Fotografija: Bivša zgrada teritorijalne obrane u Čazmi izvana je potpuno obnovljena, a sada je čeka unutarnje uređenje kako bi se udruge tamo što prije mogle useliti/Foto:Grad Čazma
Bivša zgrada teritorijalne obrane u Čazmi izvana je potpuno obnovljena, a sada je čeka unutarnje uređenje kako bi se udruge tamo što prije mogle useliti/Foto:Grad Čazma

Grad Čazma sređuje bivšu zgradu teritorijalne obrane za svoje udruge

Ovu će zgradu koristiti udruge proizašle iz Domovinskog rata koja će ondje imati spomen sobu, Klub za djecu s teškoćama te druge udruge koje će imati potrebu za prostorom, rekao je gradonačelnik Čazme Dinko PirakGrad Čazma planira nastavak uređenja zgrade za udruge (bivša zgrada Teritorijalne obrane), u čije je vanjsko uređenje lani uloženo oko milijun kuna. Riječ je drugoj fazi uređenja koja obuhvaća izvođenje unutarnjih radova kako bi se zgrada stavila u funkciju, a novouređene prostorije dale na korištenje udrugama s područja grada.

Cilj projekta je pridonijeti održivom razvoju lokalne zajednice kroz revitalizaciju socijalne i demografske infrastrukture, što za udruge znači dobivanje adekvatnog prostora za svoje djelovanje.

Vrijedan projekt

Ovaj projekt Grad Čazma prijavio je na otvoreni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice. Ukupna vrijednost projekta je 1.300.000 kuna, a od Ministarstva regionalnog razvoja očekuje se sufinanciranje do 600.000 kuna.

- Budući da će ovu zgradu, između ostalih, koristiti i udruge proizašle iz Domovinskog rata, koje će ondje imati mjesto za spomen sobu, očekujemo i sufinanciranje Ministarstva hrvatskih branitelja, na čiji smo se natječaj također javili. Skupljat ćemo potpore sa svih strana, a sve u svrhu završetka zgrade koju će uz braniteljske udruge koristiti i  Klub za djecu s teškoćama te druge udruge koje će imati potrebu za prostorom, rekao je gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak.

Novi smisao

Gradonačelnik Dinko Pirak je dodao i to da ova zgrada već dugo nije bila u uporabi te će od sada ona dobili novi smisao odnosno novi život.

- Natječaji idu brzo te potpis ugovora ukoliko nam se odobre sredstva očekujemo na proljeće. Bez obzira na to Grad će nastaviti radove na zgradi, jer u obnovi sudjeluje i s vlastitim sredstvima, a sve navedene pomoći uvijek su dobrodošle. Kompletno uređenje zgrade planira se završiti do kraja ove godine, istaknuo je Pirak i dodao da se u sklopu ovih radova planira i izgradnja lifta, za što se također tražilo sufinanciranje Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

Podsjetimo, prošle je godine na toj zgradi obnovljeno krovište, promijenjena stolarija i postavljena vanjska ovojnica (fasada), a ukupna vrijednost tih radova je oko milijun kuna. Za prvu fazu obnove, od Ministarstva regionalnog razvoja Gradu Čazmi dodijeljeno 250.000 kuna, a ostatak je podmiren iz Gradskog proračuna.