Fotografija: Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr

Nakon uređenja učionica u OŠ Čazma, najavljuje se gradnja doma za srednjoškolce

Izgradnjom doma uvelike bi unaprijedili srednje školstvo u Čazmi, omogućili bi i veći izbor zanimanja našoj djeci, ali jednako tako u Čazmu bi privukli veći broj učenika iz drugih gradova - istaknuo je gradonačelnik Pirak.

U sklopu Čazma Natura, najvećeg projekta u povijesti ovog grada, u Osnovnoj školi Čazma uređene su i opremljene učionice biologije i engleskog jezika. Također, osnovan je Istraživačko-volonterski centar za promicanje biološke i geološke raznolikosti te za pripremu edukativnog materijala za djecu na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Milijun za školu

- Učionice su opremljene sa svom potrebnom opremom, a profesorica biologije potvrdila nam je da rijetko koja škola ima takve uvjete za provođenje nastave iz tog predmeta, kao što to sada ima naša škola. Ukupna vrijednost nabavljene opreme veća je od 300 tisuća kuna. Kada tome pridodamo iznos od 500 tisuća kuna koji je utrošen za uređenje okoliša škole te izgradnju Arboretuma, kao i dvjestotinjak tisuća kuna za ostale akcije - dolazimo do iznosa od oko milijun kuna, s kojima smo pomogli rad škole u prošloj godini, rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, koji je sa suradnicima danas obišao školu.

Uređenje ovih učionica namijenjeno je razvoju istraživačkih projekata Osnovne škole Čazma i djece posjetitelja iz ostalih škola. U sklopu nastave biologije i engleskog jezika provode se edukacije na temu prirodne baštine koje će rezultirati, a dio je već ostvaren, dvojezičnom slikovnicom Iris i hrast, dvojezičnim letkom Welcome, dvojezičnim slikovnim pojmovnikom o autohtonim biljnim i životinjskim vrstama, vodičem s ucrtanim biciklističkim rutama i šetnicama te vodičem Dabrovi i rode čazmanskog kraja. 

Krajnji cilj ovog projekta je djeci od najranije dobi razvijati svijesti o potrebi očuvanja prirode te da kroz jednostavne i praktične zadatke usvajaju znanja i prirodi i istraživanju. U ovu aktivnost je direktno uključeno 200 djece, a krajnji korisnici su svi učenici Osnovne škole Čazma.

Izgradnja đačkog doma

Iako Grad nije osnivač škole, gradonačelnik Pirak ističe da će i dalje kontinuirano pratiti njihove potrebe. – Već dugo godina tražimo da preuzmemo osnivačka prava nad školom jer smatramo da bi tako mogli puno kvalitetnije pomoći našem školstvu, rekao je Pirak te najavio sljedeći projekt vezan uz školstvo i obrazovanje.

-  Želimo izgraditi đački dom za srednjoškolce, s ciljem razvijanja strukovnih zanimanja, a sve se radi u dogovoru s ravnateljicom i vodstvom Srednje škole Čazma. Riječ je o deficitarnim zanimanjima koja se tradicionalno uče u našem gradu, poput strojobravara, automehaničara, mehatroničara, vozača motornog vozila te tehničara cestovnog prometa. Izgradnjom doma uvelike bi unaprijedili srednje školstvo u Čazmi, omogućili bi i veći izbor zanimanja našoj djeci, ali jednako tako u Čazmu bi privukli veći broj učenika iz drugih gradova - istaknuo je gradonačelnik Pirak. 

Dodao je i to da je projekt trenutno u fazi projektiranja, a izgradnju doma planiraju kandidirati na neki od europskih fondova. Također, Pirak ističe da bi se budući dom trebao nalaziti u blizini Srednje škole Čazma, na posjedu koji je u vlasništvu Grada.