Fotografija: Bjelovarsko Gradsko vijeće/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovarsko Gradsko vijeće/ Foto: Deni Marčinković

Bajs prozvao gradsku vlast da bespotrebno zapošljava. Hrebak: "Besposlen pop i jariće krsti"

Brinete se za pretjerana zapošljavanja i kupovanju koalicijskih partnera, a svojim ste partnerima zapošljavali rodbinu i kumove u Županiji, poručio je Hrebak bivšem županuTreba li Grad Bjelovar osnovati novi upravni odjel ili je dovoljno da se unutar postojećih napravi odsjek, pitanje je koje izazvalo najžešću raspravu na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Naime, spajanjem Grada Bjelovara i općina Rovišće, Štefanje, Veliko Trojstvo i Kapela stvoreno je veće urbano područje, s ciljem osiguravanja novih financijskih izvora za projekata od zajedničke koristi, o čemu smo već pisali OVDJE.

Budući da je Grad Bjelovar postao središte spomenutog urbanog područja, radi provedbe ITU mehanizma potrebno je ustrojiti novo upravno tijelo, u svrhu obavljanja delegiranih poslova od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Odjel ili odsjek?

- Očekujemo da će nam kroz ovaj mehanizam na raspolaganju biti oko 200 milijuna kuna. Jedan od uvjeta je i to da imamo ustrojen ITU odjel. On mora biti zasebno tijelo unutar Grada Bjelovara, odnosno mora biti nezavisno od ostalih tijela, pored ostalog kazao je Hrebak prilikom obrazlaganja predložene odluke.

Vijećnica Damir Bajs Nezavisne liste Sabina Oltra Botičan tijekom rasprave pitala je mora li se nužno oformiti novi upravni odjel, budući da su neki gradovi ovaj problem riješili uspostavom odsjeka nadležnog za ITU mehanizam, unutar postojećih odjela.

- Upravo je to bila naša prvotna ideja, točnije htjeli smo napraviti odsjek unutar odjela za gospodarstvo. Međutim, u tom odjelu već djeluje EU tim, tako bi takva odluka bila sukob interesa, jer ITU odjel mora kontrolirati rad EU tima. Nadalje, ostali gradovi imaju znatno više upravnih odjela od nas te im je lakše provesti takvu sistematizaciju, pojasnio je bjelovarski gradonačelnik dodavši da će u novom odjelu raditi svega dvoje ljudi, a njihove plaće osigurat će se kroz EU projekte.

Za govornicu je potom izašao Damir Bajs te ponovi da primjerice Grad Rijeka, koja na raspolaganju ima više novca od Bjelovara, ima odsjek, a ne upravni odjel.

Potencijalno koalicijsko zapošljavanje

- Osnivanje upravnog odjela znači povećano zapošljavanje i još jednu pročelničku plaću, koja je znatno viša od prosjeka plaća u Gradskoj upravi. Ovako sumnjam da se zapravo radi o koalicijskom dogovoru HDZ-a, HSLS-a i ABB-a. Budući da su drugi gradovi napravili odsjek, nećemo podržati ovu odluku, jer se potencijalno radi o dopunskom trošku vezanom za stranačke okvire, poručio je Bajs.

Bjelovarski gradonačelnik oštro mu je uzvratio.

- Vi ste zadnji koji bi trebali govoriti o plaćama, broju zaposlenih ili racionalizaciji. Brinete se za pretjerana zapošljavanja i kupovanju koalicijskih partnera, a svojim ste partnerima zapošljavali rodbinu i kumove u Županiji. U konačnici, gotovo da i nema razlike u plaći između čelika odjela i odsjeka, a ponovit ću, plaće za djelatnike Upravnog odjela za provedbu ITU mehanizma osigurane su kroz EU fondove i nema troška za gradski proračun, naglasio je Hrebak.

Hrebak je oštro uzvratio Bajsu na prozivke o koalicijskom zapošljavanju/ Foto: Deni Marčinković
Hrebak je oštro uzvratio Bajsu na prozivke o koalicijskom zapošljavanju/ Foto: Deni Marčinković

Nakon rasprave, većinom glasova donesena je odluka o osnivanju novog upravnog odjela. Recimo i to da su sve ostale točke današnjeg dnevnog reda usvojene jednoglasno, poput onih za javne usluge sakupljanja komunalnog otpada ili o prijenosu prava vlasništva nekretnina u centru grada na Državni arhiv u Bjelovaru. 

Sprječavanje odbacivanja otpada

Na sjednici su usvojene i točke vezane za javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, a izglasana je i Odluka o sprječavanju odbacivanja otpada. Točnije, uspostavljeni su sustavi za zaprimanje obavijesti o nepropisno odbačenom otpadu, koje se mogu dostaviti:

- putem obrasca objavljenog na mrežnoj stranici Grada Bjelovara www.bjelovar.hr

- putem aplikacije www.bjelovar.oko.hr

- putem elektronske pošte komunalnim redarima (lscuric@bjelovar.hr i jprka@bjelovar.hr)

- putem telefona/mobitela komunalnih redara (043/622-088 i 043/622-041)

- u prostorijama komunalnih redara

- putem pisanih obavijesti na adresu Grad Bjelovar, Upravni odjel za komunalne djelatnost i uređenje prostora, Trg Eugena Kvaternika 2 , Bjelovar. 

Velike ovlasti komunalnih redara

Nadalje, radi provedbe mjera za uklanjanje protuzakonito odbačenog otpada komunalni redar će rješenjem narediti uklanjanje otpada osobi koja je nepropisno uskladištila, ostavila, odbacila ili odložila otpad. 

Ako je ta osoba nepoznata, komunalni redar rješenjem će narediti uklanjanje otpada vlasniku ili posjedniku nekretnine na kojoj je otpad nepropisno ostavljen. 

Većina točaka jednoglasno je usvojena/ Foto: Deni Marčinković
Većina točaka jednoglasno je usvojena/ Foto: Deni Marčinković

Također, komunalni redar isto će narediti i osobi koju zateče ili kojoj se može dokazati da je odbacila otpad izvan lokacije gospodarenja otpadom.

Dodajmo i to da je spomenutom Odlukom komunalnim redarima dana ovlast utvrditi identitet fizičke osobe počinitelja odbacivanja otpada uvidom u osobni identifikacijski dokument ili na drugi odgovarajući način, a ako ta osoba isto odbije učiniti, redar može zatražiti pomoć policije.

Aktualni sat

Što se Aktualnog sata tiče, gradonačelnik je vijećnike upoznao s gradnjom još jednog gradskog parka u neposrednoj blizi novog Gradskog stadiona, o čemu smo prvi pisali, a to možete pročitati OVDJE.

Također, najavljena je i izmjena poslovnika Gradskog vijeća, koja bi ubuduće trebala ograničiti postavljanje pitanja na Aktualnom satu oko tema koje se nalaze na dnevnom redu te sjednice. Nadalje, rečeno je i to da se kroz dva mjeseca očekuje ishođenje građevinske dozvole na takozvanu Šestu osnovnu školu, odnosno Četvrtu osnovnu školu, Područna škola Sjever.