Fotografija: Grad Čazma zaslužan je za uređenje ovog jedinstvenog izletišta na području Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Grad Čazma
Galerija
Grad Čazma zaslužan je za uređenje ovog jedinstvenog izletišta na području Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Grad Čazma

Završeno uređenje ribarskog kompleksa Vustje kod Čazme

Dolaskom ljepšeg vremena, otvorit će se ondje razne mogućnosti – za roštiljanje, razna okupljanja, kino na otvorenom, školu u prirodi - rekao je gradonačelnik Čazme Dinko PirakZavršeno je uređenje ribarskog kompleksa Vustje koji je dio velikog projekta Čazma Natura vrijednog 26 milijuna kuna koji se financira sredstvima iz EU fonda i najveći je projekt Grada Čazme.

Foto: Grad Čazma
Foto: Grad Čazma

Paralelno s gradnjom ovog jedinstvenog projekta, obnovljen je i vanjski izgled postojeće ribarske kuće koja je dobila fasadu, novi krov i stolariju. Ukupna vrijednost radova na Vustju iznosi 700.000 kuna, a obnovu ribarske kuće financirao je Grad Čazma iz Gradskog proračuna u iznosu od oko 120.000 kuna.

Foto: Grad Čazma
Foto: Grad Čazma

Osnovnoškolci grada Čazme već su koristili kompleks Vustje za nastavu u prirodi, a gradnja kompleksa sada je u potpunosti završena. Kompleks Vustje sadrži šesterokutni stol, sjenicu, promatračnicu, poseban plato pod krošnjama te kupolu od pruća u kojima možete popiti kavu ili neki drugi topli napitak za van i uživati u prirodi i suncu.

Foto: Grad Čazma
Foto: Grad Čazma

- Dolaskom ljepšeg vremena, otvorit će se ondje razne mogućnosti – za roštiljanje, razna okupljanja, kino na otvorenom, školu u prirodi…, pogotovo u prirodnoj hladovini postojećih stabala među koja su uklopljeni novi sadržaji. Naravno, uz nadu da će se do tada popraviti epidemiološka situacija i sve to omogućiti. U svakom slučaju, još jedan potprojekt Čazma Nature je završen i čeka vas, dragi sugrađani. Jer nijedna građevina, ni jedan sportski ili bilo koji drugi teren ne znači ništa bez ljudi koji će ga koristiti i udahnuti mu dušu - poručio je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Foto: Grad Čazma
Foto: Grad Čazma

Uređenjem Interpretacijskog lokaliteta Vustje stvoreni su preduvjeti za održavanje učenja u prirodi što je i primarni cilj projekta – edukacija i interpretacija prirodne baštine. Stoga je Grad Čazma sklopio ugovor s vanjskim stručnjacima koji će pripremiti i odrađivati škole u prirodi „Šuma dabrova“ i „Selo roda“, u suradnji s Osnovnom školom Čazma i Dječjim vrtićem „Pčelica“.

Foto: Grad Čazma
Foto: Grad Čazma

- Radionice su posebno osmišljene za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi te će uz pomoć njih usvojiti važnost očuvanja biljnih i životinjskih vrsta te način njihove zaštite. Uz pomoć edukativnih materijala koji će biti prilagođeni dobi sudionika, naučit će se pravilno odnositi prema prirodi. Predviđeno je održavanje 10 jednodnevnih radionica na kojima će sudjelovati 200 djece različitih dobnih skupina - rekla je voditeljica projekta, Dajana Petrina, stručna savjetnica u Razvojnoj agenciji Čazma.

Foto: Grad Čazma
Foto: Grad Čazma

Promotivnim aktivnostima nastojat će se privući i druge škole na sudjelovanje u aktivnostima na novouređenim lokacijama.

Foto: Grad Čazma
Foto: Grad Čazma