Fotografija: Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Igor Brajdić/ Foto: Grad Bjelovar

Brajdić: "U Kronospanu su shvatili da su pogriješili i uvjeravaju nas da će problem riješiti"

Građani se s pravom bune i ja sam na njihovoj strani, jer nam je zdravlje građana na prvom mjestu, poručio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika na današnjoj sjednici Gradskog vijećaBuduće Terme Bjelovar te situacija oko tvrtke Kronospan, teme su koje su najviše zanimale bjelovarske vijećnike na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Gotovo pa identična pitanja redom su postavljali Zdenka Henc, Danijela Hajdinjak Prihić te Jasna Višnjević, a većinom su se odnosila na financijski plan izgradnje budućih toplica, kao i isplativost samog projekta.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak odgovarajući na pitanja kazao je da je prije nekoliko dana raspisano e-Savjetovanje po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026.

Grad može kreditirati toplice

- Prema tom dokumentu maksimalan iznos financiranja po projektu iznosi 120 milijuna kuna. Budući da vrijednost naših toplica iznosi 250 milijuna kuna, potrebno nam je osigurati preostalih 130 milijuna kuna. Podsjetit ću da smo 13 milijuna već platili za izgradnju bušotine, kupnju zemljišta i ostale radove. Nadalje, Grad Bjelovar trenutno je zadužen oko 40 posto, što znači da imamo prostora za kreditiranje toplica, a dodatna sredstva pokušat ćemo osigurati kroz ITU mehanizam, pored ostalog kazao je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da se raspisivanje natječaja očekuje u srpnju ili rujnu te da će iduća sjednica Gradskog vijeća biti tematska, a na dnevnom redu bit će upravo toplice. U svom izlaganju Hrebak je rekao i to da tvrtka HTL Horvath radi novu studiju isplativosti, budući da je prošla rađena uz uvjet stopostotnog sufinanciranja iz EU fondova.

O ovoj temi već smo detaljno pisali, što možete pročitati OVDJE.

Kronospan će ispraviti grešku

Kakva je situacija s tvrtkom Kronospan, koja je prošlog tjedna imala tehnički kvar u proizvodnji, zbog kojeg je veliki broj Bjelovarčana imao problema s prašinom i smradom, zanimalo je Igora Crnomarića i Danijelu Hajdinjak Prihić. 

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić s govornice je kazao da ga iz tvrtke uvjeravaju kako rade na saniranju problema.

- Građani se s pravom bune i ja sam na njihovoj strani, jer nam je zdravlje građana na prvom mjestu. U Koronspanu su shvatili da su pogriješili i uvjeravaju nas da će problem riješiti. Moram reći da Gradska uprava ne zatvara tvrtke niti ih kontrolira. Ovaj problem moraju riješiti inspekcije, koje su već bile u tvrtki, kazao je Brajdić.

Dodao je i to da je Koronospan ponovno pokrenuo proizvodnju, a krajem ovog tjedna dolazi im još jedna ovlaštena kontrola proizvodnje. Brajdić je kazao i to da se u suradnji s bjelovarskim Veleučilištem radi uređaj za mjerenje kakvoće i kvalitete zraka te da bi on trebao biti gotov do listopada.

O temi Kronospan također smo već pisali OVDJE.

Franck sponzor Terezijane

Što se aktualnog sata tiče, spomenimo i to da je vijećnik Damir Bajs upitao što je s najavljenim investicijama tvrtke Franck u Bjelovaru, na što je dogradonačelnik Brajdić kazao da kontakti i dalje postoje.

Oporba danas nije kritizirala vladajuće/ Foto: Deni Marčinković
Oporba danas nije kritizirala vladajuće/ Foto: Deni Marčinković

- Grad je napravio sve preduvjete da Franck dođe u Bjelovar, međutim takvi poslovi ne idu preko noći. S gospodinom Artukovićem smo i dalje u kontaktu, najavio je i dolazak na Terezijanu, kojoj će njegova tvrtka biti ovogodišnji sponzor, pored ostalog kazao je Brajdić te dodao da odluka o preseljenju Francka u Bjelovar isključivo na toj tvrtki te da im Grad stoji na raspolaganju za sva moguća pitanja i pomoć.

Mirna sjednica

Za razliku od dosadašnjih sjednica, po ostalim točkama dnevnog reda rasprave danas gotovo da i nije bilo. Postavljena pitanja uglavnom su se odnosila na dodatna pojašnjena određenih točki, a većina ih je usvojena jednoglasno. Spomenimo i to tako da su izabrani vijećnici, pored ostalog, dali zeleno svijetlo izvješću o radu Tehnološkog parka, kreditnom zaduženju Komunalca za provođenje projekta izgradnje kompostane te utvrđivanju popisa poslovnih prostora u vlasništvu Grada Bjelovara koji su predmet kupoprodaje sadašnjim zakupnicima. 

Većina točaka dnevnog reda jednoglasno je usvojena/ Foto: Deni Marčinković
Većina točaka dnevnog reda jednoglasno je usvojena/ Foto: Deni Marčinković

Također, jednoglasno je odlučeno i o razrješenju Zvjezdane Galkowski na mjestu ravnateljice bjelovarskog CUK-a te postavljanje Ivane Hrpalo za v.d. ravnateljice. O ovoj temi više možete pročitati OVDJE, baš kao i o izboru novih članova Kulturnog vijeća Grada Bjelovara, koji su danas dobili zeleno svijetlo većine gradskih vijećnika.