dobru fotografiju namjerava pretvoriti u hobi.

- Kada god idemo negdje, ja fotografiram jer to volim. Unatoč tome, ne vidim se u tom poslu profesionalno već vjerujem da će mi fotografiranje ostati hobi. Zasad se služim fotoaparatom Nikon B600 od tete i na njega sam se naviknula, skromna je Lena.