Fotografija: Gradonačelnik Hrebak s mladim Husarima Mirtom Bačak i Dominikom Jusom/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Gradonačelnik Hrebak s mladim Husarima Mirtom Bačak i Dominikom Jusom/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarski Husari dobili deset novih odora vrijednih 200 tisuća kuna

Naša odora pripada banskoj odori iz 1742. godine. Krasi ju čak 108 dugmadi, a između ostalog sastoji se od crvene košulje i tamno plavih hlača i kaputa, kazao je TrogrlićPovijesna postrojba Bjelovarski graničari - Husari 1756. osnovani su 2007. godine i od tada bilježe brojne zapažene nastupe, ne samo na domaćim smotrama, već i izvan hrvatskih granica. Zanimljivo, od osnutka postrojba nije nabavljala novu opremu, stoga je došao red i na to ulaganje.

Ponos grada

- Grad Bjelovar ponosi se svojom Povijesnom postrojbom, koja naš grad promovira gdje god se pojave. Najzapaženiji nastup ostavili su na Sinjskoj alki, što svakako bio vrhunac svih akcija. Stoga smo još prošle godine odlučili da njihov rad dignemo na još jedan veći nivo te im obnovio povijesne odore. Riječ je o deset novih odora koje su vrijedne oko 200 tisuća kuna, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, napomenuvši da će se iduće godine broj novih odora dodatno povećati.

Jozo Trogrlić i Dario Hrebak predstavili su novu husarsku odoru/ Foto: Deni Marčinković
Jozo Trogrlić i Dario Hrebak predstavili su novu husarsku odoru/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima Joze Trogrlića, zapovjednika bjelovarskih Husara, nove odore šivala je vukovarska tvrtka specijalizirana upravo za izradu povijesnih odora.

Odora teška 16 kilograma

- Naša odora pripada banskoj odori iz 1742. godine, koji je Gradsko vijeće odabralo prilikom osnivanja postrojbe. Krasi ju čak 108 dugmadi, a sastoji se od crvene košulje i tamno plavih hlača i kaputa. Nadalje, dio odore čini i torbica za osobne stvari, kravata, pojas, šubara, jahačke kožne čizme, ostruge i sablje. Ukupna težina kompletne odore je 16 kilograma, a svaki njen dio napravljen je u raznim hrvatskih tvornicama, objasnio je Troglić.

Mladi Husari Mirta Bačak i Dominik Jus/ Foto: Deni Marčinković
Mladi Husari Mirta Bačak i Dominik Jus/ Foto: Deni Marčinković

Nove odore svojevrsnu će premijeru imati na jubilarnoj, 25. Terezijani. Recimo i to i da osim što su stare odore bile dotrajale, jedan od razloga nabavke novih je i skorašnja svečana prisega sedmero novih Husara, od kojih je čak šest djevojaka.

Novu opremu danas su prezentirali mladi članovi bjelovarskih Husara Mirta Bačak i Dominik Jus, koji su se najprije počeli baviti jahanjem, a potom se i pridružili povijesnoj postrojbi.