Fotografija: Uz biološki bazen predviđena je poučna interpretacijska staza, škola u prirodi, promatračnice za ptice i tematsko uređen ugostiteljski objekt/Foto: Grad Čazma
Uz biološki bazen predviđena je poučna interpretacijska staza, škola u prirodi, promatračnice za ptice i tematsko uređen ugostiteljski objekt/Foto: Grad Čazma

Čazma gradi Bio park u kojem će se nalaziti prvi javni biološki bazen u RH

Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalijaGrad Čazma planira izgradnju Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma u kojem će se nalaziti  prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj.

U tijeku je provedba javne nabave za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Bio parka Čazma u vrijednosti 11 milijuna kuna, u sklopu kojega se nalazi biološki bazen površine 1500 četvornih metara.

Rekreacija i opuštanje

Biološki bazen najatraktivniji je element Interpretacijsko-rekreacijskog parka i vizualno najdojmljiviji. Osmišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine i da uz plivanje nudi i druge aktivnosti kao što su klizanje, priređivanje priredbi i raznih događaja, rekreaciju ili opuštanje. 

Raznoliki ambijent i program uz bazen namijenjen je različitim ciljanim skupinama, a sastoji se od četiri glavna područja karakteristična za biološke bazene: šljunčana plaža, zona za neplivače i školu plivanja, zona za plivače i regeneracijska zona s biljnim supstratom u kojem su posađene podvodne i nadvodne biljke. Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija.

Arhitektonsko oblikovanje

Naime, biološki bazen inovativan je ekološki sadržaj, a način izvedbe osmišljen je kao prirodno prihvatljiv, odnosno u prirodno stvorenom udubljenju. Uz biološki bazen predviđena je poučna interpretacijska staza, škola u prirodi, promatračnice za ptice i tematsko uređen ugostiteljski objekt. Svi su sadržaji prilagođeni osobama s invaliditetom i slabije pokretljivosti.

Dakle, arhitektonsko oblikovanje biološkog bazena, objekata, glavnih elemenata i vanjskog uređenja proizlaze iz prirode. Polazište za oblikovanje bilo je tumačenje prirodnih značajki krajolika te flore i faune okolice grada Čazme. Svi predmeti i elementi na nenametljiv način sugeriraju i interpretiraju elemente prirode koji se mogu vidjeti u neposrednoj blizini grada, a oblikovani su iz prirodnih materijala i na prirodno prihvatljiv način.